Antena Meniu Search
x

Cutremur pe piața grâului. Creșteri alarmante de preț după decizia Indiei de a interzice exporturile. ”Agravează criza”

Piața internațională a răspuns rapid la decizia autorităților indiene de a interzice exporturile de grâu pe fondul secetei care a lovit această țară. La bursa din Chicago, a fost înregistrată o creștere de 5,9%, prețul ajungând la aproximativ 458 dolari pe tonă, asta în timp ce pe piețele europene a fost înregistrat un preț de 435 euro pe tonă. După izbucnirea războiului din Ucraina, India rămăsese unul dintre cei mai importanți furnizori de cereale la nivel mondial.

de Adrian Popovici

la 17.05.2022, 17:30

Prețul grâului la bursa din Chicago a ajuns la 458 dolari pe tonă
Recoltare grâu de pe câmp - Pixabay

Valul de căldură care lovește India și care va afecta producția de grâu a dus și la o creștere pe plan intern a prețurilor pentru această materie primă. Practic, grâul este acum cu aproape  60% mai scump față de finalul anului trecut. Această creștere a prețului grâului vine și pe fondul scumpirilor din ultimele luni a produselor la care este folosită făina din această cereală: pâine, prăjituri sau diferitele tipuri de paste, notează BBC.

Deși piețele internaționale au reacționat la scurt timp după anunțul guvernanților indieni legat de interzicerea exporturilor de grâu, trebuie subliniat că aceștia vor permite comercializarea  pe baza unor scrisori de credit deja emise, dar și către țările care au nevoie de provizii "pentru a-și acoperi nevoile de securitate alimentară".

În plus, guvernul Indiei a ținut să mai transmită publicului internațional că această decizie este una temporară și că ar putea reveni asupra acesteia.

Occidentalii, nemulțumiți de decizia Indiei de a opri parțial exporturile de grâu

Pe acelaşi subiect

Datele oficiale arată că India este cel de al doilea cel mai mare producător de grâu la nivel mondial, fiind depășită doar de Ucraina. Cu toate acestea, producția indiană este direcționată, majoritar, către consumul local. Odată cu războiul din Ucraina, atenția cumpărătorilor s-a întors către India, această țară anunțându-și disponibilitatea de a exporta zece milioane de tone de grâu, o cantitate record, doar în 2022. Această reorientare a venit și pe fondul problemelor cu care se confruntă restul producătorilor mondiali.

ONU a declarat că prețurile globale la produsele alimentare au fost ușor mai mici în aprilie 2022, dar rămân cu aproape 30% mai mari decât cele din aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea prețurilor la alimente, împreună cu creșterea costului energiei, au dus la creșterea inflației în întreaga lume.

Miniștrii agriculturii din țările G7, reuniți în Germania s-au declarat nemulțumiți de decizia luată de India și au atras atenția că interzicerea exporturilor în fața unei crize va duce, în cele din urmă, la o exacerbare a acesteia. "Dacă toată lumea începe să impună restricții la export sau să închidă piețele, acest lucru ar agrava criza", a adăugat Cem Ozdemir, ministrul german al Agriculturii. 

O poziție similară a avut și ambasadorul american la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, în timpul unei întâlniri pe tema securității alimentare. "Încurajăm țările să nu restricționeze exporturile, deoarece credem că orice restricții privind exporturile vor exacerba deficitul de alimente", a declarat Linda Thomas-Greenfield.

Preţul grâului a atins un nou record de 435 de euro pe tonă în Europa

Cotaţia la grâu a atins luni la deschiderea pieţelor europene un nou maxim istoric de 435 de euro pe tonă, după ce India a anunţat că a introdus un embargo cu privire la exporturile de cereale, potrivit Agerpres. "Am înregistrat un record la deschidere pentru grâul din nou recoltă. Este cea mai ridicată valoare pentru toate contractele de pe Euronext, ca reacţie la anunţul venit din India", a declarat Gautier Le Molgat, analist la firma de consultanţă Agritel.

În paralel, la Bursa de la Chicago cotaţiile futures au crescut luni dimineaţa cu 5,9%, până la 12,475 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. De la începutul anului şi până în prezent, preţul grâului a crescut cu aproape 60%, ceea ce a majorat costurile pentru o gamă largă de produse de la pâine şi până la tăiţei.

Al doilea mare producător mondial de grâu, India a anunţat sâmbătă interzicerea exporturilor de grâu, fără o autorizaţie specială din partea Guvernului, din cauza scăderii producţiei ca urmare a unor valuri extreme de căldură.

După ce anterior s-au angajat să furnizeze grâu ţărilor dependente de exporturile din Ucraina, autorităţile de la New Delhi au explicat sâmbătă că vor să asigure securitatea alimentară pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai Indiei. Însă decizia Indiei a generat critici din partea miniştrilor Agriculturii din grupul G7, care au apreciat că o astfel de măsură va înrăutăţi criza mondială.

Precedentul record european datează din 13 mai, când cotaţia la grâu a urcat până la 422 de euro pe tonă, după publicarea noilor prognoze ale autorităţilor americane cu privire la producţia mondială, previziuni conform cărora în sezonul 2022-2023 producţia de grâu a Ucrainei va fi cu o treime mai mică decât se preconiza anterior. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Cutremur pe piața grâului. Creșteri alarmante de preț după decizia Indiei de a interzice exporturile. ”Agravează criza”