Antena Meniu Search
x

Video Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"

Situaţia se agravează la Slănic Prahova! Craterul apărut ieri pe o şosea s-a adâncit. Au fost evacuaţi cei din blocurile din apropiere, dar tot oraşul care stă pe o mină de sare trăieşte în tensiune. Cinci mii de oameni se tem să nu apară şi alte surpări. Experţii trimişi de la Bucureşti încă nu au aflat cauza dezastrului,  iar premierul răspunde iritat la întrebările reporterilor. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 26.04.2024, 19:41

Vezi și

Imaginea craterului din centrul Slănicului rămâne dramatică, în timp ce localnicii nu primesc răspuns la întrebările lor - de ce se surpă pâmântul şi ce este de făcut. Din hăul apărut ieri, o mulţime de crăpături se întind spre case şi blocuri, ca o pânză de păianjen. 

Bogdan Dinu, reporter Observator: Experții au montat senzori în zona în care s-a prăbuşit strada, iar specialiştii analizează datele din oră în oră. Aparatele de măsură arată că acest crater s-a adâncit cu cel putin 20 de centimetri de ieri până astăzi.

Expert: "Este un fenomen care poate să evolueze"

Stelian Manole Şerbulea, expert tehnic UTC Bucureşti: Este un fenomen care poate să evolueze. Avem nevoie de instrumentare precisă, astfel încât să ştim exact care sunt zonele afectate. 

Pe acelaşi subiect

Localnică: Nu există niciun răspuns. Stăm şi aşteptăm. Din câte văd, de aseară, situaţia s-a agravat. Suntem şi noi oarecum panicaţi că suntem destul de aproape. 

Marcel Ciolacu, premierul României: S-a făcut un drum peste o mină. Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine? Acolo s-au dat niște autorizații de când s-au făcut acele drumuri. De exemplu, în Râmnicu Sărat, în județul Buzău, erau niște hrube de pe timpul lui Brâncoveanu și s-a lăsat drumul. Iertați-mă.

Localnicii încearcă să îşi dea seama de ce se rupe pământul

În lipsa explicaţiilor şi a soluţiilor oficiale, localnicii din Slănic încearcă să îşi dea seama de ce se rupe pământul şi încotro să o apuce.

Localnică: Aici au fost nişte guri de mină, pe aici prin spate şi cu timpul s-au astupat. 

Localnic: Apa dacă şi-a făcut un traseu, ia pietriş, pământ şi în urma apei rămâne o gaură. 

Locatarii au văzut, încă de acum trei luni, că încep să apară fisuri în blocul în faţa căruia a apărut enorma surpare. Crăpăturile s-au accentuat în ultimele săptămâni. 

Localnic: Sus chiar mi se pare dezlipită puţin (n.r. scara). Astea sunt crăpături. În mod evident, scara pleacă. 

Stelian Manole Şerbulea, expert tehnic UTC Bucureşti: Poate să fie un accident geologic. S-ar putea să fie vestigii dacice, poate să fie orice. Nu putem să ne lansăm în nişte supoziţii. 

Localnică: Aşezare dacică? Când toată lumea ştie şi nimeni nu spune! 90% e de la Baia Baciului! 

Oamenii cred că apa s-a inflitrat în pământ

În timp ce experţii trimişi din Capitală monitorizează în continuare situaţia, localnicii le sugerează să îşi îndrepte atenţia şi spre cele două lacuri cu apă sărată din Slănic. Aflate la câteva sute de metri de locul dezastrului, Baia Baciului şi Baia Verde au scăzut mult. Oamenii cred că apa s-a inflitrat în pământ, a topit un zăcământ masiv de sare şi aceasta ar putea fi cauza prăbuşirii străzii.

Localnic: La Baia Baciului era apă sărată şi, acum, scările pe care intrai în apă 3 metri sunt în aer. De atunci, s-ar fi pus un semn de întrebare, bă, unde s-a dus apa asta? 

Geologii şi inginerii în construcţii vor spune sigur abia luni dacă surparea va continua. Între timp, prefectul de Prahova mai lansează o ipoteză.

Emil Drăgănescu, prefect de Prahova: Am auzit, ca şi dumneavoastră, fel de fel de supoziţii, ultima pe care am auzit-o că ar fi putut fi provocat totul de la lucrările care s-au făcut pentru aducţiunea conductei de gaze. 

Săptămâna viitoare, experţii ar putea schiţa soluţii pentru a stabiliza solul şi vor decide dacă localnicii evacuaţi din cele trei blocuri se pot întoarce acasă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Evenimente » Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"