Antena Meniu Search
x

Gazprom: Livrarea turbinei destinate Nord-Stream 1 e "imposibilă" din cauza sancţiunilor

Gigantul rus al gazelor naturale Gazprom a anunţat miercuri că este ”imposibil” să livreze o turbină destinată gazoductului Nord Stream 1, care alimentează Uniunea Europeană (UE) cu gaze naturale ruseşti, din cauza sancţiunilor internaţionale impuse Moscovei după invazia rusă a Ucrainei, relatează AFP, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 03.08.2022, 22:47

Gazprom: Livrarea turbinei destinate Nord-Stream 1 e "imposibilă" din cauza sancţiunilor

”Sancţiunile (impuse de) Canada, Uniunea Europeană şi (Marea) Britanie şi incorerenţa în actuala situaţie cu privire la obligaţiile contractuale (ale producătorului turbinei) Siemens fac livrarea imposibilă”, afirmă Gazprom în acest comunicat, citat de agenţia rusă de presă Interfax. Gazprom a făcut acest anunţ după ce cancelarul german Olaf Scholz a vizitat instalaţia Siemens Energy din Mulheim An Der Ruhr, pentru a inspecta turbina.

Ursula von der Leyen spune că Moscova foloseşte ”energia ca armă”

”Turbina funcţionează”, le-a spus Scholz jurnaliştilor, subliniind că Rusia nu are niciun motiv să blocheze turbina, după ce a fost supusă unor lucrări de mentenenaţă în Canada. Olaf Scholz a subliniat că turbina este deplin operaţională şi că poate fi trimisă înapoi în Rusia imediat ce Moscova vrea să o ia înapoi. Gazprom a invocat întârzierea înapoierii turbinei drept motiv al reducerii livrărilor de gaze naturale, în iunie, prin gazoductul Nord Stream 1.

Gigantul rus a redus apoi livrările la 20% din capacitatea gazoductului, după ce a oprit altă turbină, din cauza ”stării tehnice a motorului”. Germania - cel mai mare consumator european de gaze naturale - acuză Gazprom de faptul că acţionează ”politic”, prin faptul că susţine că turbina este ”disponibilă şi funcţionează”. ”Nu există niciun motiv ca această livrare să nu aibă loc”, a subliniat Scholz, insistând că turbina a primit ”toate aprobările” necesare să fie exportată din Germania în Rusia.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a relicat că netrimiterea unor documente germane a condus la întârzierea returnării turbinei. Preşedintele rus Vladimir Putin avertiza, la începutul lui iulie, că sancţiunile impuse de Occident Rusiei vor conduce la o criză gravă în domeniul energiei în Uniunea Europeană (UE). Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen i-a replicat că Moscova foloseşte ”energia ca armă”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi s-a întâmplat să vă împrumutaţi pentru a merge în concediu?
Observator » Stiri externe » Gazprom: Livrarea turbinei destinate Nord-Stream 1 e "imposibilă" din cauza sancţiunilor