Tensiunile continuă în Catalonia! Peste un milion de oameni au ieşit în stradă pentru a cere să se renunţe la separare!
Peste un milion de oameni au ieşit în stradă pentru a cere autorităţilor regionale să renunţe la proiectul separării de Spania.
Peste un milion de oameni au ieşit în stradă pentru a cere autorităţilor regionale să renunţe la proiectul separării de Spania. Şeful guvernului catalan reafirmă, totuşi, că ar putea proclama, marţi, independenţa, în temeiul referendumului controversat de la 1 octombrie.
La exact o săptămână de la referendumul privind independenţa Cataloniei, un milion de oameni, potrivit organizatorilor, şi-au proclamat, pe străzile Barcelonei, dorinţa de a rămâne spanioli. Manifestanţii au venit din toate colţurile regiunii, la chemarea grupării intitulate "Societatea civilă catalană", sub deviza "Ajunge! Să revenim la bunul simţ".
La marş au luat parte personalităţi de prestigiu, începând cu laureatul Premiului Nobel pentru literatură, Mario Vargas Llosa. Născut în Peru, scriitorul a primit, de mulţi ani, cetăţenia spaniolă. El afirmă că nu concepe Spania fără Catalonia.
Alături de steagul spaniol şi de cel catalan, manifestanţii au arborat şi drapelul Uniunii Europene. Iar printre ei s-a aflat un fost preşedinte al Parlamentului european, originar din Catalonia.
- Curtea Constituţională a Spaniei a suspendat sesiunea parlamentului catalan în care urma să fie declarată...
- REACȚIA DURĂ a Regelui Spaniei după referendumul din Catalonia: ”Societatea catalană este fracturată şi...
- Măsuri radicale în Spania. Guvernul spaniol respinge orice mediere în criza catalană
Catalanii care nu doresc despărţirea de Spania spun că opinia lor a fost ignorată de conducerea catalană, deşi, potrivit tuturor sondajelor de până acum, era majoritară. Dar la referendumul de acum o săptămână, peste 90 la sută din votanţi au ales independenţa. Rezultatul este, însă, contestabil deoarece referendumul a fost invalidat de Curtea Constituţională spaniolă iar intervenţia brutală a poliţiei naţionale a împiedicat desfăşurarea normală a votului.
Şeful guvernului regional susţine totuşi că rezultatul este valabil şi ar putea proclama, marţi, independenţa.
În replică, guvernul de la Madrid a avertizat că ar putea să suspende autonomia Cataloniei şi să organizeze alegeri anticipate în această regiune. Aceste acţiuni sunt permise de articolul 155 al Constituţiei spaniole care, însă, nu a fost niciodată aplicat până acum.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰