Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Explicațiile atacului neîncetat al Israelului în Fâșia Gaza: "Are de ales între propria securitate și respectarea unor principii de etică militară"

Război Israel - Hamas. Criza umanitară din Gaza i-a determinat pe mai mulţi angajaţi ai Departamentului american de Stat să critice, într-un document intern, modul în care Administraţia Biden gestionează războiul dintre Israel şi gruparea teroristă Hamas. Aceştia sunt de părere că preşedintele Joe Biden şi cabinetul său ar trebui să aducă şi o serie de critici publice, nu doar în spatele uşilor închise, manierei în care Israel acţionează în Fâşie.

de Marius Pancu

la 10.11.2023 , 08:38

Documentul, care a fost scurs în presa de peste Ocean, menţionează şi faptul că foarte mulţi diplomaţi americani nu mai au încredere în capacitatea liderului de la Casa Albă de a privi într-un mod obiectiv criza din Orientul Mijlociu. Viceprim-ministra Belgiei a mers şi mai departe şi a cerut guvernului să adopte sancţiuni împotriva Israelului. Politiciana a cerut şi o investigaţie a bombardamentelor asupra spitalelor şi taberelor de refugiaţi din Gaza. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Despre toate aceste aspecte, despre unde se termină riposta legitimă și începe pedeapsa colectivă, aflăm dintr-un interviu exclusiv cu Mihai Valentin Cernea, specialist în etică militară.

Vezi și

"În cadrul eticii militare, când vine vorba despre mijloacele cu care se poartă un război, vorbim despre două principii fundamentale, cel al răspunsului proporțional și pricipiul discriminării între combatanți și non-combatanți. Cazul în care se află Israel este unul inedit, pentru că se luptă cu o organizație teroristă, nu cu Palestina însăși sau cu vreo armată legitimă a unui stat legitim. Și observăm că Hamas până acum nu depune niciun fel de efort real pentru a proteja viețile propriilor civili. Astfel, observăm cum întreaga comunitate internațională crede că întrega responsabilitate cade cu totul pe umerii Israelului, de a proteja victime civile. (...) Pe 7 octombrie, a căzut un întreg concept de securitate națională al Israelului. Nu a fost doar un atentat terorist, a demonstrat că strategia premierului Netanyahu, de descurajare a Hamas, în realitate nu a funcționat. Ceea ce face acum Israel este să schimbe conceptul de securitate națională și ideea de bază ar fi distrugerea literalmente a Hamas.

Pe acelaşi subiect

De obicei, etica militară asumă că statul cu care te lupți va depune un efort să-și salveze propriii civili. În cazul Fâșiei Gaza, acest element nu există. Israel are de ales între propria securitate și respectarea unor principii de etică militară", a declarat Mihai Valentin Cernea, la Observator.

Potrivit specialistui în etică militară, "spre deosebire de Rusia, care nu are o cauză justă în Ucraina, Israel are o cauză justă în Fâșia Gaza". "Poți, însă, să ai un război cu o cauză justă purtat cu mijloace injuste", a explicat Mihai Valentin Cernea.

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Războiul ia pauză 4 ore pe zi

Între timp bombardamentele din Gaza se intensifică. Însă, pentru siguranţa civililor care au rămas acolo, Israelul acceptat pauze zilnice de patru ore, fără atacuri, în unele zone din enclavă. În tot acest timp, Jihadul Islamic palestinian a publicat un videoclip cu doi ostatici pe care urmează să-i elibereze din motive umanitare. După mai bine de o lună de atacuri în Fâşia Gaza, Israelul a acceptat un acord venit în ajutorul civililor. Casa Albă a anunţat că vor exista "pauze zilnice" de patru ore, fără atacuri, în nordul enclavei, iar palestinienii vor fi anunţaţi cu trei ore înainte.

Un armistiţiu iese însă din discuţie. Şeful CIA şi cel al Mossad au fost în Qatar ieri pentru a discuta o înţelegere de eliberare a 15 ostatici dacă Israel opreşte atacurile terestre şi bombardamentele, efort care s-a lovit de refuzul categoric al lui Netanyahu. Inclusiv Joe Biden a declarat că a cerut Israelului mai mult de trei zile pentru eliberarea ostaticilor, fără succes însă. 

Marius Pancu Like

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Explicațiile atacului neîncetat al Israelului în Fâșia Gaza: "Are de ales între propria securitate și respectarea unor principii de etică militară"