Antena Meniu Search
x

Prețul gazului în Europa a trecut azi de pragul de 3.000 de dolari pe mia de metri cubi

Un nou episod în criza energetică declanşată de războiul din Ucraina. Prețul gazului în Europa a trecut de pragul de 3.000 de dolari pe mia de metri cubi în tranzacțiile de luni pentru prima dată după 8 martie. Gazprom nu a exclus săptămâna trecută ca la iarnă prețul gazelor să atingă 4.000 de dolari pe mia de metri cubi.

de Redactia Observator

la 22.08.2022, 13:43

Prețul gazului în Europa a trecut azi de pragul de 3.000 de dolari pe mia de metri cubi
Prețul gazului în Europa a trecut azi de pragul de 3.000 de dolari pe mia de metri cubi - Shutterstock

Contractele pentru gaz cu livrare în septembrie la hub-ul TTF din Olanda (n.r. prețul de referință) au crescut luni cu aproape 20% în timpul tranzacționării de la ora 8.30 AM, ajungând la 292,4 euro pe megawatt oră, conform datelor furnizate de ICE din Londra. Asta înseamnă că mia de metri cubi a ajuns la 3.024 dolari (n.r. la cursul euro dolar actual, preţurile afişate de ICE sunt în euro pe MWh). Ulterior preţul a coborât la 280 euro pe megawatt oră în jurul orei 9.30. 

Preţul gazelor a continuat creşterea galopantă după ce Gazprom a anunţat vineri seară că închide complet conducta Nord Stream 1 timp trei zile începând cu 31 august din cauza reparațiilor la unitățile compresoare. Contractele pentru gaz cu livrare în septembrie la hub-ul TTF din Olanda  erau de 285 euro pe megawatt oră luni, în jurul orei 10.00 AM. Între timp, contractele pentru gaz cu livrarea în luna decembrie s-au apropiat de 3.100 dolari mia de metri cubi.

Ruşii au estimatpreţul mediu de export al gazelor va fi mai mult decât dublu anul acesta, la 730 dolari per 1.000 metri cubi, faţă de nivelul de 304,6 dolari per 1.000 metri cubi în 2021, înainte de a scădea gradual până la finalul lui 2025, deoarece exporturile prin gazoducte sunt în declin

Livrările de gaz prin gazoductul Nord Stream 1, suspendate în perioada 31 august - 2 septembrie 

Pe acelaşi subiect

Livrările de gaz rusesc către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august şi 2 septembrie, pentru lucrări de "mentenanţă", a anunţat vineri compania rusă Gazprom.  "Este necesar să se efectueze o mentenanţă la fiecare 1.000 de ore" de funcţionare, a explicat Gazprom într-un comunicat. După ce lucrările de mentenanţă vor fi încheiate, fluxul de 33 de milioane de metri cubi pe zi va fi reluat.

"Pe 31 august 2022, singura unitate de compresie a gazului Trent 60 va fi oprită timp de trei zile pentru mentenanţă", la care vor participa tehnicieni ai Siemens, a precizat Gazprom în comunicatul citat. În consecinţă, "transportul gazului prin gazoductul Nord Stream va fi suspendat timp de trei zile", a adăugat sursa citată.

"La finalul acestor lucrări şi în absenţa unor disfuncţionalităţi tehnice, livrările de gaz vor fi restabilite la un nivel de 33 de milioane de metri cubi pe zi", a precizat Gazprom. Această decizie riscă să acutizeze temerile de penurie în Europa, unde Moscova este acuzată de şantaj energetic, comentează France Presse. După ce ţările occidentale au impus sancţiuni Moscovei în urma invadării Ucrainei, Rusia a redus de mai multe ori livrările de gaz către Europa, care este puternic dependentă de gazul rusesc.

Rusia reprezenta până anul trecut circa 40% din importurile de gaz din UE

În ultimele săptămâni, Rusia şi-a justificat aceste reduceri prin faptul că nu i-a fost returnată o turbină Siemens reparată în Canada, despre care Moscova susţine să este esenţială pentru buna funcţionare a gazoductului Nord Stream 1. Ţările europene acuză Moscova că întârzie revenirea acestei turbine pentru a avea un pretext pentru reducerea livrărilor sale. O oprire a livrărilor pentru o perioadă de mentenanţă de zece zile în iulie a provocat îngrijorarea ţărilor europene, care fac eforturi de mai multe luni să-şi diversifice sursele de aprovizionare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Prețul gazului în Europa a trecut azi de pragul de 3.000 de dolari pe mia de metri cubi