Antena Meniu Search
x

Video Criza de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, pare să se încheie. Dronele "kamikazee" au lovit din nou în Crimeea

Criza de la cea mai mare centrală nucleară din Europa pare să se încheie. Emmanuel Macron l-a convins pe Vladimir Putin să accepte o vizită la Zaporojie a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Rusia nu este însă de acord şi cu demilitarizarea zonei. Pe front, dronele ucrainene au atacat din nou Crimeea şi au lovit sediul Forţelor Marine ruseşti.

de Redactia Observator

la 20.08.2022, 20:46

Vezi și

După ce a păcălit vigilenţa sistemelor antiaeriene şi a fost ratată de focurile de armă ale soldaţilor, o dronă ucraineană "kamikaze" s-a oprit cu încărcătura explozivă deasupra sediului Forţelor Navale. Guvernatorul regiunii Crimeea a confirmat lovitura şi a precizat că nu au fost victime. Localnicii au fost sfătuiţi ca timp de o oră după atac să nu părăsească locuinţele.

Rusia continuă războiul energetic şi cu Uniunea Europeană

Sistemele de apărare ruseşti au fost active pe toată durata nopţii şi la primele ore ale dimineţii, după ce ucrainenii au continuat să atace infrastructura şi poziţiile militare aflate în vecinătatea frontului. Experţi militari din Occident estimează că jumătate din avioanele ruseşti desfăşurate în Marea Neagra nu ar mai fi operaţionale.

Periculoasă rămâne şi disputa din jurul centralei nucleare de la Zaporojie, care s-ar putea sfârşi într-o tragedie pentru întregul continent. În urma unei discuţii telefonice cu Emmanuel Macron, Vladimir Putin a anunţat că va permite o inspecţie a centralei de către experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. "Rămâne ca Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică  să decidă când şi cum să înceapă o inspecţie sau o vizită sau să instaleze o prezenţă în Zaporojie", a declarat Antonio Gutteres, secretarul general al ONU.

Cele două părţi se acuză reciproc de atacuri în zona centralei, iar Kremlinul refuză categoric creearea unei zone demilitarizate şi a ameninţat cu oprirea centralei. "Prin această misiune, poate fi restabilită securitatea completă a Centralei Nucleare de la Zaporojie şi în Enerhodar. Dacă şantajul rus cu radiaţii continuă, această vară ar putea ajunge în cărţile de istorie ale ţărilor europene drept cea mai tragică din toate timpurile", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Rusia continuă războiul energetic şi cu Uniunea Europeană. Gazprom a anunţat că va suspenda livrarea gazului natural către Germania între 31 august şi 2 septembrie pentru a efectua lucrări de mentenanţă la conducta Nord Stream 1. Berlinul a dat asigurări că depozitele de gaz au fost umplute în proporţie de 75% încă de acum două săptămâni, deşi termenul pe care şi-l propusese era 1 septembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Criza de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, pare să se încheie. Dronele "kamikazee" au lovit din nou în Crimeea