Antena Meniu Search
x

Video Ruşii au bombardat Hersonul de 16 ori în 24 de ore: "Aşa e în fiecare zi". Ucrainenii cred că Rusia pregăteşte un atac masiv în Kiev

Armata rusă ar putea lansa o nouă ofensivă pentru cucerirea Kievului, în primele luni ale anului viitor. Avertismentul vine atât de la şeful Statului-Major al armatei ucrainene cât şi de la ministrul Apărării.

de Redactia Observator

la 16.12.2022, 08:38

Vezi și

Deocamdată, Rusia continuă bombardamentele destinate să lase fără energie electrică şi căldură cât mai mulţi ucraineni. Oraşul Herson, recent eliberat dar pe care Moscova îl consideră, teoretic, pământ rusesc, este total lipsit de curent electric după un val de atacuri soldat cu cel puţin doi morţi. "Numai de la începutul acestei zile, Rusia a bombardat oraşul Herson de 16 ori. Doar într-o singură zi. Şi aşa e în fiecare zi", a declarat Volodimir Zelenski.

Ucraina cere mai multe arme, SUA vrea să trimită sistemele Patriot

O asistentă medicală şi un bărbat de 70 de ani şi-au pierdut viaţa la Herson, după ce un post de prim-ajutor a fost lovit de o rachetă rusească. Întregul oraş a rămas fără energie electrică în urma bombardamentelor intense asupra obiectivelor energetice din zona portului. Alte proiectile au explodat la doar o sută de metri de sediul administraţiei locale, avariat, cu doar o zi înainte, de alt atac al armatei ruse. Explozii s-au produs şi la Harkov unde primarul le-a recomandat localnicilor să se refugieze în adăposturi. Atacurile nu au rămas fără răspuns: seara, o puternică explozie s-a produs la un depozit de carburant din teritoriul ocupat de ruşi, în regiunea Lugansk.

Explozia a fost provocată, potrivit surselor locale, de rachete ale sistemului HIMARS, din dotarea armatei ucrainene. Demnitarii instalaţi de ruşi la Doneţk afirmă, pe de altă parte, că ucrainenii au lansat, asupra oraşului, cel mai puternic bombardament din 2014, când zona a trecut sub controlul separatiştilor. Tot în Donbas continuă luptele şi la sol, cu pierderi grele de ambele părţi. Preşedintele Zelenski consideră că viitoarele şase luni vor fi cruciale pentru soarta războiului şi, într-un mesaj către Consiliul European, a cerut, din nou, armament.

"Vă cer să acţionaţi ca adevăraţi lideri: cel dintâi care ne va furniza tancuri moderne va crea această posibilitate pentru ţările din întreaga lume şi va rămâne în istorie ca unul din cei mai importanţi apărători ai libertăţii din zilele noastre", a declarat Volodimir Zelenski. Ucraina ar putea primi, în curând, sisteme americane de apărare antiaeriană Patriot, pentru a înfrunta bombardamentele ruseşti. Statele Unite nu şi-au dat, încă, oficial, aprobarea în acest sens dar Moscova a avertizat că va considera o asemenea decizie ca o provocare.

"Orice sistem de arme care va fi livrat Ucrainei, inclusiv cel de tip Patriot, împreună cu personalul care le va acţiona, va deveni o ţintă legitimă şi prioritară pentru forţele armate ale Rusiei", a declarat Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Rusia. În interviuri acordate presei occidentale, ministrul ucrainean al apărării şi şeful marelui stat major afirmă că Rusia poate lansa o nouă ofensivă de amploare în viitoarele luni. Soldaţii recrutaţi în urma mobilizării vor fi atunci instruiţi pentru luptă iar o nouă încercare de a cuceri Kievul nu este exclusă, avertizează ucrainenii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Ruşii au bombardat Hersonul de 16 ori în 24 de ore: "Aşa e în fiecare zi". Ucrainenii cred că Rusia pregăteşte un atac masiv în Kiev