Antena Meniu Search
x

Video Cât de mare este riscul de catastrofă nucleară la Zaporojie. Specialiştii români încearcă să calmeze spiritele

Sunt ore tensionate în Ucriana. Kievul susţine că Rusia ar pregăti o diversiune la centrala nucleară Zaporojie. Rusia respinge acuzaţiile, dar lasă să se înţeleagă că poate închide cu totul cea mai mare centrală nucleară a Europei, un scenariu care ar adânci şi mai mult criza energetică a Europei. Într-o convorbire cu Emmanuel Macron, Vladimir Putin recunoaşte că bombardarea complexului ar duce la o catatrofă uriaşă. 

de Redactia Observator

la 19.08.2022, 20:22

Vezi și

Potrivit ucrainenilor, Moscova ar pregăti ceea ce se numeşte o operaţiune "sub steag fals", pentru a justifica un eventual bombardament al complexului nuclear. Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării susţine că angajaților ucraineni ai centralei li s-a spus să stea acasă azi, în timp ce experții de la Rosatom, agenția nucleară a Rusiei, ar fi părăsit urgent obiectivul.  

Ucrainenii iau în calcul ca inamicii lor să pună la cale un bombardament al celui mai mare complex nuclear al Europei

Recep Tayyip Erdoğan, preşedintele Turciei: Am vorbit despre pericolul tot mai mare din împrejurimile centralei nucleare Zaporojie. Nu vrem să avem parte de un nou Cernobîl.

Antonio Guterres, Secretar General al ONU: Zona trebuie să fie demilitarizată şi trebuie să spunem lucrurilor pe nume: orice posibilă avarie la Zaporojie este sinucidere curată. 

Pe acelaşi subiect

Aflaţi în vizită în Ucraina, preşedintele Turciei şi secretarul general al ONU au militat pentru stabilirea unei zone demilitarizate în jurul centralei. Rusia refuză însă.  

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Rusia trebuie să-şi retragă imediat şi necondiţionat trupele de pe teritoriul centralei nucleare. 

Se fac simulări privind un posibil nor radioactiv de la centrala nucleară din Zaporojie

Atât ruşii, cât şi ucrainenii, au făcut simulări despre traseul norului radioactiv, în cazul în care centrala Zaporojie ar fi avariată. În ambele scenarii, Ucraina și țările imediat apropiate, printre care şi România, ar fi primele afectate. Specialiştii de la noi încearcă să calmeze spiritele.   

Marian Cantemir, președinte CNCAN: O anvelopă cu o grosime de aproximativ un metru fiind făcută dintr-un beton de înaltă densitate oferă protecţie de 100 la sută. Faptul că structura este puţin deteriorată nu înseamnă că scapă radioactivitate.  

Oficialii occidentali spun însă că bombardamentele nu ar fi riscul cel mai mare, sunt îngrijorați dacă răcirea cu apă poate fi menținută la Zaporojie. Ei susţin că ruşii nu întrețin corect sistemele centralei.

Între timp, pe reţelele sociale au început să apară primele imagini din interiorul centralei, de când este în mâinile ruşilor. În imgini s-ar vedea una dintre cele șase camere ale turbinelor, care este conectată la unul din reactoarele nucleare ale centralei cucerite de ruși în luna martie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Cât de mare este riscul de catastrofă nucleară la Zaporojie. Specialiştii români încearcă să calmeze spiritele