Antena Meniu Search
x

Familiile diplomaților americani din Kiev au primit ordin să părăsească Ucraina

Familiile diplomaţilor americani de la Kiev au primit ordin să părăsească teritoriul Ucrainei, "din cauza ameninţării continue cu o operaţiune militară rusă", a anunţat Departamentul de Stat, potrivit Reuters. 

de Redactia Observator

la 24.01.2022, 14:44

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Ordinul, care le permite și diplomaților americani staționați la ambasada din Kiev să plece voluntar, a fost unul dintre cele mai clare semne de până acum că oficialii americani se pregătesc pentru o mișcare agresivă a Rusiei în regiune.

"Situaţia de securitate, în special de-a lungul graniţelor ucrainene, în Crimeea ocupată de ruşi şi în (regiunea) Doneţk controlată de Rusia, este imprevizibilă şi s-ar putea deteriora în orice moment. Cetăţenii SUA din Ucraina ar trebui să ştie că o operaţiune militară rusă, oriunde în Ucraina, ar afecta grav capacitatea ambasadei SUA de a furniza servicii consulare, inclusiv asistenţa acordată cetăţenilor americani care părăsesc Ucraina", avertizează Departamentul de Stat.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Departamentul de Stat solicită comunităţii americane din Ucraina să se informeze despre "ce poate şi ce nu poate face guvernul american pentru a-i ajuta în timpul unei crize în străinătate". Totodată, este recomandată evitarea oricărei călătorii în Ucraina din cauza posibilităţii unui atac din partea Rusiei, scrie Agerpres.

"Credem că o invazie rusă... s-ar putea întâmpla în orice moment", a declarat reporterilor un înalt oficial american."Statele Unite nu ar fi în măsură să evacueze cetăţenii americani în acest scenariu". Ambasada rămâne deschisă, iar Kristina Kvien, însărcinat cu afaceri,"rămâne în Ucraina", a adăugat acest oficial sub protecţia anonimatului. Ea a refuzat să precizeze numărul cetăţenilor americani din Ucraina dar, la începutul lunii decembrie, pentru CNN, subsecretarul de stat american Victoria Nuland estimase numărul acestora între 10.000 şi 15.000. 

Ucraina a primit al doilea lot de arme din partea SUA

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat duminică că ţara sa a primit un al doilea lot de arme din Statele Unite ca parte a unui ajutor defensiv în valoare totală de 200 de milioane de dolari, informează Reuters.

Washingtonul a declarat că va continua să sprijine Ucraina pe fondul preocupărilor regimului de la Kiev şi ale aliaţilor săi occidentali cu privire la trupele ruse masate la graniţa sa. Rusia neagă că planifică o ofensivă militară.

"Peste 80 de tone de arme pentru a întări capacităţile de apărare ale Ucrainei de la prietenii noştri din SUA! Şi acesta nu este sfârşitul", a scris Reznikov pe Twitter.

Aproximativ 90 de tone de "asistenţă de securitate letală", inclusiv muniţie, din pachetul aprobat de SUA în decembrie, au ajuns sâmbătă în capitala Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Familiile diplomaților americani din Kiev au primit ordin să părăsească Ucraina