Antena Meniu Search
x
LIVE

Noi restricții în Grecia, din 3 ianuarie. Autoritățile elene au raportat un număr record de îmbolnăviri cu coronavirus

Noi restricții anunțate în Grecia în perioada 3-16 ianuarie 2022, pentru a limita răspândirea infecțiilor Covid, inclusiv varianta Omicron. Decizia autorităților elene vine după ce, luni, a fost raportat un nou record de cazuri de îmbolnăviri: 9.284 şi 66 de decese.

De Veronica Micu la 28.12.2021, 07:22
Noi restricții în Grecia, din 3 ianuarie. Autoritățile elene au raportat un nou record de cazuri Covid - Profimedia

Ministerul grec al Sănătății a precizat că, în urma aplicării noilor măsuri, oamenii vor fi obligați să poarte mască de protecţie în supermarketuri, în mijloacele de transport în comun şi în restaurante. Barurile și localurile se vor închide la miezul nopții și va fi o limită maximă de șase persoane care să poată sta la aceaași masă, relatează Reuters.

"Dacă vom constata că aceste măsuri nu sunt respectate, vom interzice muzica (în locurile de divertisment)", a declarat ministrul Sănătății, Thanos Plevris, într-o conferință de presă.

Guvernul a decis, de asemenea, să limiteze participarea la evenimentele sportive la 10% din capacitate sau la maxim 1.000 de persoane. Din 3 ianuarie, restricţii vor fi şi în centrele de îngrijire pentru bătrâni, astfel că vizitatorii vor trebui să aibă un test PCR negativ făcut în ultimele 48 de ore.

Festivitățile de Crăciun și Anul Nou, interzise în Grecia

Pe acelaşi subiect

Măsurile anti-Covid fuseseră deja înăsprite în Grecia săptămâna trecută, autoritățile obligând la purtarea măștilor în spații deschise și interzicând festivitățile de Crăciun și Anul Nou.

Thanos Plevris le-a cerut celor care vor sărbători Revelionul să-i "protejeze pe cei dragi" și să evite contactul dacă se expun la adunări publice în timpul sărbătorilor.

Formularul PLF și test negativ la Covid, obligatorii la intrarea în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, în urmă cu 10 zile, că autorităţile elene au revizuit condiţiile de intrare în Grecia, în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, începând cu data de 19 decembrie, ora 06.00, şi până la data de 10 ianuarie 2022, intrarea pe teritoriul Greciei este permisă cu respectarea anumitor condiții. Potrivit un comunicat MAE, persoanele care vor să intre în Grecia trebuie să completeze formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puţin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de statul de provenienţă şi prezentarea unui certificat care atestă rezultatul negativ al unui test pentru infecţia cu virusul SARS CoV-2.

O altă condiţie de intrare pe teritoriul Greciei este "prezentarea, la intrarea pe teritoriul elen, a unui certificat care atestă rezultatul negativ al unui test pentru infecţia cu virusul SARS CoV-2. Testul poate fi de tip PCR, efectuat în ultimele 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul elen, sau antigen (rapid), efectuat cu 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul elen. Ambele tipuri de teste trebuie efectuate în laboratoare de referinţă din statul de origine sau de tranzit, ori în laboratoare publice sau private, certificate de autoritatea naţională din statul respectiv.

Documentul care atestă rezultatul testării negative poate fi redactat în limbile greacă, engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă sau rusă şi trebuie să includă numele şi prenumele persoanei, aşa cum este menţionat în documentul de călătorie (paşaport)". 

Sunt exceptaţi de la obligativitatea prezentării unui certificat care atestă rezultatul negativ al unui test pentru infecţia cu virusul SARS CoV-2 minorii cu vârsta de până în 5 (cinci) ani.

Formularul PLF este accesibil la https://travel.gov.gr/#/

Totodată, persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene şi sunt diagnosticate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 la testările rapide efectuate, algoritmic, la punctele de control al trecerii frontierei sau cele care se infectează în timpul şederii pe teritoriul elen vor fi supuse măsurii carantinei pentru o perioadă de 10 zile (în cazul persoanelor nevaccinate), respectiv pentru o perioadă de 7 zile (în cazul persoanelor vaccinate cu schema completă, cu condiţia trecerii unui număr de 14 zile de la ultima doză/doza unică) la reşedinţă sau în locaţii anume desemnate.

Ce este formularul PLF (Passenger Locator Form)

Formularul Passenger Locator Form - PLF, care a devenit obligatoriu și în România, conţine următoarele informații: numele şi prenumele, datele de identificare şi de contact; țara, regiunea şi localitatea de unde călătoreşte spre România, inclusiv cele tranzitate; localitatea şi adresa de destinaţie în România; mijlocul de transport cu care călătoreşte spre România; data intrării în România; datele minorilor însoţitori, dacă este cazul.

Formularul se completează cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România şi va fi verificat odată cu cartea de identitate sau a paşaportului în sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră. Persoanele care se prezintă la punctele de trecere a frontierei fără formular vor avea obligativitatea de a-l completa într-un termen de 24 de ore. Cei care nu completează documentul riscă o amendă cuprinsă între 2.000 de lei și 3.000 de lei.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Noi restricții în Grecia, din 3 ianuarie. Autoritățile elene au raportat un număr record de îmbolnăviri cu coronavirus