Video Iancu Guda, despre măsurile de austeritate: "Trebuie tăiate odată acele pensii speciale, iar companiile de stat cu pierderi, restructurate"
Salarii îngheţate, angajări blocate şi vouchere de vacanţă eliminate! Sunt câteva dintre veştile proaste ale anului 2025 pentru bugetari. Toate sunt prevăzute în controversata ordonanţ "trenuleţ" care, cel mai probabil, va fi adoptată de viitorul Guvern. Vizaţi de actul normativ sunt şi vârstnicii, care nu vor avea parte de creşteri de pensii, aşa cum era prevăzut.
Pensiile vor fi îngheţate anul viitor, arată draftul ordonanţei obţinut de Observator. La 1 ianuarie, aproape 5 milioane de vârstnici ar fi trebuit să aibă majorări de venturi de peste 12%. Un impact suplimentar de 19 miliarde de lei, care ar fi pus o presiune uriaşă pe bugetul statului.
"Evident că nu-şi permit şi era evident că nu-şi permit nici când a fost dată legea", spune Gabriel Biriş, expert fiscal.
"Practic se împușcă singuri în picior pentru că tot anul această au anunțat cu surle și trâmbițe că de la 1 ianuarie pensiile urmează să fie indexate cu rată inflației", spune Horaţiu Raicu, sindicalist.
Vizaţi sunt şi bugetarii
- Barna: "Deficitul de 7% e obligatoriu. Dacă nu se realizează venituri, ajustăm cheltuielile. Altă soluţie nu...
- Experţii FSB au venit la Belgrad. Vor ancheta dacă guvernul sârb a folosit arme sonice împotriva manifestanţilor
- Guvernul introduce o nouă platformă pentru evidenţa digitală a salariaţilor. Ciolacu: Vechiul REVISAL era depăşit
- S-a întors în România după 12 ani, iar acum vrea să plece iar. Cu cât i-a scăzut salariul ordonanţa "Trenuleţ"
- Înarmarea României, pe lista CSAT. Şedinţa va fi convocată pe 28 sau 31 martie. Surse: Planul Guvernului cu trei...
Salariile şi sporurile angajaţilor de la stat ar putea fi îngheţate, la fel şi angajările. Asta în contextul în care pentru prima dată în ultimii 15 ani, sectorul bugetar a ajuns la pragul de un milion de posturi ocupate. Poliţiştii şi militarii nu vor mai beneficia de decontarea serviciilor turistice. Iar voucherele de vacanţă în valoare de 1.600 de lei ar putea fi eliminate. 1,1 milioane de bugetari le primesc acum. Statul ar face astfel economii de aproape 2 miliarde de lei. Măsura va duce la scăderea cu până la 40% a veniturilor din turism, spun patronatele.
"Se vor diminua. Adică face o economie acum statul, dar dacă stăm să ne uităm la TVA, la salarii. Oamenii vor fi, probabil că vor fi dați afară pentru că se va reduce business-ul. Noi avem putini turiști străini pe care să ne putem baza și dacă vom bloca și turismul românesc vom avea mari probleme în România la finalul anului viitor", spune Alin Burcea, preşedinte ANAT.
"Nu toți bugetarii au salarii foarte mari, sunt mulți dintre cei care lucrează în zona de contabilitate juridic tehnic care au salariile relativ mici și pentru care voucherele de vacanță erau bune. Puteau și ei să-și permită măcar o dată pe an în vacanță", mai spune Horaţiu Raicu, sindicalist.
Statul a cheltuit anul acesta cu aproape 9% mai mult decât a încasat
"Trebuie înghețate și angajările astfel încât cei care ies la pensie să nu mai fie înlocuiți și așa gradual restructurăm administraţia publică prin digitalizare și comasăm unele instituții și autorități care din păcate nu-și fac treaba. Trebuie tăiate odată acele pensii speciale. Companiile de stat cu pierderi trebuie restructurate, listate la bursă", spune Iancu Guda, specialist economic Observator.
De mâine, Guvernul devine intermiar. Atribuțiile vor fi restrânse: nu poate iniția legi, nu poate să vină cu un buget care să fie votat în Parlament și nu poate da ordonanțe. Politicienii au mai puţîn de 2 săptămâni pentru a stabili formă finală a măsurilor fiscale şi să aprobe bugetul pentru anul viitor, în care ar putea apărea şi creşteri de taxe şi impozite.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰