Antena Meniu Search
x

Masacru de Ziua Ucrainei. Cel puțin 25 de morți în atacul cu rachete la Ceaplîne. Pasagerii unui tren au ars de vii

Deşi rușii nu au lansat atacuri masive asupra orașelor ucrainene de Ziua Independenței, aniversarea Ucrainei a fost totuşi îndoliată: un atac cu rachetă la Ceaplîne a dus la un adevărat masacru. 25 de oameni  au murit într-un bombardament asupra unei mici gări, la peste o sută de kilometri de linia frontului. De la mijlocul lunii martie, rușii au pierdut în Ucraina un teritoriu mai mare ca Danemarca, în schimb au reușit să ocupe în ultimele 39 de zile o zonă de mărimea Andorrei. Război Rusia - Ucraina, ziua 183 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 25.08.2022, 13:42

Masacru de Ziua Ucrainei. Cel puțin 25 de morți în atacul cu rachete la Ceaplîne. Pasagerii un tren au ars de vii
Atacul rusesc cu rachete la Ceaplîne - Profimedia

Patru rachete care au lovit ieri, în două valuri, localitatea Ceaplîne din regiunea Dnepropetrovsk, în estul Ucrainei. Mai întâi au fost distruse câteva clădiri din apropierea gării. Un băiat de 11 ani şi-a pierdut viaţa când locuinţa familiei sale s-a prăbuşit. Mama sa şi un alt copil au fost salvaţi, de vecini, de sub dărâmături. A urmat un nou atac devastator: vagoanele unui tren de pasageri oprit în gară au fost incendiate, iar pasagerii au ars de vii. 

Adjunctul administrației prezidențiale a Ucrainei, Kirilo Timoșenko, a declarat că "25 de persoane, inclusiv doi copii” au murit în atacul de miercuri, iar 31 de oameni sunt răniți în urma bombardamentelor care au lovit gara din Ceaplîne și o zonă rezidențială. "Suntem hotărâţi să-i tragem la răspundere pe ocupanţi pentru toate faptele lor. Şi, cu siguranţă, îi vom alunga pe invadatori de pe pământul nostru", a transmis Zelenski. 

Peste noapte şi în această dimineaţă au avut loc noi atacuri şi în nord-estul Kievului, dar şi la Nikopol, care s-au soldat alţi cel puţin 8 oameni răniţi. Bombardamentele vin la finalul Zilei Independenţei Ucrainei, în care festivităţile publice au fost anulate de teama unor atacuri masive ale ruşilor. 

Asta nu l-a oprit pe Boris Johnson, premierul demisionar al Marii Britanii, să vizite miercuri pentru a treia oară Kievul de la începutul războiului. El a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a Ucrainei şi a dat asigurări că sprijinul Occidentului va continua. "Noi, cei din Marea Britanie, nu vom ceda nici măcar o secundă în faţa şantajului economic al lui Putin" a transmis Boris Johnson. 

La 6 luni de la începutul războiului, Moscova nu poate ascunde faptul că trupele sale par să-şi fi epuizat forţa ofensivă şi nu mai fac decât progrese neînsemnate în Donbas. Ministrul rus al Apărării a oferit pentru aceasta o justificare absurdă: "Noi facem totul pentru a evita pierderile în rândul civililor. Fără îndoială, aceasta reduce ritmul ofensivei, dar noi o facem cu bună ştiinţă."

De când forțele ruse au reluat operațiunile ofensive în urma unei pauze anunţate pe 16 iulie, au câștigat aproximativ 450 km2 de teritoriu nou, o zonă de mărimea Andorrei. În schimb ruşii au pierdut un teritoriu mai mare ca Danemarca, adică aproximativ 45.000 km2, începând cu 21 martie, data estimată pentru cel mai puternic avans al forțelor ruse în Ucraina. Statele Unite anunță că potrivit serviciilor de informații, Moscova pregătește referendumuri de alipire la Rusia în Herson, Zaporojie, și în așa-numitele "republici populare Donețk și Lugansk”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Masacru de Ziua Ucrainei. Cel puțin 25 de morți în atacul cu rachete la Ceaplîne. Pasagerii unui tren au ars de vii