Antena Meniu Search
x

Ce se știe până acum despre presupusul atac chimic comis de ruși la Mariupol

Sunt relatări neconfirmate despre un presupus atac chimic produs luni la Mariupol. Batalionul Azov susține că Armata Rusă a folosit “o substanță otrăvitoare de origine necunoscută împotriva militarilor și civililor ucraineni”, aruncată dintr-o dronă. Autoritățile ucrainene, americane și britanice verifică informația. CNN și BBC au relatat că nu pot verifica în mod independent dacă a existat vreun fel de atac chimic. Iată ce știm până acum despre acest subiect. 

de Redactia Observator

la 12.04.2022, 15:41

Ce se știe până acum despre presupusul atac chimic comis de ruși la Mariupol
Soldați ruși la Mariupol - Profimedia

Cine a raportat presupusul atac? Informațiile au apărut într-o declarație postată luni seară pe canalul de Telegram de Batalionul Azov, o unitate militară ucraineană care apără orașul Mariupol. Ei susțin că forțele ruse au aruncat „o substanță otrăvitoare de origine necunoscută” dintr-o dronă asupra militarilor și civililor ucraineni din oraș.

Victimele prezentau semne de „insuficiență respiratorie”, iar consecințele „sunt verificate”, se mai spune în comunicatul postat. Andriy Biletsky, primul comandant al Batalionlui Azov, a spus pe Telegram că trei persoane au fost afectate de substanța necunoscută.

Ce au spus oficialii din Mariupol?

Un atac chimic nu a fost confirmat, a scris pe Telegram Petro Andryushchenko, un consilier al primarului din Mariupol. Acesta a spus că oficialii orașului așteaptă informații suplimentare de la forțele militare și a speculat un posibil scenariu: ”eliminarea substanței chimice necunoscute” ar putea fi ”un test pentru reacția generală”, potrivit CNN.

Pe acelaşi subiect

Ce zice guvernul ucrainean?

Președintele Volodimir Zelenski nu a confirmat un atac chimic, dar a avertizat că ia în serios această posibilitate. În discursul său de luni, Zelenski a spus că Rusia ar putea pregăti o nouă etapă a terorii. "Astăzi, ocupanții au emis o nouă declarație, care indică faptul că pregătesc o nouă etapă de teroare împotriva Ucrainei și a apărătorilor noștri. Unul dintre purtătorii de cuvânt ai ocupanților a spus că ar putea folosi arme chimice împotriva apărătorilor din Mariupol. Luăm asta cât se poate de serios”, a spus Zelenski.

Despre ce vorbea? Este posibil ca Zelenski să se fi referit la o declarație anterioară a unui purtător de cuvânt al miliției separatiștilor pro-ruși din autoproclamata Republică Populară Donețk (DNR) din estul Ucrainei. Într-un talk show la televiziunea de stat rusă, purtătorul de cuvânt al DNR, Eduard Basurin, a făcut aluzie la utilizarea armelor chimice pentru a ataca o fabrică siderurgică de la Mariupol, care este un bastion pentru forțele ucrainene.

„Azovstal este o fabrică care a fost construită în timpul Uniunii Sovietice”, a spus Basurin. „Este construită din mult beton și fier. Există etaje subterane pe mai multe niveluri acolo, așa că nu are sens să luăm această țintă cu asalt. Pentru că riscăm să pierdem o mulțime de soldați, iar inamicul nu va suferi aceleași pierderi. În momentul de față, trebuie să blocăm această fabrică, să găsim toate ieșirile și intrările, este posibil să facem acest lucru. Și apoi să apelăm, cred, la trupele chimice care vor găsi o modalitate de a afuma cârtițele în vizuină”.

Cum au reacționat alte țări?

SUA nu au confirmat utilizarea armelor chimice la Mariupol, dar i-au avertizat anterior pe ucraineni că Rusia ar putea folosi agenți chimici în oraș, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, pentru CNN. Într-o altă declarație, tot de luni, purtătorul de cuvânt John Kirby a declarat că Pentagonul nu poate confirma relatările, dar oficialii americani rămân îngrijorați că Rusia ar putea folosi substanţe chimice.  Între timp, ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a scris pe Twitter că verifică urgent cu partenerii relatările neconfirmate.

Ce știm despre ipoteza testului?

Atacul, dacă va fi confirmat, s-ar putea încadra într-un model mai larg de comportament al Rusiei pe câmpul de luptă, a spus consultantul militar Justin Crump pentru BBC. Este urmărit ”manualul sirian”, susține el. Trupele ruse pot începe cu „operațiuni mici, care pot fi infirmate”, și la care Occidentul ar putea închide ochii. Dar mai târziu „măresc scara”. 

Crump recunoaște însă că situația este „foarte incertă” la Mariupol. Rusia a susținut în trecut că presupuse atacuri cu arme chimice în Siria, unde sprijină guvernul, au fost înscenări. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Ce se știe până acum despre presupusul atac chimic comis de ruși la Mariupol