Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 150 LIVE TEXT. Atacuri cu rachete rusești în Kirovohrad și Harkov. Kievul acuză: Putin ”scuipă în față ONU și Turcia"

Război Rusia - Ucraina, ziua 150. Rusia şi Ucraina au semnat vineri, 22 iulie, un acord privind exportul de cereale. Acordul de la Istanbul a fost semnat de cele două delegaţii prin intermediul ONU, motiv pentru care Volodimir Zelenski afirmă că e responsabilitatea Naţiunilor Unite să vegheze la respectarea tratatului. Preşedintele Ucrainei mai spune că acest acord privind exportul de cereale reprezintă o victorie uriaşă a ţării sale în condiţiile în care Rusia ar fi făcut tot ce a fost posibil pentru a închide accesul Ucrainei la Marea Neagră. Pe de altă parte, specialiştii şi experţii militari vestici sunt de părere că în scurt timp va începe "cea mai sângeroasă" fază a războiului în condiţiile în care ucrainenii pregătesc o contraofensivă uriaşă în încercarea de a recupera sudul ţării ocupat de armata rusă.

de Redactia Observator

la 23.07.2022, 21:52

Vezi și
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 21:30 Atacuri cu rachete în Kirovohrad și Harkov

Atacurile ruse de azi nu s-au oprit la Odessa. Cel puţin 3 oameni au murit şi 9 au fost răniţi după rachete lansate în regiunea Kirovohrad, iar alte obuze au lovit Harkovul. Bombardamentele vin după ce atât UE, cât şi Statele Unite au anunţat că vor suplimenta ajutorul militar, cu 500 de milioane de euro şi respectiv 270 de milioane de dolari. 

UPDATE 19:30 UE caută alternative pentru gazele ruseşti

Pe acelaşi subiect

Uniunea Europeană caută să obţină livrări suplimentare de gaze din Nigeria, în timp ce blocul comunitar se pregăteşte pentru posibilele reduceri de aprovizionare din partea Rusiei, a declarat sâmbătă Matthew Baldwin, director general adjunct al departamentului de energie al Comisiei Europene.

Baldwin a vorbit în Nigeria, unde a avut întâlniri cu oficiali de la cel mai mare producător de petrol din Africa în această săptămână.

El a fost informat că Nigeria îşi îmbunătăţeşte securitatea în Delta Nigerului şi că intenţionează să redeschidă conducta Trans Niger după luna august, ceea ce ar aduce mai multe exporturi de gaze către Europa.

UE importă 14% din totalul livrărilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din Nigeria şi există potenţialul de a dubla această cifră, a declarat Baldwin pentru Reuters prin telefon.

UPDATE 18:20 Zelenski: Rusia își va încălca mereu promisiunile

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un răspuns acid la informaţiile potrivit cărora Rusia a lovit sâmbătă cu rachete portul Odesa de la Marea Neagră. Zelenski a declarat că bombardamentul demonstrează că Moscova va găsi întotdeauna o modalitate de a nu pune în aplicare acordul privind cerealele încheiat cu ONU, Turcia şi Ucraina, potrivit Sky News.

„Acest lucru dovedeşte un singur lucru: indiferent de ceea ce spune şi promite Rusia, aceasta va găsi modalităţi de a nu o pune în aplicare”.

UPDATE 18:00 Moscova neagă orice implicare în atacul asupra portului Odessa, susține Turcia

Rusia a negat sâmbătă orice implicare în loviturile asupra portului ucrainean Odesa, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar.

''Ruşii ne-au spus că nu au avut absolut nimic de-a face cu atacul şi că îl analizează foarte atent", a declarat Akar, la o zi după ce Kievul şi Moscova au semnat la Istanbul un acord de reluare a exporturilor de cereale ucrainene blocate de război.

UPDATE 16:40 Ucrainenii au lovit un pod cheie din Herson

​Armata ucraineană a distrus încă un pod din regiunea Herson, folosit de ruși pentru aprovizionare. Informația a fost confirmată de adjunctul consiliului regional Herson Serghei Khlan.

Podul ar fi fost lovit cu sistemul HIMARS, precizează Anton Gheraşcenko, care este consilier în cadrul Ministerului ucrainean de Interne, potrivit Unian.net.

UPDATE 15:40: Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene condamnă atacul rușilor 

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe, Josep Borrell, a condamnat ferm sâmbătă atacul rusesc asupra portului ucrainean Odesa şi a criticat Moscova pentru agresiunea împotriva unei ţinte cruciale de export de cereale, la o zi după ce a semnat un acord de deblocare a exporturilor ucrainene de cereale din fosta republică sovietică, notează Agerpres.

''UE condamnă ferm atacul cu rachete ruseşti asupra portului maritim din Odesa. Lovirea unei ţinte esenţiale pentru exportul de cereale la o zi după semnarea acordurilor de la Istanbul este deosebit de condamnabilă şi demonstrează încă o dată dispreţul total al Rusiei faţă de dreptul şi angajamentele internaţionale'', a scris Borrell pe Twitter.

UPDATE 15:25 Atacul cu rachete asupra orașului Odessa, condamnat "fără echivoc" de secretarul general al ONU, Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, "condamnă fără echivoc" atacul cu rachete semnalat sâmbătă împotriva portului ucrainean Odessa, port crucial pentru punerea în aplicare a acordului semnat în ajun la Istanbul vizând reluarea exporturilor de cereale blocate de război. Detalii aici.

UPDATE 14:00 Ucraina îl acuză pe Putin că „a scuipat în faţă” ONU şi Turcia prin bombardarea portului Odessa

Ucraina l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele rus Vladimir Putin că „a scuipat în faţă” ONU şi Turcia prin faptul că a bombardat portul OdeSsa, afirmând că Moscova trebuie să-şi asume „întreaga responsabilitate” a eşecului acordului privind exporturile de cereale semnat cu o zi înainte la Istanbul, scrie AFP, citat de news.ro. „A fost nevoie de mai puţin de 24 de ore pentru ca Federaţia Rusă să lanseze un atac cu rachete asupra portului Odesa pentru a pune sub semnul întrebării acordurile şi promisiunile făcute ONU şi Turcia în documentul semnat ieri la Istanbul”, se arată într/un comunicat al ambasadei ucrainene la Ankara, potrivit The Guardian.

Lansând rachete în portul Odesa, preşedintele rus „scuipă în faţa secretarului general al ONU Antonio Guterres şi a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan care au depus eforturi enorme pentru a încheia acest acord pentru care Ucraina este recunoscătoare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe Oleg Nikolenko. Ucraina subliniază necesitatea implementării stricte a acordurilor privind reînnoirea exporturilor sigure de produse agricole ucrainene din trei porturi (Odesa, Chornomorsk şi Yuzhnoye) de peste Marea Neagră. „Facem apel la ONU şi Turcia să se asigure că Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile în cadrul funcţionării în siguranţă a coridorului cerealelor. Rusia îşi va asuma întreaga responsabilitate pentru adâncirea crizei alimentare globale în cazul în care acordurile la care s-a ajuns nu vor fi îndeplinite”, se arată în mesajul ambasadei.

UPDATE 13:02 Rusia riscă să sufere un regres semnificativ în Herson, spune Marea Britanie. Rachetele ruseşti au lovit sâmbătă infrastructura din portul ucrainean Odessa

Ministerul britanic al Apărării a publicat ultima actualizare de informaţii referitoare la războiul din Ucraina. Potrivit acestuia, Rusia foloseşte artileria în încercarea de a încetini contraofensiva Ucrainei la Herson, scrie The Guardian, citat de news.ro. Ministerul adaugă faptul că dacă forţele ruse din regiune se confruntă cu un „regres militar şi politic semnificativ” este din cauza lipsei de treceri peste râul Nipro. Un pod cheie peste râu a fost avariat.

Rachetele ruseşti au lovit sâmbătă infrastructura din portul ucrainean Odessa, la o zi după ce Rusia şi Ucraina au semnat un acord de redeschidere a porturilor de la Marea Neagră pentru a relua exporturile de cereale, a anunţat armata ucraineană, potrivit Reuters. „Inamicul a atacat portul comercial maritim Odessa cu rachete de croazieră Kalibr; două rachete au fost doborâte de forţele de apărare aeriană; două au lovit infrastructura portului”, a scris Comandamentul Operaţional Sud pe Telegram.

UPDATE 10:55 Trei morţi, printre care un militar, după ce rachete ruseşti au lovit infrastructuri în Kirovohrad

Trei persoane, printre care un militar, au fost ucise de 13 rachete ruseşti care au lovit sâmbătă un aerodrom militar şi infrastructura feroviară în regiunea Kirovohrad din centrul Ucrainei, a declarat guvernatorul Andrii Raikovici, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Vorbind la un post de televiziune, guvernatorul regiunii a spus că doi agenţi de pază de la o substaţie electrică au fost ucişi. De asemenea, un soldat ucrainean a fost ucis, iar alţi nouă au fost răniţi. Loviturile au afectat reţeaua electrică şi un cartier al capitalei regiunii, Kropîvnîţkîi, a rămas fără curent electric, a mai spus guvernatorul Raikovici.

UPDATE 10:35 Ruşii ar fi atacat oraşul Sloviansk cu bombe cu dispersie

Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Donețk, susţine că armata rusă a atacat oraşul Sloviansk cu bombe cu dispersie. Cel puţin trei persoane ar fi fost rănite, susţine oficialul. "Rușii au bombardat din nou cartierele rezidențiale ale orașului. În prezent, se știe că trei persoane au fost rănite și șase clădiri cu cinci etaje și mai multe case private au fost avariate", a fost mesajul postat de Kirilenko pe contul său de Twitter.

UPDATE 10:05 Uniunea Africană salută acordul semnat de Rusia şi Ucraina pentru deblocarea exporturilor de cereale

Uniunea Africană (UA) 's-a felicitat' sâmbătă pentru acordul semnat de Rusia şi Ucraina pentru deblocarea exporturilor de cereale, o 'evoluţie binevenită' pentru acest continent confruntat cu un risc acut de foamete, transmite AFP, citat de Agerpres. Acest acord este 'un răspuns' la vizita din iunie în Rusia a şefului statului senegalez Macky Sall, preşedinte în exerciţiu al UE, şi a lui Moussa Faki, preşedintele comisiei UA, care au subliniat în discuţia cu preşedintele Vladimir Putin 'urgenţa revenirii cerealelor din Ucraina şi Rusia pe pieţe mondiale', a subliniat organizaţia într-un comunicat.

'UA reiterează apelul la un acord imediat de încetare a focului şi deschidere de noi negocieri politice sub auspiciile Naţiunilor Unite, în interesul păcii şi stabilităţii mondiale', adaugă comunicatul. Invazia Rusiei în Ucraina - două ţări care asigură împreună 30% din exporturile mondiale de grâu - a condus la o creştere accentuată a preţurilor la cereale, ulei, dar şi fertilizatori.

UPDATE 08:38 Explozii puternice la Nikolaev

Oleksandr Sienkevich, primarul oraşului Nikolaev, a declarat pentru agenţia de presă ucraineană Ukrinform că în această dimineaţă au fost auzite explozii puternice în oraş. Exploziile ar fi avut loc în jurul orei 04:30.

UPDATE 08:12 Zelenski nu doreşte o încetare a focului cu Rusia fără o recuperare a teritoriilor pierdute

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că o încetare a focului cu Rusia fără a revendica teritoriile pierdute nu ar face decât să prelungească războiul, potrivit unui interviu publicat vineri de The Wall Street Journal, relatează Reuters, citat de Agerpres. El a avertizat că o încetare a focului care permite Rusiei să păstreze teritoriile ucrainene capturate de la invazia din februarie ar încuraja doar un conflict şi mai extins, dând Moscovei oportunitatea de a se pregăti pentru runda următoare. Zelenski a vorbit şi despre sistemele de rachete de artilerie (HIMARS) furnizate de SUA, apreciind că "furnizările occidentale de HIMARS, deşi fac o diferenţă materială, sunt mult mai mici decât ceea ce are nevoie Ucraina pentru a inversa valul".

"Îngheţarea conflictului cu Federaţia Rusă înseamnă o pauză care oferă Federaţiei Ruse o perioadă de răgaz", notează Wall Street Journal. "Societatea crede că toate teritoriile trebuie să fie eliberate mai întâi şi apoi putem negocia ce să facem şi cum am putea trăi în secolele următoare", a subliniat preşedintele ucrainean. "O nevoie mai presantă sunt sistemele de apărare antiaeriană care ar putea să împiedice Rusia să lanseze atacuri cu rachete cu rază lungă de acţiune asupra unor oraşe paşnice la sute de mile de linia frontului", a adăugat Zelenski.

Referindu-se la acordul semnat cu Rusia pentru redeschiderea exporturilor de cereale, Zelenski a spus: "Concesiile diplomatice făcute Moscovei ar putea stabiliza oarecum pieţele, dar ar oferi un răgaz şi ar avea un efect de bumerang". Rusia şi Ucraina au semnat vineri un acord de referinţă pentru a redeschide porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de cereale, crescând speranţa că aceasta va contribui la diminuarea crizei alimentare internaţionale agravate de invazia rusă, notează Reuters.

UPDATE 08:10 SUA promite mai mult ajutor militar pentru Ucraina

Statele Unite ale Americii au promis mai mult sprijin militar pentru Ucraina, inclusiv drone, și desfășoară activități pentru a stabili dacă vor trimite avioane de luptă, în timp ce luptele continuă în estul țării la cinci luni de la invazia Rusiei, scrie Reuters, citat de Mediafax. Moscova și Kievul au semnat vineri un acord istoric pentru deblocarea exporturilor de cereale din porturile de la Marea Neagră. Cu toate acestea, reprezentanții celor două țări au refuzat să se așeze la aceeași masă și au evitat să dea mâna la ceremonia de semnare a acordului de la Istanbul.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat acordul de vineri care a deblocat exporturi de cereale în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari, necesare pentru a atenua o criză alimentară. Însă, în ceea ce privește războiul, el a declarat că nu va exista o încetare a focului decât dacă teritoriul pierdut va fi recucerit. „Înghețarea conflictului cu Federația Rusă înseamnă o pauză care oferă Federației Ruse o pauză pentru odihnă”, a declarat el pentru Wall Street Journal. „Societatea consideră că toate teritoriile trebuie mai întâi eliberate, iar apoi putem negocia ce să facem și cum am putea trăi în secolele următoare”. Nu s-au înregistrat progrese pe linia frontului de când forțele rusești au cucerit ultimele două orașe deținute de ucraineni în provincia estică Luhansk la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie.

Forțele rusești nu au reușit să stabilească controlul asupra celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina la Vuhlehirska, la nord-est de Donețk, iar trupele au încercat să avanseze spre vest din orașul Lysychansk, dar au fost respinse, a declarat statul major al forțelor armate ucrainene. În orașul sudic Nikopol, pe râul Dnipro, bombardamentele rusești continue au ucis cel puțin o persoană, a declarat un oficial ucrainean pe canalul său Telegram. „O femeie de 60 de ani a murit”, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare din Kryvyi Rih, în centrul Ucrainei.

Atacul rusesc asupra orașului Nikopol din sud, ținta a peste 250 de rachete în ultima săptămână, a avariat 11 case și clădiri agricole, a tăiat conductele de gaz și apă și a distrus o cale ferată, a adăugat el. Kievul speră că aprovizionarea sa cu arme occidentale, cum ar fi sistemul american de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), îi va permite să recucerească teritoriul.

Cereale ucrainene: "Este responsabilitatea ONU" să garanteze respectarea acordului, afirmă Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat vineri că ONU este responsabilă de respectarea acordului privind exportul de cereale ucrainene încheiat la Istanbul, relatează AFP, citat de Agerpres. "Toată lumea înţelege că Rusia s-ar putea angaja în provocări, încercări de a discredita eforturile ucrainene şi internaţionale. Dar avem încredere în ONU. Acum este responsabilitatea lor să garanteze  respectarea acordului", a declarat el în videoconferinţa sa zilnică. "Acordul corespunde în totalitate intereselor Ucrainei", a declarat preşedintele ucrainean, adăugând că armata ucraineană controlează "100% accesul la porturi".

Potrivit acestuia, acordul va permite exportarea a aproximativ 20 de milioane de tone din recolta de anul trecut, precum şi din cea din anul curent. "Este vorba de veniturile agricultorilor, de întregul sector agricol şi de bugetul de stat. Acestea sunt locuri de muncă. Acum avem cereale în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari", a subliniat preşedintele ucrainean. "Există şansa de a reduce gravitatea crizei alimentare cauzate de Rusia şi de a preveni o catastrofă globală - o foamete care ar putea duce la haos politic în multe ţări ale lumii, în special în cele care ne ajută", a adăugat el. "Aceasta este o altă demonstraţie că Ucraina este capabilă să reziste acestui război", a conchis el. Ucraina şi Rusia au semnat vineri, la Istanbul, două acorduri separate cu Turcia şi ONU privind exportul de cereale ucrainene şi de produse agricole prin Marea Neagră, în cadrul unei ceremonii inedite pentru două ţări aflate în război, notează AFP.      

Kievul şi Moscova au semnat două texte identice dar separate, la solicitarea Ucrainei, care a refuzat să parafeze orice document împreună cu Rusia. Acest acord, aprig negociat din aprilie la iniţiativa secretarului general al ONU Antonio Guterres, venit de urgenţă la Istanbul joi seară, va uşura situaţia ţărilor dependente de pieţele rusă şi ucraineană, care reprezintă împreună 30% din piaţa mondială de cereale.

Zelenski: Rusia a făcut totul nu doar pentru a închide accesul Ucrainei la mare, ci şi pentru a distruge potenţialul exporturilor, dar nu am permis acest lucru

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în discursul de vineri seară, că Rusia a făcut totul nu doar pentru a închide accesul Ucrainei la mare, ci şi pentru a distruge potenţialul exporturilor, însă ucrainenii nu au permis acest lucru, notează news.ro. "Astăzi, statul nostru şi întreaga lume civilizată au ajuns la un acord important – avem un acord care ne permite să deblocăm porturile ucrainene şi să restabilim exporturile agricole ucrainene. Încă din prima zi a invaziei la scară largă, Rusia a făcut totul nu doar pentru a închide accesul Ucrainei la mare, ci şi pentru a distruge însuşi potenţialul exporturilor noastre – infrastructura portuară, căile ferate, depozitele şi silozurile noastre. Noi nu am permis.

Şi acum nu putem doar să restabilim funcţionarea porturilor noastre de la Marea Neagră, ci şi să le păstrăm protejate. Acest lucru a fost rezolvat cu armata noastră şi cu informaţiile noastre. Armata m-a asigurat de controlul sută la sută asupra căilor către porturile noastre. Multă vreme, toate detaliile iniţiativei semnate astăzi la Istanbul au fost discutate cu partenerii noştri cheie internaţionali şi cu Naţiunile Unite. Mulţi lideri au fost implicaţi în a ajuta la restabilirea exporturilor noastre pe mare. Şi îi sunt recunoscător secretarului general al ONU António Guterres şi preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru eforturile lor. Textul documentului semnat astăzi este publicat şi toată lumea poate citi punctele.

Primul. Aproximativ 20 de milioane de tone din recolta de cereale de anul trecut vor fi exportate. Şi, de asemenea, va fi posibil să fie vândută recolta din acest an – şi este deja recoltată. Acestea sunt veniturile fermierilor, ale întregului sector agricol şi ale bugetului de stat. Acestea sunt locuri de muncă. Acestea sunt fonduri pentru sezonul de semănat de anul viitor. Acum avem cereale în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari. În al doilea rând. În cele din urmă, există şansa de a reduce severitatea crizei alimentare provocate de Rusia. Există o şansă de a preveni o catastrofă globală – o foamete care ar putea duce la haos politic în multe ţări ale lumii, în special în ţările care ne ajută.

Şi al treilea. Aceasta este o altă dovadă că Ucraina este capabilă să reziste acestui război. Este important ca totul în apele teritoriale ale Ucrainei să fie controlat de statul nostru. Şi este clar pentru toată lumea că pot exista unele provocări din partea Rusiei, unele încercări de a discredita eforturile ucrainene şi internaţionale. Dar avem încredere în ONU. Acum, este responsabilitatea lor şi responsabilitatea partenerilor internaţionali să asigure respectarea acordurilor", a spus Zelenski. După invadarea Ucrainei de către Rusia, milioane de tone de cereale au fost reţinute în porturile ucrainene de blocadele ruseşti în Marea Neagră. Ca urmare, preţurile cerealelor au crescut la nivel mondial şi au fost lipsuri în anumite părţi ale Africii şi Orientului Mijlociu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 150 LIVE TEXT. Atacuri cu rachete rusești în Kirovohrad și Harkov. Kievul acuză: Putin ”scuipă în față ONU și Turcia"