Antena Meniu Search
x

Ruşii au ascuns blindate lângă reactorul 5 de la Centrala Nucleară de la Zaporojie. Imaginile din satelit publicate de britanici

Ministerul britanic al Apărării a publicat joi dimineaţă imagini din satelit care arată blindate ruseşti parcate la 60 de metri de reactorul numărul 5 de la Centrala Nucleară de la Zaporojie. Război Rusia - Ucraina, ziua 183 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 25.08.2022, 10:31

Ruşii au ascuns blindate lângă reactorul 5 de la Centrala Nucleară de la Zaporojie. Imaginile publicate de britanici
Ruşii au ascuns blindate lângă reactorul 5 de la Centrala Nucleară de la Zaporojie. Imaginile publicate de britanici - Ministerul Britanic al Apărării / Twitter

Centrala Nucleară de la Zaporojie este ocupată de forţele armate ruse din luna martie şi a fost de mai multe ori ţinta unor bombardamente. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de atacuri. 

"La începutul lunii martie, forțele terestre ruse au atacat și au capturat centrala nucleară Zaporojie. Pe 21 august 2022, imaginile au arătat că Rusia a menținut o prezență militară sporită la fața locului, cu transportoare blindate amplasate la 60 de metri de reactorul numărul cinci.

Trupele ruse au încercat cel mai probabil să ascundă vehiculele parcându-le sub țevi și pasarele. Rusia este cel mai probabil pregătită să exploateze orice activitate militară ucraineană în apropierea centralei de la Zaporojie în scopuri propagandistice. În timp ce Rusia menține ocupația militară asupra centralei de la Zaporojie, riscurile principale sunt cel mai probabil întreruperile sistemelor de răcire ale reactoarelor, deteriorarea sursei de alimentare de rezervă sau erori ale angajaţilor care operează sub presiune", este analiza publicată  joi pe Twitter de Ministerul britanic al Apărării. 

Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear. Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din şi în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei. La mijlocul lunii,  42 de țări, printre care și România, au cerut Rusiei să-și retragă trupele de la centrala nucleară din Zaporojie.

Pe acelaşi subiect

Ministerul de Externe al Rusiei a respins pe 18 august propunerea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de demilitarizare a zonei din jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, afirmând că aceasta ar face centrala "mai vulnerabilă"

Săptămâna trecută, o filmare în care apar vehicule militare rusești în interiorul unei săli a turbinelor, adiacentă unui reactor nuclear de la centrala nucleară Zaporojie a fost difuzată de presa internaţională. CNN a confirmat locul exact și a confirmat autenticitatea filmării. 

Rusia şi Ucraina au dat asigurări că ambele sunt pregătite să permită accesul unei echipe de inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică la centrală, dar deplasarea acestei misiuni în continuare nu a putut fi programată.

Ruşii au arestat doi angajaţi de la centrala nucleară de la Zaporojie

Garda Naţională a Rusiei şi un oficial al administraţiei locale pro-ruse au anunţat miercuri arestarea a doi angajaţi ai centralei nucleare de la Zaporojie pentru transmiterea de informaţii către autorităţile ucrainene, potrivit Reuters. Garda Naţională afirmă într-un comunicat că a prevenit "acţiuni ilegale" care ameninţau securitatea celei mai mari centrale atomice din Europa. În afară de cei doi angajaţi, a fost arestată încă o persoană care - potrivit aceleiaşi surse - a încălcat procedurile de acces în centrală şi a colaborat cu forţele armate ucrainene.

Zelenski: Rusia trebuie să înceteze ''şantajul nuclear'' şi să se retragă de la centrala Zaporojie

Rusia trebuie să înceteze "şantajul său nuclear" şi să se retragă de la centrala Zaporojie, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat miercuri la Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite. "Rusia trebuie să pună capăt necondiţionat şantajului său nuclear şi pur şi simplu să se retragă de la centrală", a declarat Zelenski în timpul acestei reuniuni convocate pentru a marca şase luni de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei.

Secretarul general al ONU, ''profund îngrijorat'' de activităţile militare din jurul centralei nucleare Zaporojie

Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a declarat miercuri ''profund îngrijorat'' de activităţile militare din jurul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa: ''Luminile de avertizare clipesc. Orice nouă escaladare a situaţiei ar putea conduce la autodistrugere''. Antonio Guterres a cerut trimiterea unei misiuni de experţi la această centrală, sub conducerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Ruşii au ascuns blindate lângă reactorul 5 de la Centrala Nucleară de la Zaporojie. Imaginile din satelit publicate de britanici