Începutul sfârșitului pentru Vladimir Putin? The New Yorker: Invadarea Ucrainei este o greșeală istorică care îl poate face un criminal de război
Jurnaliștii și analiștii occidentali cred că invadarea Ucrainei este începutul sfârșitului pentru președintele Rusiei, Vladimir Putin. Putin este comparat cu Adolf Hitler și Saddam Hussein în urma agresiune cu sânge rece care ar putea schimba ordinea mondială și granițele acesteia.
Liderul rus părea aproape delirant în discursul ținut în zorii zilei la Kremlin în care a anunțat o „operațiune militară specială” pentru „protejarea” Donbasului, regiunea de estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de ruși duc un război de aproape opt ani. Putin a ordonat imediat tancurilor rusești să intre în Ucraina și a declanșat atacuri aeriene asupra capitalei și altor 12 orașe din țara cu patruzeci de milioane de locuitori, scrie The New Yorker.
„Pacea pe continentul nostru a fost spulberată”, a declarat reporterilor secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Acum avem război în Europa la o scară și un mod despre care credeam că aparțin istoriei.” Atacul „nechibzuit” al lui Putin riscă „nenumărate vieți nevinovate”, a avertizat Stoltenberg.
Putin este acum un paria condamnat de liderii din întreaga lume. „Putin este agresorul. Putin a ales acest război”, a spus președintele Biden într-un discurs adresat națiunii americane, anunțând noi sancțiuni asupra instituțiilor financiare și elitelor ruse. El a acuzat că Putin „are ambiții mult mai mari decât Ucraina”. „Vrea, de fapt, să restabilească fosta Uniune Sovietică”, a spus Biden.
„Ambițiile lui sunt complet opuse locului în care a ajuns restul lumii”. Într-una dintr-un val de declarații care reflectă indignarea la nivel global, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numit acțiunea Rusiei „barbară” și a respins justificările ei ca fiind „cinice”. Într-un mesaj pe Twitter, premierul britanic, Boris Johnson, s-a declarat îngrozit de decizia „oribilă” a lui Putin de a urma „o cale a vărsării de sânge și distrugerii”. Ofensiva militară a lui Putin l-a pus pe defensivă diplomatică. Președintele francez, Emmanuel Macron, a numit atacul „un punct de cotitură” în istorie, care va avea un impact profund și de durată pe întreg continentul.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 4 LIVE TEXT. Delegaţia rusă a ajuns în Belarus. Zelenski nu vrea negocieri în țara...
- Eroii de pe Insula Șerpilor ar putea fi în viață. "Sperăm sincer că băieții se vor întoarce acasă".
- România trimite ajutor militar Ucrainei: muniție și echipamente militare. Va prelua răniții
- Rusia avansează pe frontul din est. Armata anunţă că a preluat controlul asupra unui sat ucrainean din apropiere...
- Ultimul cadou al lui Biden pentru Ucraina: Un ajutor militar de 1,2 miliarde $. Ce include
Putin poate fi calificat acum și drept criminal de război, conform Convențiilor de la Geneva din 1949. Crimele de război includ uciderea intenționată și distrugerea extinsă „nejustificate de necesitatea militară și efectuate în mod ilegal și în mod deliberat”. Termenul a fost interpretat în mod inconsecvent și aplicat în mod inegal liderilor sau țărilor – inclusiv SUA și oficialilor săi – care au inițiat agresiuni din motive considerate nejustificate. În Ucraina, „războiul la alegere” al lui Putin a încălcat în mod clar dreptul internațional prin invadarea unei țări suverane și încercarea de a-i înlătura guvernul. După o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, secretarul general, Antonio Guterres, a avertizat miercuri că invazia rusă ar putea fi „cel mai rău război” al secolului „nu doar cu consecințe devastatoare pentru Ucraina și tragice pentru Rusia”, ci pentru întreaga lume.
Putin a mințit în fiecare moment al crizei din Ucraina, insistând anul trecut că nu are ambiții militare în Ucraina, chiar dacă a adunat constant aproape două sute de mii de soldați pe trei fronturi. În timpul unei conferințe de presă cu cancelarul german, Olaf Scholz, săptămâna trecută, Putin a minimizat perspectiva războiului. „Vrem asta sau nu? Bineînțeles că nu”, a spus el, ca răspuns la o întrebare. „Tocmai de aceea am înaintat propuneri pentru un proces de negocieri”. În timp ce vorbea, însă, armata lui ridica spitale de campanie lângă granița cu Ucraina și le aproviziona cu sânge proaspăt. „Nu ai nevoie de sânge decât dacă nu vrei să începi un război”, a spus marți președintele Biden.
Invazia lui Putin se bazează pe acuzații mincinoase, inclusiv pe afirmația că ar trebui să „denazifice” Ucraina, o țară condusă de președintele Volodimir Zelenski, care este, de fapt, evreu. Putin a promis că va pune capăt „umilirii și genocidului comise de regimul de la Kiev”, când, de fapt, separatiștii susținuți de Rusia duc de zile un război în estul Ucrainei. Putin a mai susținut că guvernul de la Kiev a căutat să achiziționeze arme nucleare atunci când, de fapt, Ucraina, cândva a treia putere nucleară ca mărime, a rămas fără arme nucleare după prăbușirea Uniunii Sovietice și a devenit din nou o țară independentă. El a descris guvernul de la Kiev drept o „juntă”, chiar dacă a fost ales democratic în 2019. Zelenski, de fapt, a câștigat zdrobitor cu 73 la sută din voturi, învingându-i pe alți 38 de candidați.
The Economist: Istoria îl va judeca dur pe Vladimir Putin pentru războiul său
Acționând așa, Putin a lăsat deoparte calculul riscurilor și beneficiilor politice. În schimb, este condus de ideea periculoasă, delirantă, că are o întâlnire cu istoria.... NATO nu plănuiește să trimită trupe în Ucraina, pe bună dreptate, de teama unei confruntări între puteri nucleare, scrie The Economist. Dar membrii săi pot să ofere asistență Ucrainei, arme, bani, adăpost refugiaților și, dacă este necesar, exil guvernului de aici. Unii vor spune că este prea riscant să-l provoci pe Putin în aceste moduri – pentru că a pierdut legătura cu realitatea sau pentru că va escalada și mai mult conflictul, va greși sau va îmbrățișa China. Asta ar fi în sine o greșeală de calcul. După 22 de ani în vârf, chiar și un dictator cu un simț supradezvoltat al propriului destin are un nas pentru supraviețuire și pentru fluxul și refluxul puterii.
Mulți ruși, confuzi în legătură cu o criză care a venit de nicăieri, s-ar putea să nu fie entuziasmați să ducă un război mortal împotriva fraților și surorilor din Ucraina. Este ceva ce Occidentul poate exploata. A-i face pe plac acum pe Putin în speranța că va începe să se comporte frumos ar fi și mai periculos. Chiar și China ar trebui să înțeleagă că un om care trece peste granițe este o amenințare la adresa stabilității pe care o caută. Cu cât Putin este mai liber să avanseze astăzi, cu atât va fi mai hotărât să-și impună viziunea mâine. Și mai mult sânge va fi vărsat pentru a-l face în sfârșit să se oprească.
The Telegraph: De ce acesta este începutul sfârșitului pentru Vladimir Putin
Președintele rus a pus în mișcare prăbușirea regimului său cleptocrat. Se va ofili și va muri ca vechea Uniune Sovietică. Rusia lui Putin se îndreaptă în aceeași direcție ca cea a lui Brejnev, condusă de aceeași combinație de hybris și paranoia. Dacă, așa cum pare puțin probabil, Putin va fi capabil să cucerească și să țină Ucraina sub control, chiar dacă doar pentru o perioadă, va fi o victorie pirică.
Perspectiva ar putea fi ca o Rusie triumfalistă să fie mai aproape de NATO, să reziste presiunii occidentale și să fie gata să declanșeze un haos ascuns asupra Europei dacă aceasta va continua să conteste pretenția Kremlinului de a avea o sferă de influență. În acest proces, însă, Putin a repornit Războiul Rece doar pentru a se trezi că îl pierde. Ucraina va fi o cucerire turbulentă, brutală iar Putin nu se poate aștepta ca asta să-i legitimizeze din nou regimul cum a fost cu Crimeea. Vor exista victime în continuu și asta va mobiliza și mai mult Occidentul. Putin a reușit să obțină câștiguri politice în trecut prin dorința sa de a forța limitele a ceea ce am putea numi eticheta sistemului global. Cu toate acestea, pe fiecare indice de putere – militar, economic, tehnologic – Rusia rămâne în urma Occidentului.
Mai sunt ruși, mai ales la țară, care cred în Putin. Dar, chiar și în cadrul armatei și al aparatului de securitate, nemulțumirea devine din ce în ce mai clară. Un mesaj anonim postat pe un canal de socializare folosit de ofițerii armatei întreba vineri dimineață: „Când va înceta Putin să mai încerce să ne păcălească? Când o să plece?” Raportul dintre comentariile negative și pozitive a fost de șase la unu, înainte ca moderatorii să-l ștergă. Însă eliminarea sentimentului este mai greu. Putin a garantat dispariția regimului său. Să fiu clar, probabil va mai dura ani până să moară.
La urma urmei, Kremlinul păstrează controlul asupra aparatului de securitate care a bătut și arestat miile de ruși care protestează împotriva acestui război. Dar va fi o carapace goală, fără legitimitate și scop, iar ambițiile lui Putin de a-și crea un loc în istorie alături de alți constructori de stat legendari precum Petru cel Mare și, implicit, Iosif Stalin, vor fi expuse ca o tristă amăgire.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰