Antena Meniu Search
x

Ruşii şi americanii poartă negocieri secrete la Ankara, susţine Kommersant

Ruşii şi americanii poartă negocieri secrete astăzi la Ankara, capitala Turciei, relateaz publicaţia rusă Kommersant. Serghei Narîșkin, șeful serviciilor ruse de informații externe, a zburat la Ankara pentru a participa la discuţii, potrivit sursei citate. Informaţia este relatată doar de presa rusă şi apare în momentul în care Ucraina sărbătoreşte recucerirea oraşului Herson, din sudul ţării, cel mai important succes al forţelor sale, după retragerea trupelor ruse din zonă.

de Redactia Observator

la 14.11.2022, 14:43

Ruşii şi americanii poartă negocieri secrete la Ankara, susţine Kommersant
Serghei Narîșkin şi William Burns - Profimedia

Reprezentanții Rusiei și ai Statelor Unite poartă negocieri la Ankara, anunţă Kommersant citând surse, fără a da însă detalii despre natura discuţiilor. Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate nici confirma, nici infirma informațiile despre discuțiile de la Ankara. Potrivit The Moscow Times, delegaţia americană este condusă de şeful CIA, William Burns. Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste informaţii.

Ultima dată când delegația rusă și cea americană s-au întâlnit a fost la Geneva pe 10 ianuarie anul acesta când au discutat despre garanțiile de securitate. Unul dintre pretextele ruşilor pentru declanşarea invaziei în Ucraina este eşecul de la acele negocieri.

Întâlnirea, care nu a fost anunţată public, are loc după ce armata rusă s-a retras din Herson, iar diplomaţi şi oficiali ruşi au cerut discuţii cu Ucraina de cinci ori într-o săptămână, conform publicaţiei amintite. Ministerul de Externe rus a anunţat în două rânduri că este pregătit de o soluţionare diplomatică a conflictului care a intrat în a noua lună, "fără condiţii prealabile". Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a subliniat că Moscova este pregătită de "negocieri, ţinându-se cont de realitatea din teren în acest moment".

Un responsabil turc a refuzat să comenteze informaţiile potrivit cărora ar avea loc discuţii între SUA şi Rusia în Turcia, dar a spus că Ankara lucrează cu unele ţări împotriva terorismului, inclusiv cu privire la o explozie care a ucis şase persoane cu o zi în urmă la Istanbul.

Ankara a atribuit responsabilitatea pentru atac militanţilor kurzi din Siria împotriva cărora a desfăşurat mai multe operaţiuni în nordul Siriei. În trecut, autorităţile turce au notificat Moscova şi Washingtonul înainte de operaţiunile sale.

Turcia s-a prezentat adesea drept un arbitru între Moscova şi Occident, de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, scrie Reuters, care aminteşte că Turcia a contribuit în vară la intermedierea unui acord între Rusia şi Ucraina privind exportul de cereale ucrainene prin porturi din Marea Neagră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Ruşii şi americanii poartă negocieri secrete la Ankara, susţine Kommersant