Antena Meniu Search
x

Foto Ce este drona Bayraktar cu care armata ucraineană a făcut prăpăd printre forţele ruse

În timpul războiului din Ucraina, pe internet au circulat imagini care arată drone de luptă turceşti -Bayraktar TB2 - lovind cu succes în armata rusă. 

de Redactia Observator

la 16.03.2022, 17:42

Drona Bayraktar
Drona Bayraktar - Getty Images

Având în vedere evenimentele haotice de pe teren, este greu de evaluat cât de des și cu cât succes și-a folosit Ucraina dronele turcești până acum, a declarat Mauro Gilli, cercetător principal în tehnologie militară și securitate internațională la ETH Zurich, pentru Al Jazeera.

''Au existat câteva înregistrări video în care se presupune că se arată utilizarea dronelor TB2. Desigur, informațiile în acest moment sunt fragmentate și trebuie luate în considerare cu prudență. Știm că Ucraina a cumpărat TB2 în ultimii ani și că Turcia și Ucraina au semnat un acord pentru producerea între granițele ucrainene a TB2 – dar, din câte știu, producția nu a început încă. Se presupune că unele avioane de transport au livrat niște drone cu puțin timp înainte de începerea ostilităților cu Rusia'', a spus Gilli.

Din 2019, Kievul a cumpărat zeci de drone de la Ankara. Ele au fost folosite și în Libia și în bătălia de anul trecut dintre Azerbaidjan și Armenia. 

''TB2, produsă de compania Bayraktar, este una dintre cele două drone armate proeminente produse de Turcia [cealaltă fiind Anka]. Este mai ieftină decât alte modele occidentale, dar are o performanță bună în parametrii cheie [altitudine, precum și senzori și sistem de comunicare]'', a spus Gilli.

Pe acelaşi subiect

Ce impact ar putea avea astfel de drone în Ucraina?

''Va depinde foarte mult de apărarea aeriană a Rusiei. Dronele precum TB2 sunt vulnerabile la sistemele de apărare antiaeriană. Pentru a fi eficiente, trebuie să fie folosite într-un mod inteligent, în coordonare cu alte sisteme de război electronice care ''orbesc'' radarele inamice și prin tactici adecvate. Cu toate acestea, împotriva inamicilor capabili, aceste tehnologii și tactici ar putea să nu fie suficiente'', a afirmat Gilli.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a menținut relații amiabile cu Rusia și Ucraina de ani de zile, dar invazia Moscovei i-a complicat echilibrul.

''Turcia și Ucraina se bucurau de relații bune și amicale înainte de război'', a declarat Erdi Ozturk, profesor în domeniul politicii și al relațiilor internaționale la London Metropolitan University. ''Turcia a jucat un rol activ cu dronele sale, iar opt camioane de ajutor umanitar au fost livrate autorităților locale din Ucraina și Moldova. În plus, într-un apel de o oră cu Moscova [duminica trecută], Erdogan a făcut apel la o încetare generală urgentă a focului'', a spus Ozturk.

Cu toate acestea, Erdogan trebuie să fie în continuare precaut. Potrivit specialiştilor, el nu își permite să favorizeze nici una dintre părți, deoarece acest lucru ar avea consecințe grave de securitate, dar și economice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Ce este drona Bayraktar cu care armata ucraineană a făcut prăpăd printre forţele ruse