Antena Meniu Search
x

Premierul Poloniei: Dacă Rusia va ataca vreodată Polonia, să știe că 40 de milioane de polonezi sunt gata să lupte

Chiar dacă conflictul armat este limitat în acest moment doar în Ucraina, acțiunile și declarațiile Moscovei au dus la creșterea tensiunii în toate țările care au graniță sau care se află în raza de acțiune a rachetelor rusești. Printre acestea se numără și Polonia, iar premierul acestei țări a făcut o serie de declarații dure în acest sens.

de Adrian Popovici

la 20.06.2022, 12:11

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei
Mateusz Morawiecki a transmis că polonezii sunt gata să își apere patria în fața unui atac al Rusiei - Profimedia

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că, dacă Rusia va ataca Polonia, 40 milioane de polonezi vor fi gata să-și apere țara cu arma în mână.  Morawiecki a făcut aceste declarații la deschiderea unui poligon dedicat armelor cu aer comprimat, aflat într-un complex școlar din provincia sudică Silezia, notează ANSA.

Morawiecki a spus că războiul din Ucraina a fost un memento că libertatea nu este un dat și că oamenii de astăzi trebuie să fie atenți și gata să se apere, la fel ca generațiile anterioare.

Polonezii se pregătesc de un atac al rușilor

De la începutul războiului, guvernul de la Varșovia, dar și oamenii obișnuiți au început să ia măsuri în așteptarea unui atac din partea Rusiei. Astfel, la începutul lunii aprilie, autoritățile poloneze au oferit publicului un ghid cu sfaturi pentru situațiile de criză, inclusiv pentru un posibil conflict armat sau chiar al unei ocupații militare, transmite Notes from Poland.

Pe acelaşi subiect

"Capacitatea de a face față situațiilor periculoase este un element important al construirii unei societăți rezistente, care se traduce direct în rezistența statului", a declarat Damian Duda, șeful Centrului de Securitate al Guvernului.

Ghidul de 36 de pagini, care este disponibil online, conține sfaturi practice privind dezinformarea, sistemele de alertă în cazul unui raid aerian, adăpostirea și evacuarea, precum și modul de acțiune în caz de ocupație, focuri de armă, explozii și atacuri chimice, biologice sau nucleare.

Aceeași publicația mai transmite că poligoanele de tragere au înregistrat o creștere a numărului de clienți în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Unele companii de stat au început, de asemenea, să ofere instruire în domeniul apărării angajaților, în timp ce forța de apărare teritorială a țării a raportat o creștere mare a interesului din partea celor care vor să se înscrie.

În aprilie, Forțele de Apărare Teritorială ale Poloniei (WOT) au anunțat că au înregistrat o creștere de șapte ori a interesului din partea potențialilor recruți după invazia Rusiei în Ucraina. Fondate în 2016, WOT reprezintă a cincea ramură militară a Forțelor Armate, cu aproximativ 32.000 de soldați profesioniști și voluntari cu fracțiune de normă. O lege a apărării recent adoptată prevede extinderea forței la 50.000 de persoane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Premierul Poloniei: Dacă Rusia va ataca vreodată Polonia, să știe că 40 de milioane de polonezi sunt gata să lupte