Antena Meniu Search
x

Comisia Europeană a semnat al treilea contract cu Pfizer/ BioNTech pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-Covid

Comisia Europeană a anunțat, într-un comunicat, că a semnat un al treilea contract cu companiile farmaceutice BioNTech și Pfizer pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 20.05.2021, 16:39

Cădirea Pfizer din New York
Comisia Europeană a semnat al treilea contract cu Pfizer/ BioNTech pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-Covid - Profimedia Images

Contractul prevede ca producția de vaccin să aibă loc în UE, iar componentele esențiale să provină din spațiul european, scrie Reuters

Uniunea Europeană spune că acordul „va permite achiziționarea a 900 de milioane de doze din vaccinul actual și a unui vaccin adaptat la variante, cu opțiunea de a achiziționa încă 900 de milioane de doze suplimentare”.

Dozele de vaccin Pfizer, pentru toate statele UE

Contractul rezervă dozele în numele tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, între sfârșitul anului 2021-2023, se adaugă în comunicat.

Pe acelaşi subiect

În prezent, UE se află într-o dispută juridică cu AstraZeneca, deoarece producătorul nu a reușit să livreze până acum numărul promis de doze de vaccin împotriva Covid-19.

Vaccinul Pfizer a primit autorizare pentru variaţia de temperatură de 2 grade cu stabilitate de 30 de zile în loc de cinci zile, a anunțat, miercuri, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Acest lucru este deosebit de important în ceea ce privește aprovizionarea centrelor cu doze de vaccin.

“Vaccinul de la compania Pfizer a primit autorizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului pentru variaţia de temperatură două grade cu stabilitate timp de 30 de zile ceea ce înseamnă că nu mai avem acea stabilitate de cinci zile care să crească riscul de irosire a dozelor aşa încât în momentul de faţă centrele de vaccinare vor avea o aprovizionare pentru mai multe zile. Tocmai de aceea vom putea să asigurăm un număr mai mare de persoane care se prezintă la centrele de vaccinare”, a afirmat Gheorghiţă.

Vaccinul Pfizer va fi disponibil și pentru copiii de peste 12 ani

El a precizat că, până la finalul lunii mai, va fi autorizată folosirea vaccinului Pfizer pentru copiii între 12 şi 15 ani. 

“Ne aşteptăm ca până la finalul lunii mai Agenţia Europeană a Medicamentului să acorde autorizarea de folosire a vaccinului de la compania Pfizer şi pentru grupa de vârstă 12 – 15 ani”, a mai anunţat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Anterior, Gheorghiţă a precizat că aproximativ 800.000 de copii ar fi eligibili pentru a primi serul anti-COVID după ce acesta va primi autorizaţia de fi administrat categoriei de vârstă 12-15 ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Comisia Europeană a semnat al treilea contract cu Pfizer/ BioNTech pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-Covid