Antena Meniu Search
x

Video 2.500 de ucraineni, ultima redută a Mariupolului în fața armatei lui Putin. S-au refugiat într-un loc strategic

Bătălia pentru Mariupol a intrat pe ultima sută de metri. Sunt ultimele zile de libertate pentru oraşul-port la Marea Azov, pe care Vladimir Putin şi-l doreşte cu disperare. Puţin peste 2.500 de luptători ucraineni au mai rămas în oraş. Sunt, însă, înconjuraţi de militarii lui Putin. Nu vor însă să renunţe la luptă, chiar cu preţul vieţii. 

de Redactia Observator

la 18.04.2022, 20:17

Vezi și

Bătălia pentru Mariupol se dă acum în jurul combinatului siderurgic Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene. Aici s-au refugiat ultimii luptători ai Kievului. Este vorba despre aproximativ 2,500 de trupe, militari şi membrii ai grupării Azov, dar şi civili, care au sfidat ultimatumul dat de Vladimri Putin şi au rămas să lupte. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Forţele ruse distrug Mariupol şi vor să şteargă de pe faţa pământului şi alte locuri, alte oraşe din Doneţk şi Luhansk. 

Combinatul aparține miliardarului Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina. Luptătorii grupării Azov nu s-au refugiat aici la întâmplare. Ei speră că reţeau de buncăre şi tunele de sub complexul industrial îi va ajuta să le ţină piept ruşilor. Este însă o luptă inegală şi sunt complet înconjuraţi.  

Richard Dannatt, fost șef al armatei britanice: Nu mai au foarte multe opţiuni. Nu mai au muniţie. Şi cred că forţele ucrainene nu au cum să îi aprovizioneze. Aşa că este doar o chestiune de timp până când Mariupolul va fi în totalitate controlat de ruşi.  

Pe acelaşi subiect

Nu toţi militarii ucraineni au rămas să lupte până la final

Ruşii au publicat imagini cu un întreg batalion de soldaţi, care au predat armele. Au fost luaţi prizonieri şi vor fi cel mai probabil folosiţi ca monedă de schimb. Unul dintre milionarii ucraineni, apropiat al lui Vladimir Putin, arestat săptămâna trecută de Kiev, se oferă el la schimb. 

Victor Medvedchuk, politician ucrainean: Mă adresez preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi celui ucrainean, Volodimir Zelenski, cu cererea de a fi dat la schimb de partea ucraineană pentru militarii şi civilii din Mariupol. 

Doi britanici care luptau de partea Ucrainei au fost capturați de ruși și se roagă de Boris Johnson să-i salveze

Doi britanici, care luptau alături de armata ucraineană în Mariupol şi au fost capturaţi de ruşi, îl roagă acum pe Boris Johnson să negocieze cu Putin pentru a-i da pe ei la schimb cu milionarul ucrainean.   

Oraşul-port la Marea Azov este controlat acum în mare parte de trupele invadatoare. În port, steagul Ucrainei a fost înlocuit cu cel al republicii separatiste Doneţk. După 6 săptămâni de război, în Mariupol, aproape că nu a mai rămas nimic în picioare. Cartire întregi de case au fost puse la pământ. Printre cei care au rămas fără casă este şi Makar, care ieri a împlinit 7 ani.  

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În Liov, aflat în apropierea graniţei cu Ucraina, un alt copil a căzut victimă ruşilor. Este printre cei ucişi de rachetele pe care militarii lui Putin le-au lansat toată naoptea trecută şi în această dimineaţă asupra oraşului. În nord-est, Harkov a fost transformat peste weekend într-un uriaş cimitir în aer liber. 

Localnică: Acolo zace fiica mea. A fost ucisă. Am primit un telefon şi mi s-a spus că fiica mea e moartă.  

Zeci de obuze au căzut în zonele locuite din Harkov, spre teroarea localnicilor. Sunt sute de victime, morţi şi răniţi. 

Până la o victorie importantă în Ucraina, armata rusă este bântuită de eşecurile de până acum. Au apărut ultimele fotografii cu crucişătorul Moskva, înainte de a se scufunda. Moskva, considerată perla flotei ruse la Marea Neagră, s-a scufundat, cu echipaj cu tot, după ce a fost lovită cu rachete de armata Kievului.  Este o victorie strategică uriaşă pentru Ucriana. Fără această navă, pentru Rusia a devenit foarte greu, dacă nu imposibil, să mai poată cuceri Odessa. 

Vladimir Solovyov, jurnalist rus: Cum aţi reuşit să o pierdeţi? Explicaţi-mi, de ce naibii vă aflaţi în acea zonă a Mării Negre în acel moment?

Ruşii se consolează cu gândul că pierderea navei Moskva e doar o înfrângere de etapă

Cancelarul Austriei, singurul lider ocidental care l-a vizitat pe Putin, după ce acesta a invadat Ucraina, susţine că liderul rus este sigur că va câştiga războiul.   

Karl Nehammer, cancelarul Austriei: Trăieşte acum în propria logică de război. Crede că războiul este necesar, pentru a garanta securitatea Federaţiei Ruse, nu are încredere în Comunitatea Internaţională, îi acuză pe ucraineni de genocid în Donbass.  

Iar pentru a arăta că dispune de suficientă forţă militară, Rusia ridică tot mai des de la sol bombardierele nucleare. Patru Tupolev-95 au zburat în apropierea graniţei cu Ucraina. Este un exerciţiu de imagine, care vine însă pe fondul îngrijorării că Putin ar putea folosi arsenalul nuclear pentru a câştiga războiul.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » 2.500 de ucraineni, ultima redută a Mariupolului în fața armatei lui Putin. S-au refugiat într-un loc strategic