Antena Meniu Search
x

Gruparea rusă Wagner ar urma să livreze militanţilor Hezbollah un sistem anti-aerian Panțir, transmite WSJ

Război Israel - Hamas. Gruparea paramilitară rusă Wagner ar putea livra Hezbollah, gruparare sprijinită de Iran, arme de apărare aeriană, dezvăluie The Wall Street Journal, citând servicii de informaţii americane. Gruparea militantă libaneză ar putea deschide al doilea front împotriva Israelului. 

de Redactia Observator

la 02.11.2023, 18:49

Gruparea rusă Wagner ar urma să livreze militanţilor Hezbollah un sistem anti-aerian Panțir, transmite WSJ
Gruparea rusă Wagner ar urma să livreze militanţilor Hezbollah un sistem anti-aerian Panțir, transmite WSJ - Profimedia

Gruparea de mercenari Wagner ar putea furniza Hezbollah un sistem anti-aerian pentru a deschide un al doilea front la granița dintre Israel și Liban, cred oficialii americani. Potrivit The Wall Street Journal, grupul paramilitar care a jucat un rol cheie în războiul dus de Rusia în Ucraina este în discuții pentru a livra militanţilor Hezbollah un sistem Panțir SA-22, pentru a lovi şi doborî aeronave.

Gruparea Wagner are în prezent personal în Siria care se învecinează cu Israelul. Potrivit informaţiilor WSJ, deşi sistemul nu a fost livrat, un potenţial demers în acest sens este un motiv de îngrijorare majoră. În 2015, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Hezbollah avea în posesie un astfel de sistem. El a declarat la Adunarea Generală a ONU că Iranul a introdus ilegal sistemul antiaerian în Liban prin Siria. Pentagonul nu a răspuns unei solicitări de a face comentarii.

Liderul grupării Hezbollah va ţine un discurs vineri

Liderul grupării libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, va susţine un discurs vineri, în jurul orei 15.00, primul de la începutul escaladării intense dintre gruparea sa şi Israel în urmă cu trei săptămâni, şi totodată primul de la izbucnirea războiului din Gaza. Intervenţia lui Nasrallah va avea loc în cadrul unei ceremonii de "cinstire a martirilor care şi-au sacrificat viaţa pe drumul către Ierusalim", a anunţat duminică Hezbollah într-un comunicat.

Pe acelaşi subiect

Săptămâna trecută, liderii grupărilor Hezbollah, Hamas și Jihadul Islamic s-au întâlnit pentru a discuta despre cum să "obțină o victorie reală" în Gaza. Şeful grupului militant libanez Hezbollah, Hassan Nasrallah, s-a întâlnit cu șeful Jihadului Islamic Palestinian, Ziyad al-Nakhalah, și cu liderul adjunct al Hamas, Saleh al-Aruri. Hezbollah este o grupare din Liban susținută de Iran. Jihadul Islamic Palestinian este a doua organizație militantă ca mărime din Gaza, după Hamas.

Doi răniţi, după ce o rachetă trasă din Liban a căzut în oraşul israelian Kiryat Shmona

O rachetă lansată din Liban a provocat joi după-amiază pagube importante în oraşul Kiryat Shmona din nordul Israelului, iar două persoane au fost rănite. Mişcarea palestiniană Hamas, cu baza în Fâşia Gaza, a revendicat atacul şi a spus că filiala sa din Liban a lansat în total 12 rachete asupra Israelului, relatează The Times of Israel. Imagini transmise în direct de televiziune din Kiryat Shmona au arătat mai multe maşini şi magazine în flăcări în urma impactului unei rachete.

Serviciul de ambulanţă Magen David Adom a anunţat că medicii săi tratează două persoane care au fost rănite. Este vorba de un tânăr de 25 de ani este în stare moderată din cauza schijelor, iar un bărbat de 40 de ani este rănit uşor în urma exploziei. Cei doi au fost transportaţi la spital.

Gruparea Hamas, cu sediul în Fâşia Gaza, a revendicat responsabilitatea pentru cel mai recent atac cu rachete din Liban asupra oraşului nordic Kiryat Shmona. Într-o declaraţie, Hamas afirmă că filiala sa din Liban a lansat 12 rachete. Oraşul a fost în mare parte evacuat pe fondul atacurilor repetate ale Hezbollah şi ale facţiunilor palestiniene aliate din sudul Libanului. Forţele de Apărare ale Israelului au anunţat, la rândul lor, că efectuează lovituri împotriva "unei serii de situri Hezbollah" din Liban, după ce mai multe rachete au fost lansate spre nordul Israelului în decurs de o oră.

Hezbollah a anunţat că a doborât o dronă israeliană. Israelul contestă

Hezbollahul libanez a declarat joi că a distrus o dronă israeliană deasupra sudului Libanului cu o rachetă sol-aer, o versiune contestată de armata israeliană, care a confirmat lansarea rachetei, dar a spus că avionul său nu a suferit "nicio pagubă", scrie Reuters. A fost pentru a doua oară în această săptămână când Hezbollah a afirmat că a doborât o dronă israeliană cu o rachetă sol-aer, în timp ce confruntările transfrontaliere se intensifică în timp ce Israelul desfăşoară o incursiune terestră împotriva conducătorilor Hamas din Gaza.               

Hezbollah a afirmat că luptătorii săi au doborât drona imediat după miezul nopţii deasupra a două sate de pe partea libaneză a frontierei. "S-a prăbuşit şi a căzut instantaneu", a precizat aceasta. Armata israeliană a precizat că o rachetă sol-aer a fost lansată din Liban spre una dintre dronele sale.               

"Ca răspuns, (armata) a lovit celula teroristă care a lansat racheta şi locul de lansare", a precizat armata într-un comunicat, fără a preciza cine se află în spatele tirului."Nu a existat nicio pagubă pentru (dronă)", a precizat comunicatul. Armata israeliană a contestat declaraţia Hezbollah. b"Ca răspuns, armata a lovit celula teroristă care a lansat racheta şi locul de lansare", a precizat armata într-un comunicat, adăugând că "nu a existat nicio pagubă". Niciuna dintre părţi nu a furnizat dovezi pentru a-şi susţine afirmaţiile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Gruparea rusă Wagner ar urma să livreze militanţilor Hezbollah un sistem anti-aerian Panțir, transmite WSJ