Antena Meniu Search
x

Nou atac masiv în Ucraina. Rusia a lansat 60 de rachete, blackout în mai multe regiuni. Infrastructura cheie, lovită

Rusia a lansat vineri un nou val de atacuri cu rachete asupra Ucrainei. Sistemele de apărare aeriană au intrat în funcțiune în toată țara, au declarat oficiali ucraineni care au raportat întreruperi de curent. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat că au avut loc explozii în districtul Desna din nord-estul Kievului, unde există o centrală majoră. Nu este clar dacă a fost lovită sau nu. Sirenele antiaeriene s-au declanşat şi în regiunile Dnipro, Ternipol, Nikolaev, Zaporojie, Donețk, Kirovohrad, Jîtomîr, Hmelnîțkîi și Vinița. Scopul atacului, au spus autoritățile, pare să fie distrugerea rețelei electrice a Ucrainei. Ruşii speră că dacă distrug liniile din spate vor putea obţine victorii pe câmpul de luptă. 

de Redactia Observator

la 16.12.2022, 10:50

Nou atac masiv în Ucraina. Rusia a lansat 60 de rachete, blackout în mai multe regiuni. Infrastructura cheie, lovită
Maşini distruse în Irpin, Ucraina - Getty Images

Sirenele antiaeriene au sunat vineri în toate regiunile Ucrainei după ce forţele militare ruse au lansat un atac cu cel puţin 60 de rachete asupra mai multor oraşe ucrainene, au informat surse oficiale de la Kiev, relatează Agerpres. Publicaţia locală Ukrainska Pravda a relatat totodată că au putut fi auzite explozii în Kiev şi Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării, însă nu a precizat dacă s-au înregistrat victime sau pagube materiale.

Atacul din Kiev a fost confirmat de primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, care a anunţat că oraşul a fost atacat vineri cu rachete în mai multe puncte de pe malul stâng al fluviului Nipru, care străbate Kievul.

''Rusia a lovit malul stâng al capitalei'', în mai multe locuri, la primele ore ale dimineţii de vineri, a scris Kliciko pe canalul său de Telegram. ''Echipele de salvare au fost trimise la locurile afectate'', a adăugat el, dar nu a făcut referire la pierderi de vieţi omeneşti sau la pagube materiale în urma acestor atacuri.

''Nu părăsiţi adăposturile! Atacul împotriva capitalei este încă în desfăşurare'', a mai scris Kliciko, citat de AFP. Omologii săi din Harkov (nord-est) şi Poltava (centru-est) au anunţat la rândul lor că oraşele lor au rămas fără electricitate după bombardamentele matinale.

Pe acelaşi subiect

Infrastructura critică a fost lovită din nou în Ucraina

Totodată, potrivit Reuters, operatorul căilor ferate ucrainene a transmis că mai multe linii de cale ferată în regiunile Harkov, Kirovohrad, Doneţk şi Dnipropetrovsk au rămas fără curent electric după atacurile ruse cu rachete.

Ucraina s-a trezit vineri dimineaţă în sunetul sirenelor în întreaga ţară care avertizau cu privire la atacuri aeriene, a declarat Vitalii Kim, şeful administraţiei militare din regiunea Nikolaiev (Mikolaiv), care a menţionat că a numărat cel puţin 60 de rachete.

''Primele sirene au sunat în zori de zi, la ora locală 08:00 (06:00 GMT) şi au vizat inclusiv malul stâng (al fluviului Nipru). La ora locală 08:10 a sunat o sirenă antiaeriană la Kiev, iar apoi în provinciile Jîtomîr şi Viniţa'', a adăugat responsabilul militar regional pe contul său de Telegram.

''Nu ignoraţi alertele de raiduri aeriene, rămâneţi în adăposturi'', a scris pe Telegram şi adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale, Kirilo Timoşenko. Din octombrie, Rusia a lansat mai multe valuri de atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, provocând pene de curent în întreaga ţară. 

Kremlin: Nu sunt discuţii pentru un armistiţiu în Ucraina de Crăciun sau Anul Nou

Niciun armistiţiu de Crăciun sau Anul Nou pe frontul din Ucraina nu este în prezent în discuţie între Moscova şi Kiev, a transmis miercuri preşedinţia rusă. ''Nicio propunere nu a fost formulată, de nimeni, acest subiect nu este pe ordinea zilei'', a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, întrebat despre o eventuală pauză în luptele din Ucraina.

De asemenea, Peskov a refuzat să avanseze o posibilă dată a discursului preşedintelui Putin în faţa camerelor reunite ale parlamentului rus, discurs care nu va mai fi ţinut până la finele acestui an. Vladimir Putin a renunţat, fără explicaţii, şi la marea sa conferinţă de presă anuală, pe fondul eşecurilor suferite de armata rusă în campania militară pornită contra Ucrainei.

Rusia se arată totuşi hotărâtă să continue această campanie şi refuză retragerea trupelor. Într-un interviu acordat agenţiei RIA Novosti, un responsabil al ocupaţiei ruse în estul Ucrainei, Denis Puşilin, a susţinut chiar că vrea să meargă să ''elibereze Odessa şi Cernigov'', două oraşe ucrainene situate în sudul şi, respectiv, nordul Ucrainei departe de linia frontului din prezent. Întrebat despre această declaraţie, Peskov a încercat să o tempereze, afirmând că pentru Moscova prioritatea acum este de a ''proteja oamenii din regiunile Lugansk şi Doneţk'', în estul Ucrainei.

Pe de altă parte, în urma înmulţirii operaţiunilor ucrainene de sabotaj în teritoriile ocupate de Rusia, dar chiar şi pe teritoriul rus, Duma de Stat (camera deputaţilor) a votat miercuri în primă lectură un proiect de lege prin care acţiunile de sabotaj vor putea fi pedepsite inclusiv cu închisoarea pe viaţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Nou atac masiv în Ucraina. Rusia a lansat 60 de rachete, blackout în mai multe regiuni. Infrastructura cheie, lovită