Antena Meniu Search
x

Video Prețul gazului în Europa a explodat. Azi a depășit 2500 de euro mia de metri cubi. Gazprom anunţă că la iarnă va fi 4000 de dolari

Prețul gazului în Europa a depășit nivelul de 244 de euro pe megawat-oră în timpul tranzacționării de marți, în jurul orei 12:00 AM, potrivit datelor furnizate de ICE din Londra. Adică peste 2.570 de euro pe mia de metri cubi. Gazprom susţine că la iarnă prețul gazelor va atinge 4.000 de dolari pe mia de metri cubi.

de Redactia Observator

la 16.08.2022, 21:45

Vezi și

Contractele pentru gaz cu livrare în septembrie la hub-ul TTF din Olanda (n.r. prețul de referință) au crescut în timpul tranzacționării de marți, în jurul orei 12:00 AM, cu peste 10%, până la 244,5 euro pe megawat-oră, pentru prima dată din luna martie, potrivit datelor furnizate de ICE din Londra. Asta înseamnă peste 2.570 de euro pe mia de metri cubi. Contractele cu livrare în luna octombrie au urcat la 248 de euro pe megawat-oră iar cele pentru luna noiembrie au ajuns la 250 de euro pe megawat-oră, adică peste 2.600 de euro mia de metri cubi. 

Prețul gazelor naturale în Europa se îndreaptă către un maxim istoric. Canicula și seceta au secat ​​rapid râurile și au împiedicat transportul cărbunelui și al petrolului, forțând companiile de utilități să consume mai mult gaz. În același timp, fluxurile de gaze rusești prin Nord Stream 1 rămân în continuare slabe, explică Bloomberg.

”Mișcarea aparent inexorabilă de creștere a prețului la gazele naturale în Europa continuă. Prețurile saunt susținute de cel mai recent val de căldură din Europa, care dus la secarea râurilor și care a cauzat probleme în transportul combustibilului, agravând și mai mult problemele existente pe continent pe partea energetică”, se arată într-o notă a analiștiilor de la Deutsche Bank Research. 

Nivelul apei într-un punct cheie al Rinului - cel mai important fluviu din vestul Europei pentru transportul de combustibil și alte bunuri industriale - a atins un nou minim în această săptămână, punând probleme pentru tranzitul barjelpor. Prețul energiei a crescut în Europa după ce Rusia a redus major livrarea de gaze, inclusiv prin conducta cheie Nord Stream, afectând economia regiunii.

Gazprom nu a exclus ca prețul gazelor să urce în Europa la 4.000 de dolari pe mia de metri cubi în timpul iernii, potrivit TASS. Gazoductul Nord Stream, care furnizează gaz din Rusia către Europa, funcționează la aproximativ 20% din capacitatea sa maximă din 27 iulie încoace din cauza opririi a două turbine cu gaz. Una dintre ele, construită în Canada de Siemens, a fost trimisă la Montreal pentru reparații. În urma sancțiunilor impuse de Canada Rusiei, producătorul a refuzat inițial să returneze turbina reparată Germaniei, dar după numeroase solicitări de la Berlin, compania a acceptat.

Cu toate asta, Gazprom a refuzat să preia turbina motivând sancțiunile occidentale la adresa Rusiei și lipsa unor documente. Pe 25 iulie, Gazprom a anunțat oprirea forțată a unei a doua turbine la stația de comprimare a gazului de la Portovaya. Prin umare, o singură turbină rămâne în stare de funcționare în prezent. Ce urmărește Rusia prin pârghia gazului și cum își permite Moscova să renunțe la banii din exporturile către UE, citiți aici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri economice » Prețul gazului în Europa a explodat. Azi a depășit 2500 de euro mia de metri cubi. Gazprom anunţă că la iarnă va fi 4000 de dolari