Antena Meniu Search
x

Galerie foto Cea mai dureroasă despărţire: Copii în lacrimi, îmbrăţişaţi de taţi pentru ultima oară, înainte de a merge la război pentru a-şi apăra ţara

În ultimele zile sute de ucraineni şi-au pierdut viaţa în urma războiului pornit de ruşi în Ucraina. Cei care au reuşit să scape cu viaţă au lăsat totul în urmă şi au căutat scăparea peste graniţe. 

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 28.02.2022, 22:53

Cu bagajele în spate, cu copiii în braţe şi ochii înecaţi în lacrimi, mii de ucraineni şi-au părăsit casele şi au fugit din calea războiului, după invazia Rusiei. Despărţirea de cei care au rămas însă în ţară este una sfâşietoare. Bărbaţii au fost nevoiţi să îşi lase familiile şi să se întoarcă pentru a apăra pământul ucrainean cu preţul propriei vieţi. 

Durerea este însă greu de privit. Copiii, victimele nevinovate ale terorii dezlănţuite în Ucraina, plâng fără încetare şi nu pot înţelege de ce părinţii lor nu pot rămâne împreună. Taţii nu-şi pot stăpâni lacrimile îmbrăţişându-i pentru ultima oară şi promiţându-le că într-o zi va fi din nou linişte şi se vor întoarce acasă. Rămâne însă doar speranţa unui final în care viaţa celor nevinovaţi să primeze şi teama incontrolabilă de a nu-şi mai putea reuni niciodată familia. 

Mii de refugiați în gara Lviv din vestul Ucrainei, unde au sosit din toată țara și încearcă cu disperare să urce în trenuri către Polonia, Ungaria, Slovacia și România.

Profimedia

Cel puțin 400.000 de refugiați ucraineni au intrat în UE până acum, a declarat comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson. Membrii UE Polonia, România, Slovacia și Ungaria au granițe terestre cu Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Uniunea Europeană se pregătește să acorde ucrainenilor care fug din țara devastată de război dreptul de a rămâne și de a munci în cele 27 de națiuni din blocul comunitar timp de până la trei ani, au declarat, luni, înalți oficiali europeni, adăugând că statele de frontieră vor primi ajutor pentru a face față fluxului de refugiați.

Epuizaţi şi înspăimântaţi, zeci de mii de ucraineni au căutat salvarea la noi în ţară. Cei mai mulţi intră prin punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmaţiei, unde mamele cu copiii lor aşteaptă peste 10 ore la cozi uriaşe ca să treacă graniţa. Au lăsat totul în urmă, inclusiv pe soţii şi taţii care luptă în aceste momente pentru ţara lor. 

Mii de refugiați în gara Lviv din vestul Ucrainei, unde au sosit din toată țara și încearcă cu disperare să urce în trenuri către Polonia, Ungaria, Slovacia și România.

Profimedia

UE, pregătită să activeze directiva de protecție temporară în cazul refugiaților ucraineni

Miniștrii i-au cerut duminică lui Johansson să pregătească propuneri pentru declanșarea directivei UE de protecție temporară, elaborată după războiul din Balcani din anii 1990, dar niciodată utilizată până acum.

Conceput pentru a face față sosirilor în masă a persoanelor strămutate în UE, acesta oferă același nivel de protecție, timp de până la trei ani, în toate țările UE, inclusiv un permis de ședere și acces la un loc de muncă și la asistență socială.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sărbătoriţi ziua de Dragobete?

Observator » Stiri externe » Cea mai dureroasă despărţire: Copii în lacrimi, îmbrăţişaţi de taţi pentru ultima oară, înainte de a merge la război pentru a-şi apăra ţara