Antena Meniu Search
x

Polonia se opune includerii Germaniei în Consiliul de Securitate al ONU. Propunerea făcută de Zelenski "o mare dezamăgire" pentru Varșovia

Polonia se opune dorinţei Germaniei de a obţine un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU, a declarat joi ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, pentru postul de radio public, relatează dpa. Propunerea, făcută de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, este "destul de ciudată" şi "o mare dezamăgire" din punctul de vedere al Poloniei, a mai spus Blaszczak.

de Adrian Popovici

la 21.09.2023, 14:57

ONU
Polonia se opune includerii Germaniei în Consiliul de Securitate al ONU. Propunerea făcută de Zelenski "o mare dezamăgire" pentru Varșovia - Shutterstock

Kievul pare că a uitat că Germania nu a venit imediat în ajutorul Ucrainei, la începutul invaziei lansate de Moscova în Ucraina în februarie 2022, a subliniat el. Volodimir Zelenski s-a exprimat miercuri în favoarea unui loc permanent pentru Germania în Consiliul de Securitate al ONU.

În total, există 193 de state membre ale ONU. Cinci ţări au locuri permanente în Consiliul de Securitate - SUA, China, Rusia, Marea Britanie şi Franţa - şi drept de veto. Consiliul are şi 10 membri nepermanenţi, aleşi o dată la doi ani.

Despăgubirile de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial, o piedică în relația dintre Polonia și Germania

Germania ar trebui mai întâi să-şi asume responsabilitatea în relaţia cu Polonia pentru distrugerile cauzate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a adăugat Blaszczak. "Cererea de reparaţii de război pe care am adresat-o Germaniei este încă validă", a mai spus el.

În octombrie anul trecut, guvernul de la Varşovia i-a cerut Berlinului să-i plătească 1,3 trilioane de euro despăgubiri pentru pierderile suferite în cel de-al Doilea Război Mondial. Guvernul german respinge însă orice cerere de reparaţii de război şi invocă Tratatul Doi-plus-Patru din 1990 cu privire la consecinţele de politică externă ale unificării Germaniei, Berlinul considerând că problema a fost deja soluţionată şi dosarul este închis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Polonia se opune includerii Germaniei în Consiliul de Securitate al ONU. Propunerea făcută de Zelenski "o mare dezamăgire" pentru Varșovia