Antena Meniu Search
x

Declară Hezbollah război Israelului? Discursul lui Hassan Nasrallah, urmărit de tot Orientul Mijlociu. Ce va anunţa

Război Israel - Hamas. Hassan Nasrallah, liderul grupării libaneze Hezbollah, rupe astăzi  tăcerea cu privire la războiul din Fâşia Gaza. Va ţine de la ora 15.00, un discurs televizat, aşteptat cu mare interes în Orientul Mijlociu. Va escalada Hezbollah conflictul cu Israelul? Secretarul de stat american, Antony Blinken, a ajuns azi în Israel, unde face a treia vizită de la începutul conflictului. 

de Redactia Observator

la 03.11.2023, 13:26

Declară Hezbollah război Israelului? Discursul lui Hassan Nasrallah, urmărit de tot Orientul Mijlociu. Ce va anunţa
Declară Hezbollah război Israelului? Discursul lui Hassan Nasrallah, urmărit de tot Orientul Mijlociu. Ce va anunţa - Profimedia

Hezbollah este un aliat al Hamas, ambele sprijinite de Iran și angajate în a distruge Israelul. După atacul surprizător declanşat de Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie și după bombardarea şi invadarea Fâşiei Gaza de către Israel, au crescut temerile în Orientul Mijlociu că Hezbollah va deschide un al doilea front  la granița de nord a Israelului, declanșând un război mai larg.

"Acesta este momentul lui Nasrallah...Milioane de arabi îi vor urmări discursul în întreaga lume. Îl vor asculta pe singurul lider din regiune care este capabil să vorbească despre furia și disperarea lor spunându-le că va acționa și îi va sprijini palestinienii din Gaza, care se confruntă cu o amenințare existențială, de a fi expulzaţi", a explicat pentru Al Jazeera Mohannad Hage Ali, expert în Liban la Centrul Carnegie pentru Orientul Mijlociu.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a ajuns a treia oară în Israel. Oficialul american speră să-l convingă pe Benjamin Netanyahu să oprească bombardamentele pentru a le permite civililor din Gaza să se pună la adăpost. Israelul a anunţat că a încercuit Gaza, cel mai mare oraş din enclava cu acelaşi nume. 

Casa Albă nu crede că Hezbollah este pe cale să intre în război

Pe acelaşi subiect

Casa Albă nu are niciun motiv să creadă că Hezbollah este pe cale să intre în război, nu există niciun indiciu despre o astfel de mișcare, a spus joi John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe. În plus, un oficial american, citat de CNN, a spus că Iranul "știe că dacă Hezbollah escaladează conflictul cu Israelul sau Statele Unite, ar provoca contraatacuri directe împotriva Iranului, care ar putea fi devastatoare."

Presă: Hezbollah va mobiliza luptători împotriva Israelului, dacă nu are loc o încetarea focului în Gaza

Hassan Nasrallah ar fi dat, prin mediatori, un ultimatum Statelor Unite, cerând încetarea operațiunii terestre a Israelului în Gaza până pe 3 noiembrie, relatează ziarului Al-Jarida, din Kuweit, care citează surse diplomatice iraniene. Dacă SUA nu reușește să medieze această cerere, în discursul său televizat de vineri, Nasrullah va anunța "o mobilizare generală a unităților șiite pentru război cu Israelul și va lansa operațiuni militare împotriva Israelului din toate direcțiile", potrivit sursei citate. 

Liderul Hezbollah ar fi stabilit ultimatumul cu generalul Esmail Qaani, șeful Forțelor Quds din cadrul Gărzilor Revoluționare Iraniene, care a sosit marți la Beirut, mai scrie ziarul.  La o reuniune a Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, generalul Esmail Qaani ar fi trannsmis că aliații regionali ai Teheranului ar putea pierde sprijinul popular dacă nu reușesc "să se alăture luptei pentru sprijinirea poporului palestinian". 

Israelul și Hezbollah s-au atacat şi bombardat reciproc cu rachete în ultimele săptămâni

În ultimele săptămâni, Israelul și Hezbollah s-au atacat şi bombardat reciproc cu rachete de-a lungul graniței Liban-Israel. Cu toate astea, ambele părți şi-au calibrat acțiunile pentru a evita declanșarea unui conflict mai larg. Hassan Nasrallah se adresează des susţinătorilor săi prin discursuri live care sunt urmărite în întreaga regiune. Dar nu a mai vorbit în public înainte de 7 octombrie. A alimentat astfel așteptările că va face azi un anunț semnificativ 

Luptele de-a lungul graniței de nord a Israelului cu Libanul s-au intensificat joi. După o serie de atacuri transfrontaliere pe timpul zilei, Hezbollah și Hamas au revendicat joi seară responsabilitatea pentru atacuri separate și puternice în nordul Israelului. Televiziunea israeliană a difuzat imagini care aratau urmările unui atac cu rachete asupra celui mai nordic oraș al Israelului, Kiryat Shmona.

La începutul zilei, Hezbollah a anunţat că a folosit drone pline de explozibili pentru a ataca o poziție a armatei israeliene dintr-o zonă de frontieră disputată, cunoscută sub numele de Shebaa Farms. Este un nou indiciu că încearcă să folosească mai mult din arsenalul său, potrivit The New York Times. 

Răspunsul armatei israeliene a venit rapid și a fost de anvergură. Agenția de presă de stat din Liban a anunţat că trei civili au fost uciși. Armata Israelului a declarat că a vizat infrastructura militară, centrele de comandă și control, depozitele de arme și complexele militare aparținând Hezbollah. Hezbollah, ca și Hamas, au fost desemnate organizații teroriste de către Statele Unite și alte țări, dar nu de toată lumea. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Declară Hezbollah război Israelului? Discursul lui Hassan Nasrallah, urmărit de tot Orientul Mijlociu. Ce va anunţa