Antena Meniu Search
x

Cum au vrut americanii să construiască o alternativă la Canalul Suez, prin Israel, cu 520 de bombe nucleare

Un document declasificat dezvăluie un plan al SUA din 1963 de a crea o alternativă la Canalul Suez. Planul presupunea excavarea unui coridor de peste 250 de km lungime prin deșertul Negev, sudul Israelului cu bombe nucleare, relatează Business Insider.

de Redactia Observator

la 29.03.2021, 16:25

Cum au vrut americanii să construiască o alternativă la Canalul Suez, prin Israel, cu 520 de bombe nuclare
- https://www.businessinsider.com/

Un plan inedit a fost scos la lumină în contextul crizei din Canalul Suez, blocat de 6 zile de Nava Ever Given. Aceasta a fost repusă luni pe linia de plutire. Criza, însă, nu a trecut. Nu se ştie încă şi când va fi pusă în mişcare nava, astfel încât canalul să fie deschis circulaţiei. 

SUA au luat în considerare un plan de a folosi aproape 520 de bombe nucleare pentru a săpa o alternativă la Canalul Suez, prin Israel, în anii 1960, potrivit unui memorandum declasificat, relatează Business Insider. Planul nu s-a realizat niciodată, dar a avea o cale maritină ca alternativă la Canalul Suez ar fi putut fi util astăzi, după blocarea uneia dintre cele mai importante rute de transport maritim din lume.

Conform memorandumului din 1963, care a fost declasificat în 1996, proiectul se baza pe 520 de bombe nucleare pentru a săpa un canal navigabil. Acesta solicita „utilizarea explozivilor nucleari pentru excavarea unui canal prin deșertul Negev”. O rută propusă a fost aceea prin deșertul Negev care să lege Marea Mediterană de Golful Akaba, permițând acces la Marea Roșie și Oceanul Indian.

Planul a fost explicat pe Twitter de istoricul Alex Wellerstein care a numit proiectul o alternativă ”modestă” la Suez.  A fost realizat de Laboratorul Național Lawrence Livermore, susținut de Departamentul American pentru Energie. Acesta menționa că metodele convenționale de excavare ar fi „foarte costisitoare”, iar „explozibilii nucleari ar putea fi folosiți profitabil în această situație.” Proiectul susținea că „un astfel de canal ar fi o alternativă de valoare strategică la actualul canal Suez și ar contribui foarte mult la dezvoltarea economică”.

Pe acelaşi subiect

Raportul Livermore din 1963 despre fezabilitatea excavării unui canal maritim prin Israel indica folosirea de dispozitive nucleare de 2 megatone, câte patru la fiecare 1,6 km. La o lungime de 257 km ar însemna 520 de bombe nucleare, cu o putere de 1.04 gigatone, a calculat istoricul. „O altă problemă care nu a fost luată în considerare este cea a fezabilității politice” scrie istoricul. Cel mai probabil că țările arabe din jurul Israelul s-ar fi opus puternic construirii unui astfel de canal cu bombe nucleare. 

Nava care blochează circulaţia în Canalul Suez a fost parţial mutată. Mai multe echipe de intervenţie din Egipt au reuşit să readucă vasul pe linia de plutire cu ajutorul mai multor remochere şi excavatoare. Misiunea lor nu s-a terminat. Nava cu o greutate de 220 de mii de tone a fost doar deblocată de pe malul canalului şi umează să fie redresată în următoatele zile. Circulaţia maritimă nu a fost deocamdată reluată, iar peste 360 de vase rămân blocate. Aproape 15% din traficul maritim mondial tranzitează Canalul Suez. În fiecare zi, au fost blocate bunuri în valoare de 10 miliarde de dolari, precum ceai, cafea, alimente, mobilier şi inclusiv oi provenite din România.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Cum au vrut americanii să construiască o alternativă la Canalul Suez, prin Israel, cu 520 de bombe nucleare