Meniu
Search
x

Video Brazilia a depăşit pentru prima dată 2.000 de morţi în 24 de ore: "Dacă nu vaccinăm populația, va deveni o tragedie masivă"

Brazilia a depășit miercuri, pentru prima dată, 2.000 de morţi cauzate de COVID-19, în 24 de ore. De asemenea, au fost înregistrate 79.876 de cazuri noi confirmate, al treilea cel mai grav total de la începutul pandemiei.

De Veronica Micu la 11.03.2021, 07:57

Potrivit ultimului bilanţ oficial al oficialilor ministerului Sănătăţii, în Brazilia au fost raportate 2.286 de decese noi, relatează BBC News.

Brazia, cu 212 de milioane de locuitori, este a doua cea mai îndoliată țară din lume după SUA. În prezent numără 270.656 de morţi cauzate de coronavirus, cu 11,2 milioane de persoane infectate.

Iar experții avertizează că rata de transmitere este accelerată din cauza noilor variante de coronavirus, mult mai contagioase.

Miercuri, fostul lider Luiz Inacio Lula da Silva a acuzat deciziile "stupide" ale președintelui Jair Bolsonaro, luate în timpul pandemiei.

Bolsonaro a încercat constant să minimizeze amenințarea reprezentată de coronavirus. La începutul acestei săptămâni, el le-a spus oamenilor să "nu se mai plângă".

Asta, în condițiile în care sistemul de sănătate din Brazilia este aproape de colaps.

Margareth Dalcolmo, medic și cercetător la Fiocruz, a declarat că țara se află "în cel mai sever moment al pandemiei".

"2021 va fi încă un an foarte greu", a declarat specialistul pentru agenția de știri AFP.

În Brazilia, vaccinarea a început târziu şi într-un ritm încă lent: 8,8 milioane de persoane (4,2% din populaţie) au primit o primă doză de vaccin, 3,05 milioane au primit a doua doză.

Ce se știe până acum despre tulpina braziliană de coronavirus

Tulpina braziliană de coronavirus, care a fost confirmată și în România, pare a fi mai contagioasă și ar putea păcăli sistemul imunitar al persoanelor deja trecute prin boală, cred oamenii de știință.

Potrivit BBC, mutația a fost descoperită în orașul amazonian Manaus și este denumită P.1.

Trei studii scot la iveală un istoric sumbru al tulpinii braziliene, care a avut o răspândire masivă în orașul Manaus, capitala imensului stat Amazonas. Cel mai probabil aceasta a început să producă infectări în lanț în cursul lunii noiembrie a anului trecut și a ajuns să fie dominantă ca urmare a faptului că este mai contagioasă decât varianta clasică de SARS-CoV-2.

Vaccinul Pfizer-BioNtech poate neutraliza noua tulpină braziliană

Vaccinul produs de Pfizer-BioNTech poate neutraliza noua tulpină braziliană. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii celor două companii farmaceutice, împreună cu experții de la Universitatea din Texas, după un prim studiu de laborator.

Oamenii de ştiinţă au observat, în cursul analizelor, că sângele prelevat de la persoanele imunizate cu acest ser a neutralizat o versiune artificială a virusului care conţinea aceeaşi mutaţie purtată de proteina spike a variantei braziliene.

Mai mult decât atât, capacitatea de neutralizare a acestei tulpini a fost aproape echivalentă cu efectul vaccinului asupra versiunii mai puţin contagioase, de anul trecut, a coronavirusului.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Brazilia a depăşit pentru prima dată 2.000 de morţi în 24 de ore: "Dacă nu vaccinăm populația, va deveni o tragedie masivă"