Antena Meniu Search
x

Foto Ce se știe până acum despre tulpina braziliană de coronavirus. Au apărut primele cazuri și în România

Tulpina braziliană de coronavirus, care a fost depistată în cursul zilei de luni și în România, pare a fi mai contagioasă și ar putea păcăli sistemul imunitar al persoanelor deja trecute prin boală, cred oamenii de știință. Potrivit BBC, mutația din Brazilia a fost descoperită în orașul amazonian Manaus și este denumită P.1.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 09.03.2021, 15:11

tulpină Brazilia
Peste 260.000 de decese în Brazilia, de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, însă nu toate sunt atribuite noii tulpini - Profimedia Images
  • Cercetările preliminare arată că riscul de reinfecție este între 25% și 60%
  • Oficialii Pfizer-BioNtech susțin că serul lor poate neutraliza noua mutație

Mutația de SARS-CoV-2 a fost indentificată în urmă cu o săptămână și în Marea Britanie, care se confruntă cu propria ei tulpină ce s-a răspândit, între timp, în toată Europa. Însă experții consideră că riscul ca aceasta să devină dominantă nu este major, ținând cont că fuseseră raportate doar șase îmbolnăviri. "Ai nevoie de multe cazuri pentru a porni o epidemie. Șase e foarte puțin. Cred că dacă faci anchetă epidemiologică și urmărești răspândirea vor scădea", a fost de părere profesorul Ester Sabino, expert în boli infecțioase de la Universitatea din Sao Paolo, Brazilia.

Potrivit New York Times, trei studii scot la iveală un istoric sumbru al tulpinii braziliene, care a avut o răspândire masivă în orașul Manaus, capitala imensului stat Amazonas. Cel mai probabil aceasta a început să producă infectări în lanț în cursul lunii noiembrie a anului trecut și a ajuns să fie dominantă ca urmare a faptului că este mai contagioasă decât varianta clasică de SARS-CoV-2.

Mutația din Brazilia, depistată și în România

Tulpina braziliană a coronavirusului a ajuns și în România. Institutul Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a fost informat, luni, de către laboratorul INBI Balș, că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu SARS-COV-2, cu varianta braziliană P.1.

Unul dintre cazuri este un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Municipiul București, simptomatic, având condiții medicale preexistente, fără istoric de călătorie și fără contact cunoscut cu caz confirmat cu COVID-19. Sursa nu poate fi precizată.

Al doilea caz este un bărbat, în vârstă de 57 de ani, tot din Municipiul București, simptomatic, având condiții medicale preexistente și care ar proveni dintr-un focar de colectivitate cu trei cazuri, sursa posibilă fiind unul dintre colegi. Ancheta epidemiologică pentru cele două cazuri este în desfășurare.

Vaccinul Pfizer-BioNtech poate neutraliza noua tulpină braziliană

Vaccinul produs de Pfizer-BioNTech poate neutraliza noua tulpină braziliană. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii celor două companii farmaceutice, împreună cu experții de la Universitatea din Texas, după un prim studiu de laborator. 

Oamenii de ştiinţă au observat, în cursul analizelor, că sângele prelevat de la persoanele imunizate cu acest ser a neutralizat o versiune artificială a virusului care conţinea aceeaşi mutaţie purtată de proteina spike a variantei braziliene.

Mai mult decât atât, capacitatea de neutralizare a acestei tulpini a fost aproape echivalentă cu efectul vaccinului asupra versiunii mai puţin contagioase, de anul trecut, a coronavirusului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Ce se știe până acum despre tulpina braziliană de coronavirus. Au apărut primele cazuri și în România