Antena Meniu Search
x

Donald Trump a câștigat alegerile interne din statul Iowa. Impuls pentru New Hampshire, Nevada şi Carolina de Sud

Victorie crucială pentru Donald Trump, care trimite un mesaj puternic adversarilor săi. Fostul preşedinte al Statelor Unite a câștigat aseară alegerile primare republicane din Iowa. A luat peste 50 % din voturile republicanilor, fiind urmat de Ron DeSantis și Nikki Haley, la mare distanță.

de Redactia Observator

la 16.01.2024, 10:49

fostul președinte al SUA Donald Trump
Donald Trump a câștigat alegerile interne din statul Iowa. Impuls pentru New Hampshire, Nevada şi Carolina de Sud - Profimedia Images

Donald Trump pornește în cursa pentru nominalizarea candidatului republican la președinția SUA cu un avans chiar mai mare decât avea în sondaje. A câştigat luni seara primarele republicane din Iowa, consolidându-şi statutul de mare favorit al dreptei la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

A fost o victorie masivă din punct de vedere istoric. A obţinut cele mai multe voturi în 98 din cele 99 de comitate din Iowa (a pierdut cu un singur vot într-un comitat).

Magnatul de 77 de ani, inculpat de patru ori, i-a devansat pe rivalii săi Nikki Haley şi Ron DeSantis în statul din Midwest. Potrivit Reuters, după numărarea a 92% dintre voturi Donald Trump avea 50,9%, Ron DeSantis 21,3%, iar Nikki Haley 19,1%.

În ciuda furtunii de zăpadă care a căzut asupra acestui stat şi a stârnit temeri legate de participare, fostul preşedinte se apropie, aşadar, încă puţin de un probabil duel cu democratul Joe Biden, actualul lider de la Casa Albă.

Pe acelaşi subiect

Nu este o surpriză că Trump a ieşit victorios în Iowa, dar modul în care a reuşit să o facă, cu mai mult de jumătate din voturile exprimate de alegătorii republicani, arată că acesta are mari șanse să fie nominalizat din nou pentru alegerile prezidențiale. 

Niciunul dintre principalii rivali ai lui Trump, nici Nikki Haley, nici Ron DeSantis, nu au reuşit să se impună ca un contestatar de temut iar Vivek Ramaswamy a anunțat că iese din cursă și îl va susține pe Trump marți în New Hampshire. 

Alegeri în Partidul Republican din SUA. Donald Trump a prezis o seară "formidabilă" pentru partizanii săi

Alegătorii s-au adunat în şcoli, biblioteci şi cazărmi de pompieri din Iowa pentru celebrele caucusuri, sau întâlniri electorale.

După o rugăciune şi o recitare a tradiţionalului jurământ de credinţă faţă de drapelul american, reprezentanţii au ţinut un discurs în favoarea candidatului lor înainte ca participanţii să-şi scrie alegerea pe o foaie de hârtie. 

De ce este importat statul Iowa pentru alegerile interne din Partidul Republican

Iowa, primul vot din sezonul primar, este considerat crucial pentru a elimina candidaţii şi pentru a le oferi celor rămaşi în cursă o trambulină pentru restul cursei. În timp ce îşi duce impulsul în New Hampshire, peste opt zile, Donald Trump are un avans impunător pe care rivalii săi nu au reuşit să îl reducă.

Iowa reprezintă mai puţin de două procente din delegaţii acordaţi la nivel naţional în procesul de alegere a candidaţilor unui partid, astfel că o noapte victorioasă aici nu garantează în niciun caz succesul în restul sezonului de nominalizări.

Dar o prezenţă puternică este esenţială pentru candidaţii care speră să primească un impuls înainte de New Hampshire, Nevada şi Carolina de Sud. Maşinăria lui Trump a fost mai bine organizată decât atunci când a pierdut Iowa în 2016.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Donald Trump a câștigat alegerile interne din statul Iowa. Impuls pentru New Hampshire, Nevada şi Carolina de Sud