Antena Meniu Search
x

Benjamin Zephaniah, unul dintre actorii principali din serialul "Peaky Blinders", a murit la 65 de ani. În urmă cu 2 luni fusese diagnosticat cu o tumoare cerebrală

Poetul britanic Benjamin Zephaniah, a cărui operă literară a fost influenţată de Jamaica şi care a refuzat să fie înnobilat de regina Elisabeta a II-a invocând legăturile dintre Imperiul Britanic şi sclavie, a murit joi la vârsta de 65 de ani, a anunţat familia sa, citată de AFP.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 07.12.2023, 17:10

Benjamin Zephaniah, unul dintre actorii principali din serialul "Peaky Blinders", a murit la 65 de ani. În urmă cu 2 luni fusese diagnosticat cu o tumoare cerebrală
- Profimedia

Artist polivalent, inclusiv scriitor şi actor, Benjamin Zephaniah a apărut pe micile ecrane în serialul TV de mare succes "Peaky Blinders", în care a interpretat personajul Jeremiah Jesus, informează Agerpres. "Vă anunţăm cu mare tristeţe moartea soţului, fiului şi fratelui nostru mult iubit în primele ore ale acestei zile de 7 decembrie 2023", a anunţat familia sa pe Instagram.

Benjamin Zephaniah suferea din cauza unei tumori cerebrale

Benjamin Zephaniah suferea din cauza unei tumori cerebrale, cu care a fost diagnosticat în urmă cu opt săptămâni. În 2003, a refuzat să fie decorat cu Ordinul Imperiului Britanice în rang de Ofiţer (OBE) de regina Elisabeta a II-a pentru servicii deosebite aduse literaturii, explicând că acea decoraţie moştenită de pe vremea imperialismului îi amintea de "brutalizarea strămoşilor" lui.

Născut în 1958 la Birmingham, în centrul Angliei, zona în care se desfăşoară intriga serialului "Peaky Blinders", Benjamin Zephaniah a fost fiul unui poştaş din Barbados şi al unei infirmiere jamaicane. Dislexic, a părăsit şcoala la vârsta de 13 ani fără să ştie să scrie şi nici să citească, iar în tinereţe a ajuns la închisoare pentru comiterea unui jaf.

S-a mutat la Londra când avea aproximativ 20 de ani şi a publicat primul său volum de poezii, "Pen Rhythm", în 1980. Asociaţia scriitorilor de culoare, la înfiinţarea căreia a contribuit, a ţinut să salute un "prieten profund apropiat şi un titan al literaturii britanice". "Benjamin era un om integru şi un exemplu pentru felul în care trebuie să îţi trăieşti valorile", a precizat asociaţia într-un comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Stiri externe » Benjamin Zephaniah, unul dintre actorii principali din serialul "Peaky Blinders", a murit la 65 de ani. În urmă cu 2 luni fusese diagnosticat cu o tumoare cerebrală