Video Vaccinul Pfizer poate neutraliza noua tulpină braziliană a SARS-CoV-2
Vaccinul produs de Pfizer-BioNTech poate neutraliza noua tulpină braziliană! Este concluzia la care au ajuns cercetătorii celor două companii farma împreună cu cei de la Universitatea din Texas, după un studiu de laborator.
- Specialiștii avertizează că această tulpină braziliană a coronavirusului ar putea reinfecta 60% dintre persoanele care au avut deja boala.
Oamenii de ştiinţă au observat atunci că sângele prelevat de la persoanele imunizate cu acest ser a neutralizat o versiune artificială a virusului care conţinea aceeaşi mutaţie purtată de proteina spike a variantei braziliene.
Mai mult decât atât, capacitatea de neutralizare a acestei tulpini a fost aproape echivalentă cu efectul vaccinului asupra versiunii mai puţin contagioase, de anul trecut, a coronavirusului.
Tulpina braziliană a SARS-CoV-2 a ajuns în România
Tulpina braziliană a coronavirusului a ajuns și în România.
Institutul Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a fost informat, de către laboratorul INBI Balș, că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu SARS-COV-2, cu varianta braziliană P.1. a SARS-CoV-2.
Unul dintre cazuri este un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Municipiul București, simptomatic, având condiții medicale preexistente, fără istoric de călătorie și fără contact cunoscut cu caz confirmat cu COVID 19. Sursa nu poate fi precizată.
Al doilea caz este un bărbat, în vârstă de 57 de ani, tot din Municipiul București, simptomatic, având condiții medicale preexistente și care ar proveni dintr-un focar de colectivitate cu 3 cazuri, sursa posibilă fiind unul dintre colegi.
Ancheta epidemiologică pentru cele 2 cazuri este în desfășurare.
6 din 10 persoane care au avut Covid-19 sunt vulnerabile
Specialiștii avertizează că această tulpină braziliană a coronavirusului ”ar putea reinfecta 60% dintre persoanele care au avut deja boala”.
Profesorul Ester Sabino, de la Universitatea din São Paulo, a declarat că între 25% şi 61% dintre anticorpii de protecţie dezvoltaţi după Covid-19 nu funcționează și în cazul unei eventuale reinfectări cu tulpina P1 din Brazilia.
Săptămâna trecută, Organizaţia de Sănătate Publică din Anglia a semnalat şase cazuri de infectare cu tulpina P1 în Marea Britanie.
Profesorul Sharon Peacock, director COG-UK şi microbiolog la Universitatea Cambridge, a declarat că nu există încă dovezi dacă imunitatea la tulpina britanică ar putea proteja sau nu împotriva P1. Oamenii de știință au fost șocați când orașul Manuas a fost măturat de un al doilea val de coronavirus, deoarece primul val a lovit sever comunitatea.
Până în octombrie 2020, 76% din populație avea anticorpi Covid-19, lucru care ar fi trebuit să genereze un grad ridicat de imunitate colectivă. Însă alarma a fost declanşată când infecţiile au crescut din nou în 2021, iar secvenţierea genomică a identificat P1 drept vinovat. Această nouă tulpină a arătat 17 mutaţii, dintre care 10 sunt legate de proteina crucială în ceea ce priveşte modul în care virusul pătrunde în celulele umane.
Examinarea probelor virale a sugerat că noua tulpină a apărut pentru prima dată în Brazilia în noiembrie. Cercetările braziliene sugerează că P1 este între 1,2 şi 1,4 ori mai transmisibil decât variantele iniţiale de coronavirus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰