Antena Meniu Search
x

Îngrijorări în Japonia cu privire la apariția unei tulpini ”olimpice” a Covid-19, medicii cer anularea JO de la Tokyo. ”Ar fi o tragedie uriașă”

Un medic din Japonia a avertizat, joi, că organizarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo în această vară, cu zeci de mii de oameni adunați din întreaga lume, ar putea favoriza apariția unei noi tulpini ”olimpice” a coronavirusului. 

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 27.05.2021, 11:35

Un ofițer de poliție patrulează lângă simbolul olimpic transportat pe o barjă în secțiunea Odaiba, la Tokyo
Îngrijorări în Japonia cu privire la apariția unei tulpini ”olimpice” a Covid-19, medicii cer anularea JO de la Tokyo. ”Ar fi o tragedie uriașă” - Profimedia Images

Deși Japonia s-a angajat în repetate rânduri să organizeze Olimpiada „în condiții de siguranță” la Tokyo, după o amânare de un an, țara se luptă să țină în frâu cel de-al patrulea val al pandemiei de Covid-19 și se pregătește să extindă starea de urgență care acoperă o mare parte a țării.

Oficialii japonezi, organizatorii Jocurilor Olimpice și Comitetul Olimpic Internațional (COI) au promis că Jocurile vor avea loc, chiar dacă se impun măsuri mai strice pentru prevenirea răspândirii Covid-19.

Jocurile Olimpice de la Tokyo, fără spectatori străini 

Spectatorii străini au fost deja interziși în tribune, iar luna viitoare este așteptată o decizie care îi vizează pe spectatorii interni. 

Pe acelaşi subiect

Însă chiar și cu aceste restricții, rămân îngrijorări cu privire la afluxul de sportivi și oficiali în Japonia, unde procesul de vaccinare rămâne lent, în condițiile în care puțin peste 5% din populație a fost vaccinată.

Cu oameni din peste 200 de națiuni și teritorii care urmează să sosească la Tokyo, va fi periculos să găzduiască Jocurile în iulie, a declarat Naoto Ueyama, șeful Uniunii Medicilor din Japonia.

”Toate tulpinile mutante ale Covid-19 care au apărut în diverse locuri din lume vor fi concentrate aici, la Tokyo. Nu putem nega că există posibilitatea apariției unei noi tulpini a coronavirusului Jocurile Olimpice", a spus el într-o conferință de presă, citat de Reuters.

Tulpina ”olimpică” a Covid-19, motiv de îngrjiorare în rândul medicilor din Japonia

Medicul mai spune că, în cazul în care această tulpină ”olimpică” va apărea, va fi ”o tragedie uriașă” pentru soarta JO și ceva ce ”ar atrage critici chiar și după 100 de ani”.

Asahi Shimbun, partener oficial al Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, a cerut și el anularea Jocurilor Olimpice de vară într-un editorial publicat miercuri, invocând riscuri pentru siguranța publică din cauza noilor tulpini de COVID-19 care au dat peste cap sistemul medical.

Stare de urgență în Tokyo și în mare parte din țară

O mare parte din Japonia, inclusiv Tokyo, se află sub stare de urgență care se așteaptă să fie extinsă în și mai multe zone până la jumătatea lunii iunie.

Puțin peste 5% din populație a fost vaccinată și a înregistrat aproximativ 719.000 de infecții și 12.394 de decese.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Îngrijorări în Japonia cu privire la apariția unei tulpini ”olimpice” a Covid-19, medicii cer anularea JO de la Tokyo. ”Ar fi o tragedie uriașă”