Antena Meniu Search
x

Curs valutar

De ce nu pot cuceri rușii uriașa uzină Azovstal din Mariupol. Are "buncăre și tuneluri" care pot rezista unui atac nuclear

Apărătorii orașului Mariupol vor lupta până la moarte împotriva forțelor ruse care au asediat orașul a transmis duminică premierul ucrainean Denîs Șmîhal. Orașul-port nu a capitulat în ciuda unui ultimatum dat de Moscova luptătorilor ucraineni. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că Rusia este decisă să distrugă complet orașul Mariupol. Război Rusia - Ucraina, ziua 54 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 18.04.2022 , 17:51

De ce nu pot cuceri rușii uriașa uzină Azovstal din Mariupol. Are "buncăre și tuneluri" care pot rezista unui atac nuclear De ce nu pot cuceri rușii uriașa uzină Azovstal din Mariupol. Are "buncăre și tuneluri" care pot rezista unui atac nuclear - Profimedia

Oficialii locali susțin că rușii nu mai lăsa pe nimeni să intre sau să părăsească orașul începând de luni. Capturarea întregului oraș-port ar însemna un câştig uriaş pentru Rusia. Moscova ar putea controla în sfârșit o mare parte din sudul și estul Ucrainei. Un consilier al primarului din Mariupol a spus că civilii au fost forțați să stea la coadă pentru un a obține un permis de circulație în cartiere, unora le-au fost confiscate telefoanele iar alții au fost duși cu forța în Rusia. Civilii sunt obligați să poarte banderole albe la braţ şi picior.

Azovstal, ultimul punct de rezistenţă din Mariupol

Armata lui Putin susține că controlează aproape tot orașul Mariupol, în timp ce Batalionul Azov anunță că încă rezistă în Azovstal, un uriaș combinat metalurgic, una dintre cele mai mari uzine de laminare a oțelului din Ucraina. În oraș ar putea fi între 500 și 800 de soldați ucraineni, estimează pentru BBC Justin Crump, expert militar.

Articolul continuă după reclamă

”Oțelăria are buncăre nucleare, tuneluri, este construită pentru a rezista unui conflict nuclear, sunt foarte bine pregătite pentru apărare”, a spus el. ”Au avut la dispoziție mai mult de 50 de zile pentru a o fortifica și a construi căi de evacuare. Bănuiesc că, dacă nu vor fi sterși de pe fața pământului, vor rămâne acolo mult timp. Este credibil scenariul unei rezistențe de tip gherilă”.

Pe acelaşi subiect

Ucraina este unul dintre cei mai mari furnizori de minereu de fier din Europa, potrivit Reuters. Azovstal face parte din grupul Metinvest, condus de Rinat Ahmetov, cel mai bogat om al Ucrainei. Metinvest are două mari fabrici de oțel în Mariupol - Ilici și Azovstal - pe care atunci când a început războiul le-a pus într-un regim special de conservare pentru a proteja echipamentele și a preveni accidentele.

Platforma Azovstal include uzine de fier, oțel, producție de cocs, o fabrică de sinterizare, șase furnale și un complex de fabricare a oțelului. Construcția sa a început în 1930 iar trei ani mai târziu a devenit funcțional. Armata rusă a atacat oţelăria Azovstal pe 20 martie și a deteriorat-o grav.

Cum minte Kremlinul despre Azovstal pentru a justifica atacuri 

În ultimele săptămâni presa rusă finanțată de stat a răspândit diverse dezinformări și terorii ale conspirației legate de existența unui bio-laborator NATO ascuns sub Azostal. Pe 10-11 aprilie, site-ul Ministerului Apărării, TV Zvezda, împreună cu alte canale rusești, printre care și Russia Today au publicat informația falsă că la 30 de metri adâncime sub zona industrială Azovstal există un laborator biologic secret al NATO denumit PIT-404.

Potrivit propagandei ruse, PIT-404 a fost construit și operat de Metabiota, o companie legată de numele fiului lui Joe Biden, Hunter Biden. Fără a prezenta nicio dovadă logică și credibilă, rușii sugerează că până la 240 de străini s-ar afla în laboratorul secret Azovstal, inclusiv ofițeri NATO și din Legiunea Străină Franceză.

Posturile de limbă rusă care au lansat materialele conspiraționiste despre așa-zisa instalație secretă și biolaboratorul NATO din Azovstal nu au indicat sursa informațiilor. Unele citează canale obscure de Telegram care au legături tot cu mașinăria de propagandă a Kremlinului.

Pe 11 aprilie, un purtător de cuvânt al miliției pro-ruse din Donețk, Eduard Basurin, a declarat că este inutil un asalt asupra uzinei din cauza structurii masive. A sugerat trimiterea trupelor chimice pentru a-i scoate afară pe membrii batalionului Azov. La scurt timp, controversatul batalionul a anunța că forțele armate ruse din Mariupol au folosit într-un atac chimic o substanță otrăvitoare necunoscută. 

”Azovstal este o fabrică care a fost construită în timpul Uniunii Sovietice”, a spus Basurin în urmă cu câteva zile la televiziunea de stat rusă. „Este construită din mult beton și fier. Există etaje subterane pe mai multe niveluri acolo, așa că nu are sens să luăm această țintă cu asalt. Pentru că riscăm să pierdem o mulțime de soldați, iar inamicul nu va suferi aceleași pierderi. În momentul de față, trebuie să blocăm accesul în această fabrică, să găsim toate ieșirile și intrările, este posibil să facem asta. Și apoi să apelăm, cred, la trupele chimice care vor găsi o modalitate de a afuma cârtițele în vizuină”.

Pe 16 aprilie, Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al armatei ruse, anunţa că aproximativ "2.500 de naționaliști şi mercenari" sunt ascunşi uzina Azovstal şi că 1.464 de soldați ucraineni s-au predat. Ruşii susţin că ucrainenii au pierdut peste 4.000 de oameni doar la Mariupol.

Şeful poliţiei din Mariupol: În Azovstal se află şi numeroşi civili

Alături de trupele ucrainene care s-au retras în uzina siderurgică Azovstal se află şi mulţi civili din Mariupol potrivit autorităţilor locale. Oamenii s-au adăpostit acolo de bombardamente în timpul asediului oraşului care durează de mai multe săptămâni, a declarat duminică unei televiziuni locale şeful poliţiei din Mariupol, Mihailo Verşinin.

"Ei nu au încredere în ruşi. Ei văd ceea ce se întâmplă în oraş, de aceea rămân în incinta uzinei", a spus el. Această informaţie nu a putut fi verificată dintr-o sursă independentă, notează dpa.  Potrivit ucrainenilor câteva mii de apărători ai oraşului s-au ascuns în uriaşa uzină siderurgică, care dispune de facilităţi subterane. 

Verşinin a spus că trupele ruse folosesc populaţia civilă rămasă în oraş - aproximativ 100.000 de oameni - pentru degajarea spaţiilor publice de dărâmături, strângerea cadavrelor şi înhumarea lor în gropi comune, în schimbul "hranei".

În acelaşi timp, armata rusă a evacuat cu forţa în jur de 150 de copii din Mariupol, între 100 răniţi şi copii bolnavi internaţi în spital, a denunţat duminică Grupul pentru drepturile omului din Crimeea, citat de Ukrinform. "Trupele ruse au evacuat cu forţa aproximativ 150 de copii din Mariupol şi i-au dus în direcţia Doneţkului ocupat şi oraşului rusesc Taganrog", a declarat Olga Skripnik, citată de EFE.

Ruşii, acuzaţi că răpesc copii; susţin că l-au ucis pe colonelul ucrainean Volodimir Baraniuk 

Potrivit lui Petro Andriuşcenko, consilier al primarului din Mariupol, cei mai mulţi copii din spitale au fost evacuaţi fără părinţi. În plus, 16 copii au fost luaţi dintr-un sanatoriu din Mariupol. Consilierul citat a ţinut să sublinieze că acei copii evacuaţi de forţele ruse nu proveneau din orfelinate. "Copiii din orfelinate, la fel şi personalul acestor instituţii au fost evacuaţi din Mariupol în 24 şi 25 februarie", a declarat responsabilul citat de Grupul pentru drepturile omului din Crimeea. Andriuşcenko a indicat că unii dintre "copiii răpiţi şi-au pierdut părinţii din cauza crimelor de război ale Rusiei", "fie au tutori în teritoriile neocupate, fie sunt sub protecţia statului".

Separatiştii proruşi din Doneţk au anunțat moartea comandantului Brigadei 36 de Infanterie Marină, colonelul Volodimir Baraniuk, ale cărui efective apără oraşul Mariupol de mai bine de o lună. "În noaptea de 11 spre 12 aprilie, un grup de militari din Brigada 36 de Infanterie Marină a încercat să iasă din blocada combinatului metalurgic Ilici. Fuga lor a fost împiedicată de forţele speciale ale republicii populare Doneţk", a declarat purtătorul de cuvânt al miliţiilor din Doneţk, Eduard Basurin.

Basurin a adăugat că, în timpul unei inspecţii a teatrului de luptă, a fost descoperit "cadavrul comandantului brigadei, colonelul Volodimir Baraniuk Vladimir Anatolievici, efectele sale personale şi armele". Împreună cu comandantul lor, au murit încă 50 de infanterişti marini, potrivit lui Basurin, care a susţinut că "alţi 42 de militari s-au predat". Ucraina nu a comentat deocamdată informaţiile cu privire la posibila moarte a lui Baraniuk, potrivit EFE.

Aproape 20.000 de civili ar fi fost ucişi în Mariupol

Ucraina a cerut forțelor ruse să deschidă coridoare umanitare la Mariupol pentru a permite civililor și soldaților răniți să plece, dar în oraș nu au avut loc evacuari la scară largă de câteva săptămâni. Situația civililor este disperată: locuitorii au rămas fără case, apă și alimente.  Autorităţile locale au estimat că până la 20.000 de civili ar fi fost ucişi în urma bombardamentelor şi a asediului armatei ruse.

Pe măsură ce apărătorii continuă să reziste, oficialii ucraineni neagă orice posibilitate de a face concesii teritoriale Rusiei. Într-un interviu difuzat duminică de CNN, președintele Volodimir Zelenski a respins ideea de a lăsa Moscova să preia părți din estul Ucrainei pentru a opri conflictul. "Ucraina și oamenii săi sunt clari. Nu avem nicio pretenție asupra teritoriilor nimănui, dar nu vom renunța la ale noastre", a spus el.

Înainte de invazie, Mariupolul avea circa 400.000 de locuitori. Importanţa sa strategică ţine de faptul că acesta se află pe ruta între Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi zonele din estul Ucrainei, controlate de separatiştii proruşi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » De ce nu pot cuceri rușii uriașa uzină Azovstal din Mariupol. Are "buncăre și tuneluri" care pot rezista unui atac nuclear