Antena Meniu Search
x

Video Armata rusă pierde bătălie după bătălie pe front, iar înfrângerile nu mai pot fi ascunse. Pe ce fronturi a avansat Ucraina în ultimele zile

Duma de stat a Rusiei a aprobat azi în unanimitate anexarea regiunilor ucrainene. Iar Vladimir Putin face din nou paradă cu armele atomice. Rusia a mobilizat un submarin nuclear în Oceanul Arctic, pentru testarea unei supertorpile. Pe front însă, soldaţii Moscovei suferă înfrângere după înfrângere. Doar astăzi, forţele ucrainene ar fi avansat 40 de kilometri în regiunea Herson. Este cea mai mare străpungere a frontului de la începutul războiului. 

de Redactia Observator

la 03.10.2022, 22:23

Vezi și

Duma de Stat a Rusiei a "oficializat" rezultatele aşa-ziselor referendumuri organizate în regiunile ucrainene controlate parţial sau total. După ce a rupt ilegal teritoriul Ucrainei, Moscova are acum probleme în a stabili noile frontiere ale ţării. 

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: "Republica Populară Luhansk şi Republica Populară Doneţk sunt anexate în graniţele din 2014. Herson şi Zaporojie, vom continua să ne consultăm cu locuitorii în ce priveşte graniţele."

Dilema este dată şi de faptul că armata rusă pierde bătălie după bătălie pe front. Militarii lui Putin s-au văzut nevoiţi să se retraga 40 de kilometri într-o singură zi. Forțele ucrainene ar fi recucerit astăzi mai multe localităţi de-a lungul malului vestic al râului Nipru, în sudul Ucrainei. Moscova a fost forțată să cedeze teren de-a lungul unei a doua linii de front importante. Problemele în armata rusă sunt atât de mari, încât nu mai pot fi ascunse. 

Comisarul militar al regiunii ruse Habarovsk a fost demis din funcție după ce jumătate dintre cei recrutaţi au fost trimiși acasă, pentru că nu îndeplineau criteriile anunţate. Iar la graniţe, cei care încă vor să scape de armată, sunt opriţi de forţele de ordine. Ministerul Apărării din Rusia distribuie însă videoclipuri cu primii recruţi, care se antrenează pe frontul din Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Deşi arată multe slăbiciuni, armata Moscovei are şi câteva arme de temut. Serviciile de informaţii ale NATO avertizează aliaţii despre o posibilă lansare a supertorpilei Poseidon. Supranumită şi Arma Apocalipsei, racheta ar urma să fie testată de pe submarinul Belgorod, mobilizat în Oceanul Arctic. 

Riscul unui război nuclear, tot mai ridicat cred americanii

Lloyd Austin, Secretarul Apărării al Statelor Unite: "Să fim clari, cel care ia decizii este un singur bărbat. Nu există niciun control asupra domnului Putin. Așa cum a luat decizia iresponsabilă de a invada Ucraina, ar putea lua şi o altă decizie. Dar acum nu văd nimic care să mă facă să cred că a luat o astfel de decizie."

Un fost director CIA a avertizat Moscova că SUA și NATO vor răspunde ferm, în cazul în care arma nucleară ar urma să fie folosită.

David Petraeus, fost director CIA: "Am răspunde printr-un efort condus de NATO, care ar elimina fiecare forţă convenţională rusă pe care o putem vedea şi identifica pe câmpul de luptă din Crimeea şi, de asemenea, în fiecare navă din Marea Neagră."

Un mesaj puternic vine şi din partea Suveranului Pontif. În timpul audienţei din Piaţa Sf. Petru, Papa Francisc i s-a adresat, pentru prima dată, liderului rus. 

Papa Francisc: "Apelul meu este adresat în primul rând președintelui Federației Ruse, pe care îl rog să oprească această spirală de violență și moarte, din dragoste pentru poporul său."

Anexarea celor patru regiuni a trecut de Curtea Constituțională

Între timp, Curtea Constituțională a Rusiei continuă procesul de anexare.

Valeri Zorkin, președintele Curții Constituționale a Rusiei: "Curtea Constituțională a adoptat patru rezoluții, care au aprobat acordurile relevante ale Federației Ruse cu cele două republici Donețk și Luhansk și regiunile Herson și Zaporojie."

România şi alte 8 ţări au semnat o declaraţie comună în care condamnă anexarea teritoriilor şi sprijină aderarea Ucrainei la NATO. 

Nicolae Ciucă, premierul României: "România a susţinut încă de la început toate eforturile şi demersurile pe care le-a făcut Ucraina. În acest moment, cred că este foarte important să ne concentrăm pe ceea ce trebuie făcut, astfel încât Ucraina să beneficieze de sprijin şi să reziste la efortul de război pe care îl face. Celelalte chestiuni procedurale legate de aderarea la NATO sunt consumatoare de timp şi cred că trebuie făcute în logica în care s-au făcut pentru celelalte state." 

Germania, pe de altă parte, se opune unei aderări rapide dar susţine că Ucraina trebuie ajutată în continuare să se apere. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri externe » Armata rusă pierde bătălie după bătălie pe front, iar înfrângerile nu mai pot fi ascunse. Pe ce fronturi a avansat Ucraina în ultimele zile