Antena Meniu Search
x

Foto Grănicerii ucraineni au prins 41 de bărbați ascunși într-un camion cu cereale, aproape de frontiera cu România

Gărzile de frontieră ucrainene au anunţat vineri arestarea a circa 41 de bărbaţi ucraineni care încercau să părăsească în mod clandestin ţara într-un camion pentru transportul de cereale, pe fondul vastei campanii de mobilizare menite să completeze rândurile armatei după mai mult de doi ani de război cu Rusia, transmite AFP.

de Redactia Observator

la 14.06.2024 , 16:02

"Gărzile de frontieră din regiunea Odesa au oprit un camion care transporta 41 de pasageri în apropierea frontierei ucrainene cu (Republica) Moldova şi România", a precizat unitatea însărcinată cu supravegherea frontierei. "Şoferul camionului nu transporta cereale", ci un grup de "turişti", mai afirmă, ironic, unitatea gărzilor de frontieră ucrainene, potrivit Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat în luna mai noi legi controversate care să înlesnească mobilizarea de noi soldaţi, crescând pedepsele pentru cei care se sustrag încorporării, iar vârsta de mobilizare a fost redusă de la 27 la 25 de ani.

Numeroşi tineri ucraineni se tem astfel că ar putea fi trimişi pe front, într-un moment în care înaintarea trupelor ruse, insuficienţa muniţiilor pentru armata ucraineană şi pierderile în rândul acesteia alimentează îngrijorarea populaţiei.

Articolul continuă după reclamă

Bărbați ucraineni, luați cu forța de ofițerii de recrutare, în imagini postate pe internet

Pe acelaşi subiect

În ultimele săptămâni au fost postate pe reţelele de socializare numeroase imagini video de amator cu bărbaţi ucraineni luaţi cu forţa de pe stradă de ofiţerii de recrutare, acţiuni care uneori conduc la violenţe.

Dintre încercările precedente de trecere a frontierei zădărnicite de autorităţile ucrainene, 38 de bărbaţi au fost arestaţi în februarie în timp ce încercau să treacă graniţa ilegal în Ungaria, după ce plătiseră fiecare unor traficanţi între 4.500 şi 8.500 de dolari, sume ridicate raportat la salariile din Ucraina.

Preşedintele Zelenski i-a demis anul trecut pe toţi comandanţii comisariatelor militare din ţară pentru a elimina un vast sistem corupt prin care bărbaţii încorporabili se sustrag mobilizării prin oferirea de mită.

Alţi bărbaţi ucraineni caută să scape de mobilizare fugind din ţară şi riscându-şi astfel viaţa pentru a trece graniţa traversând munţi şi râuri. Începând din 2022, gărzile de frontieră ucrainene au descoperit cadavrele a 35 de persoane care încercaseră să treacă râul Tisa, la graniţa cu România şi Ungaria.

Ucraina nu publică numărul soldaților uciși în lupte

În timp ce pierderile umane suferite în războiul cu Rusia sunt în continuare păstrate secrete de Ucraina, insuficienţa efectivelor de luptă este considerată de unii analişti drept cea mai serioasă problemă a armatei ucrainene, care trebuie să facă faţă în prezent pe mai multe sectoare ale frontului acţiunilor ofensive ale trupelor ruse ce sunt mai numeroase şi mai bine echipate.

În paralel cu mobilizarea din ţară, autorităţile de la Kiev urmăresc să repatrieze bărbaţii apţi de armată, dar care au reuşit să plece din ţară deşi legea marţială adoptată odată cu lansarea invaziei ruse prevede că bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani au interdicţie de a părăsi teritoriul naţional. În cadrul acestui demers, Ucraina a suspendat în aprilie consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării şi care trăiesc în străinătate, cu excepţia celor necesare pentru revenirea în ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Stiri externe » Grănicerii ucraineni au prins 41 de bărbați ascunși într-un camion cu cereale, aproape de frontiera cu România