Antena Meniu Search
x

Israel, SUA şi Marea Britanie vs. Hamas, Iran şi Hezbollah. Cum se împart taberele înaintea unei ofensive fără precedent

Război în Israel. Occidentul strânge rândurile în jurul Israelului. Şeful diplomaţiei americane a fost azi la Tel Aviv, pentru a asigura Israelul că poate conta pe Washington şi pe aliaţii săi. De cealată parte Iranul cere lumii arabe să se unească în jurul Hamas, în timp ce Turcia face presiuni asupra oficialilor israelieni să protejeze civilii din Gaza. Temerea cea mai mare în acest moment, cred analiştii, este că războiul Israel-Hamas ar putea fi exportat în Europa. Deja, în Marea Britanie şi Franţa sunt tot mai multe incidente între comunităţile de evrei şi palestineini.

de Redactia Observator

la 12.10.2023, 19:47

Vezi și

"Ne aşteaptă zile dificile", a declarat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului. "Este cea mai devastatoare zi pentru evrei de la Holocaust", a declarat Joe Biden, preşedintele SUA. De lângă şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, premierul Benjamin Netanyahu le promite israelienilor că gruparea Hamas va fi ştearsă de pe faţa pământului. Armata israeliană este deja pregătită ee luptă. A mobilizat 300.000 de rezervişti şi a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în jurul Fâşiei Gaza. Soldaţii săi se pot baza pe unele dintre clee mai sofisticate arme din lume, iar pe drum este şi sprijin militar american.

Oamenii trăiesc o adevărată psihoză de când au început atacurile

"Mesajul pe care îl aduc Israelului este acesta: poate că ești suficient de puternic pentru a te apăra pe cont propriu, dar atât timp cât va exista America nu va trebui să faci asta niciodată, niciodată. Ne respectăm promisiunea - am adus muniție și rachete. Mai multe arme americane sunt pe drum", a declarat Antony Blinken, secretar de stat al SUA. NATO spune că nu se implică în acest conflict, dar Israelul are dreptul de a se apăra. Cere însă ca în ofensiva împotriva Hamas, armata isrtaeliană să ţină cont de protecţia civililor din Gaza. "Au suferit un atac terorist îngrozitor, în acest weekend, cu foarte mulți civili uciși. Israelul are dreptul de a se apăra împotriva acestor atacuri", a declarat Jens Stoltenberg, secretar general al NATO.

Uniunea Europeană a cerut la rândul ei Israelului să permită ca ajutorul umanitar să ajungă în Gaza şi să fie stabilit un coridor pentru evacuarea civililor. Turcia, care are din dintre cele mai puternice armate din NATO, are acelaşi mesaj. "Facem apel la SUA, Europa şi statele din regiune să ia poziții corecte și balansate. Toată lumea trebuie să evite deciziile impulsive, care au ca scop să pedepsească poporul palestinian, precum tăierea ajutorului umanitar", a declarat Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei.

Pe acelaşi subiect

O româncă ce locuieşte în Israel în aprorpierea făşiei Gaza spune că oamenii trăiesc o adevărată psihoză de când au început atacurile. "Acum ne este frică de arabii care trăiesc cu noi, cu care locuim de ani de zile, cu care interacţionăm. Am cliente care sunt de origine arabă, au buletin israelian şi astăzi mi-ar fi frică să o primesc la mine în firmă şi să-i ofer servicii. Circulă tot felul de zvonuri că o să vină cu maşini cu numere de Israel şi că o să înceapă să tragă", a declarat Roxana Peres, româncă stabilită în Israel. Serviciile de informaţii occidnetale susţin că nu au informaţii în acest moment  că alte stat din regiune s-ar putea alătura grupării Hamas împotriva Israelului, dar nu exclud posibilitatea ca o alinaţă anti-Israel să fie pregătită chiar acum. Ministrul iranian de Externe a anunţat deja că începe de urgenţă propriile demersuri diplomatice pentru a obţine sprijin pentru palestinieni.

Israelul are practic tot Occidentul de partea sa

De partea sa, Israelul are practic tot Occidentul. Cel mai mare aliat rămâne, fără înrdoială, Statele Unite ale Americii, care au anunţat că vor sprijini, inclusiv militar lupta împotriva Hamas. Marea Britanie, la rândul ei, spune că este gata să ofere sprijin, iar şeful diplomaţiei britanice a fost primul oficial de rang înalt care a ajuns în Israel de la declararea stării de război. Germania, Franţa au comdamnat atacurile lansate de militanţii Hamas şi au anunţat solidaritatea cu statul israel, la fel ca toate statele partenere din Uniunea Europeană, inclusiv România. De cealaltă parte, duşmanii Occidnetului sunt acum de partea Hamas. Iranul a acordat până acum cel mai mare sprijin militar şi politic grupării teroriste, în timp ce Qatarul este  statul care a sprijint cel mai mult financiar Hamas. Gruparea Hezbollah din Liban este un alt aliat important al Hamas şi primii care i-au felicitat pentru lovitura dată Israelului.

Partener al Occidentului în cadrul NATO, Turcia, ca şi în cazul războiului din Ucraina, vrea să joace rolul mediatorului între gruparea Hamas şi Israel. A avertizat însă că nu va exista pace în Orientul Mijlociu fără o Palestină independentă şi suverană. O poziţie neutră a adoptat şi Rusia, care a condamant atacurile Hamas, însă a dat vina pe politica eşuată a SUA pentru ele.

Ofensiva militară, este dublată şi de una a declaraţiilor.  Egiptul susţine că a avertizat Israelul că Hamas pregăteşte o ofensivă, dar guvernul israelian nu a făcut nimic să oprească masacrul. "Încă nu suntem siguri cum noi (SUA, n.red.) n-am interceptat mesajele Hamas, nu ştim cum de Israelul le-a ratat. Știm că Egiptul a avertizat Israelul cu trei zile înainte de atac. Știm că atacul a fost planificat cel puțin cu 1 an înainte", a declarat Michael McCaul, membru al Camerei Reprezentanților a SUA. Un miting de susţinere a statului Israel a avut loc azi şi la Bucureşti. La manifestaţia, care a strâns zeci de persoane, au participat, alături de ambasadorul Israelului la Bucureşti şi ambasadorii Statelor Unite şi Germaniei la Bucureşti.

"Vreau să mulţumesc poporului român, statului român, guvernului român pentru acest sprijin al poporului Israel. Acum trecem printr-un moment foarte dificil din istoria noastră. Am fost atacaţi de unul dintre cele mai feroce, barbare şi sălbatice forţe din lume. De o organizaţie care nu are limite, care omoară oameni nevinovaţi, familii, bebeluşi, copii, iau ostatici, care ard oameni de vii. E o sălbăticiune pe care nu am mai văzut-o înainte", a declarat Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România. Analiştii politici sunt de părere că războiul Israel-Hamas va afecta lumea întreagă, economic, social şi politic. În ţările europene unde locuiesc comunităţi importante de evrei şi palestineini, securitatea din apropierea lăcaşurilor de cult au fost suplimentată. Chiar şi aşa, violenţe au izbucnit la Londra pentru a doua zi la rând între membrii celor două comunităţi. Franţa, care are cea mai mare populaţie musulmană şi evreiască din Europa, se teme, de asemenera, că ar putea importa conflictul israelo-palestinian.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Observator » Stiri externe » Israel, SUA şi Marea Britanie vs. Hamas, Iran şi Hezbollah. Cum se împart taberele înaintea unei ofensive fără precedent