Antena Meniu Search
x

CNN: Război psihologic între Statele Unite şi Rusia. Nici Putin, nici Biden nu-și permit să piardă această confruntare

Escaladareea războiului psihologic dintre Statele Unite și Rusia pe tema Ucrainei se apropie cu pași repezi de un punct în care o ieșire pașnică dintr-o criză cu ramificații uriașe pentru americani ar putea fi imposibilă, potrivit CNN. 

de Redactia Observator

la 24.01.2022, 14:46

CNN: Război psihologic între Statele Unite şi Rusia. Nici Putin, nici Biden nu-și permit să piardă această confruntare
CNN: Război psihologic între Statele Unite şi Rusia. Nici Putin, nici Biden nu-și permit să piardă această confruntare - Profimedia Images

Președintele Joe Biden este blocat într-o confruntare cu președintele rus Vladimir Putin, care folosește Ucraina drept “ostatic” pentru a încerca să forțeze SUA să renegocieze rezultatul stabilit al Războiului Rece. Niciunul nu clipește, un lucru imposibil, având în vedere mizele politice uriașe pe care ambii le-au pariat, se arată într-o analiză CNN

Cele două puteri nucleare de top se duelează în cel mai tensionat test de voință de la căderea Uniunii Sovietice. O invazie rusă în Ucraina ar putea declanșa cea mai gravă ciocnire dintre cele două state, de la al Doilea Război Mondial. În joc, pentru americani, se află credibilitatea Occidentului. 

SUA își mențin refuzul cu privire la concesiile cerute de Putin care ar compromite grav NATO. Și amenințările SUA cu sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei în cazul în care aceasta invadează și eforturile de a oferi lui Putin o rampă de ieșire nu au funcționat. De fapt, guvernul de la Kiev spune că Rusia aproape că a finalizat acumularea de forțe care ar permite o invazie la scară largă.

Putin ține lumea în expectativă

Pe acelaşi subiect

Pentru a încerca să detensioneze criza geopolitică, secretarul american de stat Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-au întâlnit vineri la Geneva.

Liderul de la Kremlin, care are 100.000 de soldați masați la granițele Ucrainei, ține lumea în șah. Vladimir Putin “trăiește pentru a-și dezechilibra adversarii”. Unii analiști cred că liderul rus blufează pentru a câștiga o poziție de egalitate cu SUA. Alții consider că este vorba de o tentativă de destabilizare a Ucrainei pentru a câștiga popularitate în țară. Dar Putin poate simți, de asemenea, slăbiciune în SUA și diviziune în Europa, iar dacă vrea să zdrobească speranțele Ucrainei privind un viitor pro-occidental, acum este momentul. 

Joe Biden: Cred că Putin va invada Ucraina

Președintele Joe Biden a prezis, miercuri, într-o conferință de presă la Casa Albă că Rusia va invada Ucraina, dar va fi „incursiune minoră”, scrie CNN. Președintele american a amenințat cu sancțiuni fără precedent în cazul în care Putin își trimite trupele peste graniță, inclusiv restricționarea tranzițiilor financiare în dolari, și a constatat că națiunile occidentale nu sunt sincronizate cu ceea ce ar trebui să facă în cazul în care ar avea loc o invazie.

"Nu sunt atât de convins că președintele Putin este sigur de ceea ce va face. Cred că va intra în Ucraina. Trebuie să facă ceva", a declarat Biden, descriindu-l pe omologul său rus drept un lider care își caută locul într-o lume post-sovietică. „Încearcă să-și găsească locul în lume între China și Occident. Dar dacă fac cu adevărat ceea ce sunt capabili să facă cu forțele masate la granița Ucrainei, va fi un dezastru pentru Rusia. Aliații și partenerii noștri sunt gata să impună sancțiuni severe și semnificative împotriva economiei sale”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Remarcile lui Joe Biden din timpul conferinţei de presă susţinute miercuri cu privire la posibilitatea unei incursiuni "minore" au fost puternic criticate de opoziţie, care l-a acuzat pe preşedintele democrat că s-a resemnat cu un atac din partea Rusiei.

De asemenea, oficialii ucraineni au declarat pentru CNN că sunt „șocați” și „uimiți” de declarațiile președintelui Biden, avertizând că discursul de la Casa Albă i-ar putea da undă verde lui Vladimir Putin să intre în Ucraina, după bunul plac. Oficialii de la Kiev se tem că Biden și Putin ar fi făcut o înțelegere secretă pe la spatele Ucrainei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » CNN: Război psihologic între Statele Unite şi Rusia. Nici Putin, nici Biden nu-și permit să piardă această confruntare