Antena Meniu Search
x

Rușii au tăiat de la curent centrala nucleară Zaporojie pentru prima dată în istoria sa, anunţă Energoatom. Care sunt riscurile

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul forţelor ruse şi ţintă a mai multor bombardamente, este ”complet deconectată” de la reţea după deteriorarea liniilor de comunicaţie, a anunţat joi agenţia nucleară ucraineană Energoatom, relatează AFP. Deconectarea riscă să producă o defecțiune catastrofală a sistemelor de răcire, potrivit șeful companiei de energie nucleară din Ucraina.

de Redactia Observator

la 25.08.2022, 17:39

Rușii au tăiat de la curent centrala nucleară de la Zaporojie pentru prima dată în istoria sa, anunţă Energoatom
Rușii au tăiat de la curent centrala nucleară de la Zaporojie pentru prima dată în istoria sa, anunţă Energoatom - Profimedia

Centrala Nucleară de la Zaporojie este ocupată de forţele armate ruse din luna martie şi a fost de mai multe ori ţinta unor bombardamente. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de atacuri.  ”Cele două reactoare ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. Drept urmare, acţiunile invadatorilor au provocat o deconectare completă a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria sa”, a anunţat joi compania Energoatom pe contul de Telegram.

”Alte trei linii de comunicaţie au fost afectate anterior în timpul atacurilor teroriste ruseşti”, continuă Energoatom. Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare este asigurată de centrala termică, conform aceleiaşi surse. ”Sunt în curs de desfăşurare operaţiuni pentru conectarea unui reactor la reţea”, a adăugat Energoatom. Centrală de la Zaporojie are şase reactoare. 

În cursul zilei, șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a anunţat că este ”foarte, foarte aproape” de un acord cu Rusia cu privire la o vizită la centrala nucleară Zaporojie. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi omologul său francez, Sebastien Lecornu, au discutat joi într-o convorbire telefonică despre situaţia de la centrala nucleară. Şoigu a a menţionat că Rusia este pregătită să ofere asistenţa necesară inspectorilor organizaţiei. Ministerul britanic al Apărării a publicat joi dimineaţă imagini din satelit care arată blindate ruseşti parcate la 60 de metri de reactorul numărul 5 de la Centrala Nucleară de la Zaporojie.

Deconectarea centralei riscă defectarea catastrofală a sistemelor de răcire

Pe acelaşi subiect

Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de energie atomică, a declarat în urmă cu câteva zile într-un interviu pentru The Guardian că inginerii ruși au elaborat un plan pentru a deconecta cea mai mare centrală nucleară din Europa de la rețeaua electrică  a Ucrainei, riscând o defecțiune catastrofală a sistemelor sale de răcire. 

”Au prezentat planul muncitorilor de la centrală, iar ei ni l-au prezentat. Condiția prealabilă pentru acest plan a fost deteriorarea gravă a tuturor liniilor care leagă centrala nucleară de sistemul ucrainean”, a spus Kotin într-un interviu de ziua independenței Ucrainei. Potrivit acestuia, armata Rusiei vizează acele linii de legătură pentru a transforma scenariul de urgență în realitate. ”Tocmai au început să facă asta, au început toate bombardamentele, doar pentru a distruge aceste linii”, a spus Kotin.

Ruşii au arestat doi angajaţi de la centrala nucleară de la Zaporojie

Garda Naţională a Rusiei şi un oficial al administraţiei locale pro-ruse au anunţat miercuri arestarea a doi angajaţi ai centralei nucleare de la Zaporojie pentru transmiterea de informaţii către autorităţile ucrainene, potrivit Reuters. Garda Naţională afirmă într-un comunicat că a prevenit "acţiuni ilegale" care ameninţau securitatea celei mai mari centrale atomice din Europa. În afară de cei doi angajaţi, a fost arestată încă o persoană care - potrivit aceleiaşi surse - a încălcat procedurile de acces în centrală şi a colaborat cu forţele armate ucrainene.

Zelenski: Rusia trebuie să înceteze ''şantajul nuclear'' şi să se retragă de la centrala Zaporojie

Rusia trebuie să înceteze "şantajul său nuclear" şi să se retragă de la centrala Zaporojie, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat miercuri la Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite. "Rusia trebuie să pună capăt necondiţionat şantajului său nuclear şi pur şi simplu să se retragă de la centrală", a declarat Zelenski în timpul acestei reuniuni convocate pentru a marca şase luni de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei.

Secretarul general al ONU, ''profund îngrijorat'' de activităţile militare din jurul centralei nucleare Zaporojie

Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a declarat miercuri ''profund îngrijorat'' de activităţile militare din jurul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa: ''Luminile de avertizare clipesc. Orice nouă escaladare a situaţiei ar putea conduce la autodistrugere''. Antonio Guterres a cerut trimiterea unei misiuni de experţi la această centrală, sub conducerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Rușii au tăiat de la curent centrala nucleară Zaporojie pentru prima dată în istoria sa, anunţă Energoatom. Care sunt riscurile