Antena Meniu Search
x

Putin a semnat un nou decret. Ameninţă Occidentul că va opri exporturile de produse și materii prime

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat marți Occidentul că ar putea opri exporturile de produse şi materii prime, acesta fiind cel mai dur răspuns de până acum al Kremlinului la sancțiunile impuse de Statele Unite și aliații săi pentru a pedepsi Moscova în urma războiului declanşat în Ucraina, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 03.05.2022, 17:40

Putin a semnat un nou decret. Ameninţă Occidentul că va opri exporturile de produse și materii prime
Putin a semnat un nou decret. Ameninţă Occidentul că va opri exporturile de produse și materii prime - Getty Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind aplicarea de sancţiuni economice în răspuns la "acţiunile neprietenoase ale anumitor state străine şi organizaţii internaţionale", a anunţat marţi Kremlinul, relatează Reuters.

Putin a declanşat răspunsul Rusiei la sancțiunile occidentale. Decretul semnat oferă puteri mai mari pentru a opri exporturile de materie primă şi poate interzice schimburile economice cu entitățile sancționate. Mișcarea ar putea crea haos pe piețe, susţine Reuters. Nu se ştie încă ce ţări sunt pe listele de sancțiuni.

Ce prevede noul decret semnat de Putin

Documentul nu oferă niciun fel de detalii privind persoanele sau entităţile ce ar urma să fie afectate de aceste măsuri. Conform decretului, Rusia va interzice exportul de produse şi materii prime către persoanele şi entităţile sancţionate. El interzice de asemenea tranzacţiile cu persoane şi companii străine vizate de sancţiunile ruse şi le permite partenerilor ruşi ai acestora să nu-şi îndeplinească obligaţiile faţă de ele.

Pe acelaşi subiect

Guvernul rus dispune de zece zile pentru a alcătui lista de persoane şi companii străine supuse acestor sancţiuni, precum şi să definească "criterii suplimentare" privind o serie de tranzacţii ce ar putea face obiectul unor restricţii, se mai arată în decretul citat de Reuters.

Ameninţarea lui Putin vine înaintea unei hotărâri a Uniunii Europene privind un embargo asupra petrolului rusesc

Ministrul german al Finanțelor a declarat luni că Berlinul este pregătit să susțină o interdicție asupra țițeiului rusesc. Tot luni, miniștrii Energiei din UE s-au reunit la Bruxelles și au respins oficial cererea Moscovei de a plăti pentru gaze în ruble. 

Diplomații UE susțin că cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pe care îl elaborează Bruxelles-ul va include un embargo asupra petrolului rusesc care va intra în vigoare până la sfârșitul anului. Ambasadorii UE, care se întâlnesc miercuri, trebuie să cadă de acord în unanimitate pentru ca orice plan al Comisiei să intre în vigoare. Miecurea trecută Gazprom a oprit livrările de gaze către Polonia și Bulgaria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Putin a semnat un nou decret. Ameninţă Occidentul că va opri exporturile de produse și materii prime