Antena Meniu Search
x

Curs valutar

China face apel la ”'maximă reţinere”. Macron: Un război cu Rusia ar fi un război mondial, nu vom intra direct în conflictul din Ucraina

Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi, a 13-a zi de război în Ucraina, la ''maximă reţinere” şi a afirmat că ţara sa este ''îndurerată să vadă flăcările războiului reizbucnite în Europa'', cel mai puternic mesaj transmis până acum de liderul de la Beijing, relatează Reuters, citat de Agerpres

de Redactia Observator

la 08.03.2022 , 15:04

China face apel la ”'maximă reţinere”. Macron: Un război cu Rusia ar fi un război mondial, nu vom intra direct în conflictul din Ucraina China face apel la ”'maximă reţinere”. Macron: Un război cu Rusia ar fi un război mondial, nu vom intra direct în conflictul din Ucraina - Profimedia

Într-o discuţie în format virtual cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, Xi Jinping a apreciat că aceste trei ţări ar trebui să-şi unească eforturile pentru a sprijini negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, a relatat televiziunea de stat CCTV. Xi a descris situaţia din Ucraina ca îngrijorătoare şi a subliniat că prioritar este să se prevină escaladarea ei sau ''scăparea de sub control'', conform sursei citate.

Preşedintele chinez a mai spus că Franţa şi Germania ar trebui să facă eforturi pentru a reduce impactul negativ al crizei, şi a exprimat preocupări legate de impactul sancţiunilor asupra stabilităţii finanţelor mondiale, aprovizionării cu energie, transporturilor şi lanţurilor de aprovizionare.

China, care a refuzat să condamne acţiunile Rusiei în Ucraina sau să le numească invazie, şi-a exprimat în mod repetat opoziţia faţă de ceea ce descrie ca fiind sancţiuni ilegale împotriva Rusiei. Totuşi, prietenia Chinei cu Rusia, întărită luna trecută când preşedintele Vladimir Putin a asistat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, în aceeaşi zi în care cele două state au declarat un parteneriat strategic ''fără limite'', a devenit stânjenitoare pentru China pe măsură ce războiului din Ucraina escaladează, notează Reuters.

Articolul continuă după reclamă

Emmanuel Macron: Un război cu Rusia ar fi un război mondial, nu vom intra direct în conflictul din Ucraina

Pe acelaşi subiect

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, luni, că ţările europene nu vor intra direct în conflictul din Ucraina, deoarece un război cu Rusia ar "ar fi un război mondial, cu o putere ce deţine arma nucleară", informează Le Figaro, potrivit news.ro. Macron s-a aflat luni la Poissy, în prima sa vizită după ce şi-a anunţat candidatura pentru un al doilea mandat de preşedinte al Franţei.

"Sunt conştient: pe termen scurt, mai degrabă războiul va fi purtat în continuare. Nu cred că, în zilele şi săptămânile următoare, va exista o adevărată soluţie negociată. Totuşi sper şi facem tot ce putem pentru a ajuta la acest lucru", a declarat Macron.

El a făcut referire şi la faptul că a discutat cu preşedintele rus Vladimir Putin. "Discuţia cu Putin este dificilă, pentru că refuză încetarea focului, care este condiţia prealabilă pentru ca între Moscova şi Kiev să existe un dialog real”, a spus el.

"Responsabilitatea noastră este să continuăm să vorbim poporului rus şi belarus, dar şi conducătorilor şi să respectăm întotdeauna Rusia ca ţară, pentru că nu există pace durabilă dacă Rusia nu este inclusă într-o arhitectură mare de pace pe continentul nostru", a afirmat preşedintele francez.

Macron a precizat că întreaga lume admiră rezistenţa poporului ucrainean, a conducătorilor şi preşedintelui acestuia. Emmanuel Macron a dat asigurări că Franţa "va primi, îngriji, adăposti şi integra” ucrainenii care fug din ţara lor. "Trebuie să-i primim bine, să le permitem să ne înveţe limba cât mai repede posibil, să-şi găsească un loc de muncă şi să-şi găsească locul", a menţionat Macron. De asemenea, ar putea fi luate măsuri pentru "ajutorarea Moldovei, o ţară mică care este sub presiune” din cauza afluxului de refugiaţi ucraineni.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » China face apel la ”'maximă reţinere”. Macron: Un război cu Rusia ar fi un război mondial, nu vom intra direct în conflictul din Ucraina