Antena Meniu Search
x

Foto Ce spun experții despre drona misterioasă cu decolare verticală, ce a apărut în dotarea Armatei Ucrainei

Pe contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker, care urmărește desfășurarea războiului și armamentul folosit în luptă, au apărut imagini cu o dronă misterioasă cu decolare verticală (VTOL), ce ar fi intrat în dotarea militarilor ucraineni.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 31.05.2022, 15:39

Deși identificarea exactă a dronei este greu de realizat, aceasta are caracteristici foarte asemănătoare cu extrem de rara dronă kamikaze PHOLOS dezvoltată de Overwatch Aerospace (Marea Britanie) și Ascent Aerosystems (SUA), notează Hotnews.

Administratorii contului de Twitter reamintesc faptul că Marea Britanie s-a angajat încă din luna aprilie să doteze armata Ucrainei cu drone kamikaze și sublinază că au avut loc mai multe atacuri ucrainene care sunt, totuși, greu de atribuit unui anume tip de armament.

"În acest moment, nu putem fi siguri de modelul exact furnizat Ucrainei - natura colaborării comercial-guvernamentale în acest spațiu înseamnă că ceea ce vedem în public nu este întotdeauna produsul final", afirmă experții în armament ai contului citat.

Drona cu decolare verticală este similară ca aspect cu modelul israelian Spike Firefly, produs de RAFAEL, însă, din considerente geopolitice, este puțin probabil ca israelenii să o fi trimis în luptă.

Pe acelaşi subiect
dronă israeliană Spike Firefly

Drona produsă de compania israeliană RAFAEL

RAFAEL

Armata Ucrainei se bazează pe drona Bayraktar, construită de turci

Din 2019, Kievul a cumpărat zeci de drone Bayraktar de la Ankara. Ele au fost folosite și în Libia și în bătălia de anul trecut dintre Azerbaidjan și Armenia.

Au o autonomie de 150 de kilometri, o viteză de croazieră de 130 de kilometri și încărcătură explozivă de până la 50 de kilograme. Dronele Bayraktar decolează și aterizează singure.

Selciuk Bayraktar, cunoscut și ca Elon Musk al Turciei, este cel care a proiectat dronele ce i-au îngrozit pe ruşi. Drona de tip Bayraktar TB2 a atras atenţia întregii lumi odată cu războiul din Ucraina.

Are o precizie uimitoare și poate trimite bombe ghidate cu laser care distrug totul pe o rază de câţiva metri pătraţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Ce spun experții despre drona misterioasă cu decolare verticală, ce a apărut în dotarea Armatei Ucrainei