Antena Meniu Search
x

VIDEO. Rușii au încărcat o rachetă nucleară într-un lansator. Comandant rus: Nu putem învinge NATO în Ucraina fără arme nucleare

Armata rusă a încărcat o rachetă balistică Yars într-un lansator din regiunea Kaluga. Arată importanța pe care Moscova o acordă descurajării nucleare strategice, relatează CNN.

de Redactia Observator

la 15.12.2022, 15:08

Rușii au încărcat o rachetă nucleară într-un lansator
Rușii au încărcat o rachetă nucleară într-un lansator - Ministerul Rus al Apărării

Ministerul Apărării din Rusia a publicat o filmare cu racheta balistică chiar înainte de "Ziua Forțelor Strategice" din Rusia. Rușii susțin că "o rachetă balistică intercontinentală Yars a fost încărcată într-un lansator la instalația de rachete Kozelsky din regiunea Kaluga”.

"Importanța acestei operațiuni constă în faptul că racheta va fi în serviciul de luptă conform planului. Rusia va primi un alt eșantion de rachete nucleare, care ne va permite să rezolvăm orice sarcini la nivel strategic", a spus Alexei Sokolov, comandant la Kozelsky, într-un videoclip distribuit de ministerul rus. 

Anunțul Rusiei vine după informațile conform cărora administrația Biden finalizează planurile de a trimite în Ucraina sisteme Patriot, de apărare aeriană cu rază lungă, pentru a ajuta la contracararea atacurilor Moscovei.

Ce sunt rachetele Yars

Pe acelaşi subiect

Sistemul de rachete Yars (acronim rusesc pentru Racheta de descurajare nucleară) este o versiune modificată a sistemului Topol-M. Rusia a început să desfășoare sisteme de rachete intercontinentale Yars în 2009. Racheta este "de 12 ori mai puternică decât bomba nucleară americană care a distrus Hiroshima", scrie Komsomolskaya Pravda. 

Racheta are o greutate de 46 de tone, o rază operațională de până la 12.000 de kilometri și poate duce o încărcătură de 500 de kilotone. Poate lovi Statele Unite sau oriunde în Europa, potrivit sursei citate. 

Ambasada Rusiei: "Consecințele imprevizibile" dacă SUA vor trimite rachete Patriot în Ucraina

Orice transport de sisteme americane Patriot către Ucraina ar putea "duce la consecințe imprevizibile" și ar putea amenința securitatea globală, a declarat miercuri Ambasada Rusiei la Washington Administrația Biden finalizează planurile de a trimite sistemul avansat de apărare aeriană în Ucraina, potrivit oficialilor americani citați de CNN.

"Dacă acest lucru este confirmat, vom asista la încă un pas provocator al administrației Biden, care poate duce la consecințe imprevizibile", se arată în declarația Ambasadei Rusiei. Aceasta a adăugat că livrările continue de arme către Ucraina "nu vor face decât să întărească sentimentul de impunitate al regimului Zelenski și să-l împingă spre noi crime împotriva civililor" în patru regiuni ucrainene pe care Rusia pretinde că le-a anexat.

"Strategia Washingtonului cauzează daune enorme nu numai relațiilor ruso-americane, dar creează și riscuri suplimentare pentru securitatea globală", au mai spus rușii. Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că orice sistem Patriot trimis în Ucraina ar fi o țintă legitimă pentru forțele ruse, dar a adăugat că planul SUA nu a fost confirmat.

Comandant rus: Dacă nu foloseşte armele nucleare, Rusia nu poate învinge NATO în Ucraina

Rusia ''nu poate învinge blocul NATO'' în războiul din Ucraina dacă nu foloseşte armele nucleare, a declarat marţi la televiziunea publică rusă un comandant militar rus din estul Ucrainei, relatează CNN. În declaraţia acordată postului Rossiya-1, comandantul Alexander Hodakovski, din cadrul miliţiei pro-ruse din regiunea Doneţk, a mai sesizat faptul că resursele militare ale Rusiei sunt limitate.

El a spus că acum Rusia luptă în Ucraina împotriva întregii lumi occidentale, aşadar în opinia sa următoarea escaladare în acest război poate fi ''doar una singură: cea nucleară''. ''Noi nu avem resursele pentru a învinge blocul NATO cu mijloace convenţionale. Dar avem pentru asta armele nucleare'', a sugerat comandantul rus. Kremlinul nu a comentat deocamdată public declaraţiile acestuia.

Putin: Rusia nu a ''înnebunit'', nu va folosi prima arma nucleară

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercurea trecută că riscul unui război nuclear este în creştere pe fondul conflictului din Ucraina, dar a insistat că Rusia nu a ''înnebunit'' şi nu va folosi prima arma nucleară, recurgerea la aceasta de către Moscova fiind posibilă doar ca răspuns la un atac.

Doctrina militară a Rusiei prevede posibilitatea folosirii armelor nucleare în cazul unui atac asupra sa cu astfel de arme ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui atac cu arme convenţionale este ameninţată însăşi existenţa statului rus.

Oficiali occidentali au avertizat însă că, în cazul în care Rusia continuă să înregistreze eşecuri în campania militară din Ucraina, preşedintele Putin ar putea ordona folosirea armelor nucleare tactice.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » VIDEO. Rușii au încărcat o rachetă nucleară într-un lansator. Comandant rus: Nu putem învinge NATO în Ucraina fără arme nucleare