Antena Meniu Search
x

Putin denunță un "furt" de active rusești în Occident, după ce G7 a decis să le folosească pentru a împrumuta Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat vineri ''furtul'' de active ruseşti în Occident şi utilizarea lor pentru a ajuta Ucraina să se opună Rusiei şi a promis să riposteze, transmite France Presse.

de Redactia Observator

la 14.06.2024 , 18:08

președintele Rusiei Vladimir Putin
Putin denunță un "furt" de active rusești în Occident, după ce G7 a decis să le folosească pentru a împrumuta Ucraina - Profimedia Images

''Ţările occidentale au îngheţat o parte a activelor ruseşti şi ale rezervelor în valută. Şi ele se gândesc la o bază juridică pentru a şi le însuşi definitiv'', a declarat Putin în faţa cadrelor Ministerului de Externe rus, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii principalelor şapte state industrializate din lume (G7), reuniţi în Italia, au ajuns la un "acord politic" asupra folosirii veniturilor rezultate din activele ruseşti îngheţate ca garanţii pentru deblocarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei.

Bani pentru Ucraina, garantați cu activele ruseși înghețate în Occident

Articolul continuă după reclamă

Acest credit de 50 de miliarde de dolari pentru Kiev va fi garantat astfel cu veniturile din dobânzile generate de cele circa 300 de miliarde de euro active ruseşti îngheţate în statele G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA), venituri estimate la aproximativ 3 miliarde de euro pe an.

''Este corect ca cea care plăteşte să fie Rusia'', a reacţionat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut pur şi simplu confiscarea activelor bancare ale băncii centrale ruse în valoare de 300 de miliarde euro, îngheţate de Uniunea Europeană şi G7.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
IPS Teodosie: Femeile abuzate să îşi ducă crucea. Sunteţi de acord cu această declaraţie?
Observator » Stiri externe » Putin denunță un "furt" de active rusești în Occident, după ce G7 a decis să le folosească pentru a împrumuta Ucraina