Antena Meniu Search
x

Moscova susține, fără nicio dovadă, că ucrainenii vor să arunce în aer reactorul nuclear de la Harkov și să dea vina pe ruși

Forţele de securitate ucrainene şi batalionul naţionalist Azov intenţionează să arunce în aer un reactor de la Centrul Naţional de Cercetare al Institutului de Fizică şi Tehnologie din Harkov (estul Ucrainei) şi să acuze armata rusă că a lansat proiectile către un reactor nuclear experimental, a declarat luni Ministerul Apărării rus, citat de agenţia oficială de presă TASS.

de Redactia Observator

la 07.03.2022, 12:21

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

"Forţele de securitate ale Ucrainei împreună cu militanţii batalionului Azov pun la cale o provocare cu posibilă contaminare radioactivă a zonei din apropierea oraşului Harkov. Naţionaliştii au minat un reactor la un sistem nuclear experimental situat la (Centrul Naţional de Cercetare) al Institutului de Fizică şi Tehnologie din Harkov. Armata ucraineană şi militanţii batalionului Azov plănuiesc să arunce în aer reactorul şi să acuze Forţele Armate Ruse că ar fi lansat o lovitură cu rachete asupra unui sistem nuclear experimental", se arată într-un comunicat, care nu prezintă dovezi în sprijinul acuzaţiilor aduse, scrie Agerpres.

Ministerul Apărării de la Moscova mai susţine că, "pe 6 martie, jurnalişti străini au sosit la Harkov pentru a înregistra consecinţele provocării, urmate de acuzaţii că Rusia a creat un dezastru ecologic". 

Pe de altă parte, Serviciul național de securitate al Ucrainei a transmis că forțele ruse au lansat atacuri cu rachete asupra institutuli de fizică din Harkov, unde se află reactorul nuclear. Atacul asupra instalației nucleare a avut loc în a 11-a zi a invaziei.

Potrivit aceleiași surse, forțele Moscovei au atacat cu rachete din lansatoarele „Grad” montate pe camioane. Imaginile publicate de Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei pe Facebook au arătat explozii care au lovit o clădire, se presupune că institutul Harkov, dar nu au existat rapoarte imediate despre pagube aduse materialelor nucleare din interior.

Pe acelaşi subiect

Acuzații de atacuri sub steag fals

Pe de altă parte, Ucraina a avertizat că Rusia ar putea fi pe cale să organizeze un atac sub steag fals asupra unuia dintre satele rusești de la graniță, folosind „sisteme multiple de lansare de rachete”. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat, joi, pe Twitter că au existat „rapoarte îngrijorătoare” despre o potențială operațiune care sugerează că Ucraina a atacat un sat rusesc.

„Rușii ar fi putut îndrepta mai multe sisteme de lansare de rachete din satul de graniță rusesc Popovka către propriul lor teritoriu. Cunoscând natura barbară a acțiunilor rusești, ne temem de o operațiune sub steag fals', a scris Kuleba, potrivit Daily Mail.

Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc de operațiuni sub "steag fals" înainte și în timpul războiului. Pe 3 februarie, Pentagonul afirma că Rusia intenţionează să fabrice pretexte pentru a justifica invadarea Ucrainei. Pe 24 februrie, Vladimir Putin a declarat război statului vecin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Moscova susține, fără nicio dovadă, că ucrainenii vor să arunce în aer reactorul nuclear de la Harkov și să dea vina pe ruși