Antena Meniu Search
x

Ruşii au pierdut un teritoriu de dimensiunea Danemarcei în Ucraina şi au ocupat în 39 de zile o zonă de mărimea Andorrei

De la mijlocul lunii martie, rușii au pierdut controlul în Ucraina asupra unui teritoriu mai mare ca Danemarca, în schimb au reușit să ocupe în ultimele 39 de zile o zonă de dimensiunea Andorrei, susţin experţii americani de la think tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War), în evaluarea publicată joi. În plus, declaraţiile lansate miercuri de Serghei Şoigu pot fi interpretate ca o scuză pentru câştigurile mici reuşite de ruşi după pauza operaţională din iulie.  Război Rusia - Ucraina, ziua 183 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 25.08.2022, 13:12

Ruşii au pierdut un teritoriu de dimensiunea Danemarcei în Ucraina şi au ocupat în 39 de zile o zonă de mărimea Andorrei
Soldaţi ucraineni care au doborât o dronă rusească Orlan - Facebook/ Armata Ucrainei

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat pe 24 august că ruşii au încetinit ritmul general al operaţiunilor ofensive din Ucraina, dar că obiectivele Rusiei în război nu s-au schimbat. La o întâlnire cu miniștrii apărării din statele membre ale Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO), Şoigu a declarat că ruşii au încetinit ritmul operațiunilor ofensive în Ucraina în mod intenţionat pentru a reduce victimele civile. Șoigu a reiterat, de asemenea, că operațiunile din Ucraina decurg conform planului și că forțele ruse își vor îndeplini toate obiectivele, indicând practic că obiectivele majore ale războiului nu s-au schimbat pentru ruşi. 

Declarația lui Şoigu poate fi interpretată ca o încercare a Ministerului Apărării Rusiei de a explica și scuza avansurile mici pe care forțele ruse le-au reuşit în Ucraina în ultimele șase săptămâni, scrie ISW. De când forțele ruse au reluat operațiunile ofensive în urma unei pauze anunţate pe 16 iulie, au câștigat aproximativ 450 km2 de teritoriu nou, o zonă de dimensiunea Andorrei.  În schimb ruşii au pierdut un teritoriu mai mare ca Danemarca, adică aproximativ 45.000 km2, începând cu 21 martie, data estimată pentru cel mai puternic avans al forțelor ruse în Ucraina.

Potrivit ISW, forțele ruse nu sunt capabili să transforme câștigurile tactice limitate în succese operaționale mai ample, iar operațiunile lor ofensive în estul Ucrainei au ajuns în punctul culminant. Declarația lui Shoigu este cel mai probabil o încercare de a explica aceste eșecuri.

În ziua în care ucrainenii au sărbătorit 31 de ani de indenpendeţă, forțele ruse au efectuat atacuri terestre limitate la sud-vest și sud-est de Izium, la nord-est și la sud de Bakhmut și la vest și sud-vest de orașul Donețk, precum şi un atac în nord-vestul regiunii Herson. La rândul lor, ucrainenii au continuat să vizeze obiective militare rusești și liniile de comunicație terestre în regiunile Herson și Zaporojie.

Potrivit unui raport de miercuri al Institutului american pentru Studiul Războiului, comandanții ruşi de pe frontul din Ucraina îi raportează direct președintelui Vladimir Putin, ocolind atât Ministerul rus al Apărării, condus de Serghei Şoigu, cât și pe șeful Statului Major, generalul Valeri Gerasimov în lanțul de comandă.  În plus, autorităţile ruse au transferat ilegal peste 1.000 de copii ucraineni în Rusia pentru a fi daţi spre adopţie unor familii de ruşi.

Potrivit Casei Albe Moscova ar putea anunţa chiar în această săptămână organizarea unui referendum "ilegitim" în Ucraina ocupată, în încercarea de a justifica  anexarea teritoriilor ucrainene Herson şi Zaporojie la Rusia. Americanii se tem şi că ruşii plănuiesc să organizeze procese la Mariupol pentru a-i judeca pe prizonierii de război ucraineni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Ruşii au pierdut un teritoriu de dimensiunea Danemarcei în Ucraina şi au ocupat în 39 de zile o zonă de mărimea Andorrei