Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Germania avertizează UE să se pregătească de costuri economice ridicate după ce va interzice petrolul rusesc: ”Ne vom face rău, asta este clar”

Germania a avertizat că UE trebuie să se pregătească pentru o lovitură economică mare și de prețuri ridicate la energie după ce Berlinul a declarat că este dispus să susțină embargoul asupra petrolului rusesc pentru a pedepsi Moscova în urma războiului declanşat în Ucraina, relatează Financial Times

de Redactia Observator

la 03.05.2022 , 15:54

Germania avertizează UE să se pregătească de costuri economice ridicate după ce va interzice petrolul rusesc: ”Ne vom face rău, asta este clar” Rafinărie OMV în Austria - Profimedia

Europa este pregătită să suporte riscul reducerii importurilor de petrol rusesc, a declarat Robert Habeck, ministrul german al Economiei. Dar, spune el, mișcarea trebuie pregătită în mod corespunzător și trebuie luată în considerare dependența ridicată a unor țări UE de petrolul rusesc. ”Ne vom face rău singuri, asta este clar”, a spus el înaintea reuniunii de urgență de luni a miniștrilor energiei din UE, unde s-a dezbătut embargo-ul asupra petrolului rusesc.

”Este de neconceput ca sancțiunile să nu aibă consecințe asupra economiei noastre și asupra prețurilor din țările noastre. Noi, ca europeni, suntem pregătiți să suportăm presiunea economică pentru a ajuta Ucraina. Dar nu există nicio modalitate prin care să evităm un cost pentru noi”, a declarat el.

Habeck a mai spus că este important ca Europa să nu se confrunte cu scenarii care să nu poată fi gestionate din punct de vedere economic pe termen lung. Germania a făcut progrese mari în găsirea de alternative la cărbunele și petrolul rusesc, ”dar alte țări au nevoie de mai mult timp”.

Articolul continuă după reclamă

UE, divizată dacă să interzică importurile de petrol din Rusia

Pe acelaşi subiect

Miniștrii energiei din UE s-au întâlnit luni pentru a discuta cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pe care îl elaborează Bruxelles-ul. Diplomații susțin că va include un embargo asupra petrolului rusesc care va intra în vigoare până la sfârșitul anului. Ambasadorii UE, care se întâlnesc miercuri, trebuie să cadă de acord în unanimitate pentru ca orice plan al Comisiei să intre în vigoare.

Statele membre sunt încă împărțite cu privire la planul interzicerii petrolului rusesc. Ungaria a spus că va bloca un acord dacă nu i se poate garanta petrol din altă parte. Ungaria și Slovacia au infrastructură construită pentru țițeiul rusesc și pentru că nu au porturi au puține surse alternative. Și Germania are nevoie de timp pentru a-și adapta propria infrastructură înainte de a opri toate transporturile de țiței din Rusia, a spus Habeck.

În schimb, Polonia și statele baltice doresc o interdicție imediată pentru petrolul rusesc, iar Italia a sugerat un plafon de preț sau un tarif pentru importurile rusești. Rusia furnizează aproximativ un sfert din petrolul UE și două treimi din petrolul importat de Ungaria.

UE: Schema de plată în ruble pentru gazul rusesc ar încălca sancţiunile contra Moscovei

Miniștrii Energiei au abordat și problema opririi livrărilor de gaze de către Gazprom în Polonia și Bulgaria, după ce cele două țări au refuzat să se conformeze ordinului Kremlinului de a plăti în ruble prin Gazprombank. Bruxelles-ul a spus statelor membre că utilizarea sistemului stabilit de Moscova, plata în ruble, ar încălca sancțiunile UE. Însă mai multe companii, inclusiv Mol din Ungaria, au transmis că se vor supune cererii Moscovei, deoarece o întrerupere ar dăuna economiei.

Kadri Simson, comisarul UE pentru energie, a declarat luni că Bruxelles-ul va publica în zilele următoare recomandări suplimentare și detaliate cu privire la ceea ce companiile pot și nu pot face atunci când vine vorba de plăți către Gazprom. Ea a avertizat că plata în ruble conform procedurii stabilite de Rusia ar constitui o încălcare a sancțiunilor UE.

Decizia Gazprom de a opri gazele către Polonia și Bulgaria este, potrivit comisarului, ”o încălcare nejustificată a contractelor existente și un avertisment că orice stat membru ar putea fi următorul.” ”Statele membre și companiile nu trebuie să-și facă iluzii că se pot baza pe buna credință a Gazprom și a regimului rus în acest caz”, a spus ea.

Ministrul polonez Anna Moskwa a cerut țărilor UE să nu cedeze la cerințele Moscovei. ”Facem apel la țări să nu susțină decretul lui Putin. Nu ar trebui să sprijinim Gazprombank. Nu ar trebui să sprijinim economia rusă”, a spus ea, solicitând un blocaj imediat asupra petrolului și gazelor rusești. Depozitele de gaze ale Poloniei sunt pline în proporție de 80% iar țara ar putea fi în curând complet independentă de livrările rusești, a spus ea.

Pericolele unui embargo al UE asupra petrolului rusesc

Habeck a recunoscut că un embargo asupra petrolului rusesc este o armă ambiguă, care ar putea duce la creșteri abrupte ale prețurilor la energie de care ar beneficia Kremlinul. ”Ați avea mai multe venituri cu mai puține vânzări”, a spus el.

Potrivit acestuia, exista, de asemenea, pericolul ca Rusia să vândă la preț redus petrolul pe care UE îl interzice țărilor în curs de dezvoltare. ”Trebuie să ne asigurăm că nu suntem influențați de emoții imediate”, susține el, adăugând că un embargo trebuie să facă parte dintr-o ”strategie generală” și nu ar trebui ”să provoace accidental rău și să întărească Rusia”.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Germania avertizează UE să se pregătească de costuri economice ridicate după ce va interzice petrolul rusesc: ”Ne vom face rău, asta este clar”