Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Summitul de pace pentru Ucraina a început. Liderii mondiali care participă la discuţii în Elveţia

Război în Ucraina. Summitul internaţional de pace pentru Ucraina, organizat la cererea Kievului, a început sâmbătă la Burgenstock, în Elveţia, în cadrul căreia vor fi discutaţi primii paşi care să deschidă calea negocierilor de pace în războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

de Redactia Observator

la 15.06.2024 , 11:14

Summitul de pace pentru Ucraina a început. Liderii mondiali care participă la discuţii în Elveţia
Summitul de pace pentru Ucraina a început. Liderii mondiali care participă la discuţii în Elveţia - Profimedia

Şefi de stat şi de guvern şi alţi reprezentanţi de rang înalt din circa 100 de ţări, precum şi ai unor organizaţii internaţionale sunt aşteptaţi să participe la summit. Rusia nu a fost invitată.

Aceştia urmează să discute o serie de probleme, printre care exporturile de cereale din Ucraina, siguranţa centralei nucleare Zaporojie, ocupată de forţele ruse, precum şi probleme umanitare, inclusiv schimburile de prizonieri.

Cine reprezintă SUA la Summitul de pace din Elveţia

Articolul continuă după reclamă

Statele Unite, cel mai important aliat al Kievului, vor fi reprezentate de vicepreşedinta Kamala Harris. Numeroşi lideri din Europa vor participa la conferinţa de pace, între care preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.

Pe acelaşi subiect

Conferinţa internaţională are loc la iniţiativa Kievului, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi şi el prezent la summit. El soseşte, la fel ca alţi câţiva lideri, direct de la reuniunea G7 din sudul Italiei, care s-a concentrat în mare parte pe conflictul din Ucraina, scrie Agerpres.

Rusia ocupă în prezent aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, inclusiv peninsula Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut vineri ca Ucraina să renunţe complet la teritoriile Doneţk, Lugansk, Herson, Zaporojie şi peninsula Crimeea ca o condiţie pentru încheierea războiului. Kievul a respins ideea ca fiind absurdă.

Sprijin internaţional pentru Ucraina inclusiv din partea aliaţilor Rusiei

Conferinţa, care se va desfăşura sâmbătă şi duminică în Elveţia, îşi propune în primul rând mobilizarea sprijinului internaţional pentru Ucraina - inclusiv din partea ţărilor aliate Rusiei.

China însă, care este cel mai important aliat al preşedintelui Putin, nu participă la conferinţă. Alte state influente aliate Rusiei, precum India şi Africa de Sud, va fi prezente, însă nu sunt reprezentate nici măcar la nivel ministerial. Brazilia participă doar ca "observator".

Elveţia speră că o nouă conferinţă va fi organizată anul acesta care să includă şi Moscova, care a declanşat o invazie la scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unui furt de date?
Observator » Stiri externe » Summitul de pace pentru Ucraina a început. Liderii mondiali care participă la discuţii în Elveţia